Banánové muffiny se skořicí a krémem

Politická skepse se touhle zemí plazí jako stín a nevypadá, že by se chtěla někam odplížit. A tyhle depky je stejně nejlepší zahánět dobrým jídlem. Tak tedy k tomu odpolednímu čaji, na dlouhé podzimní večery, připravte banánové muffiny se špetkou skořice a s krémem. Takže vlastně cupcakes.

Ale ono je vlastně úplně jedno, jak se to jmenuje. Důležité je, jak moc to dovede zahladit díry na duši.

Banánové muffiny alá cupcakes (12 ks) vytvoříte z:

  • 120 g másla pokojové teploty
  • 175 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 ml mléka
  • špetka soli
  • Hodně zralý banán
  • Lžička skořice

Utřete máslo s cukrem do světlého krému. Zašlehejte postupně obě vejce, poté přidávejte na střídačku rozmixovaný banán, mléko a mouku prosetou s práškem do pečiva a skořicí. Těstem naplňte košíčky a pečte 20 minut při 180°C.

Upečené muffiny nechte vychladnout.

Na krém:

  • 2 bílky
  • 120 g krupicového cukru
  • špetku soli

Bílky dejte do ohnivzdorné mísy a šlehejte na vodní lázni (mísa s bílky se nesmí dotýkat vody a voda v hrnci by měla jen lehce perlit, ne se vařit). Postupně přidejte cukr a šlehejte, dokud nejsou bílky pevné a lesklé. Sundejte mísu z lázně a šlehejte bílky ještě dalších 5 minut, dokud neušleháte velmi tuhý a lesklý sníh.

Naplňte zdobící sáček a ozdobte vychladlé dortíky.

DSC_0583 DSC_0584

Receptů, v nichž zužitkujete hodně zralé banány mám spoustu. Zkuste třeba nepřekonatelné banánové muffiny s brusinkami a čokoládou. Nebo jen čistě banánové muffiny bez sněhové čepice.

Kdyby vás tyto cupcakes nezaujaly, zkuste základní cupcakes recept na vanilkové košíčky s polevou z krémového sýru!

37 komentářů Přidat své
  1. Ahoj 🙂 Tak jsem předevčírem tyto muffinky upekla a musím říct, že lepší muffinová konzistence těsta se mi snad ještě nikdy nepovedla! Po této zkušensoti už dám jen na tvé recepty! 🙂 Děkuju moc za tyto stránky :-))

  2. Dobrý den, včera jsem vyzkoušela tyto muffinky, krásně mi vyběhly, chuť je výborná ale nevím kde jsem udělala chybu, že jsou tvrdé a i o dost tmavší než jsou na obrázku. Vše jsem dělala podle receptu. Měla jsem máslo s cukrem a banánem třít a nebo vyšlehat šlehačem? to je asi jediná věc, kde jsem to zkazila. děkuji za odpověď Eva

    1. Zdravím, Evi! Jestli šleháte šlehačem nebo metličkou/vidličkou by nemělo mít vliv na takovou tvrdost, jakou popisujete. Pokud budete šlehat poctivě šlehačem, tak bude těsto nadýchané a křehké. Určitě by nemělo by být tvrdé a hodně tmavé. Jediné, co mě napadá, je trouba. Já peču víceméně vše na horkovzduch. Nemohla vám to pokazit třeba plynová trouba nebo horší regulace ve starší elektrické?

      Jana

  3. Tak ja bych k receptu dodala info pro blbce jako ja a to, ze formicky neni nutno plnit do 3/4, protoze pak testo vytece na plech. Krome tohoto detailu jsem dospela k zaveru, ze jsou cupcakes vynikajici, testo vlacne a krem parada. Uz se tesim na Vase dalsi recepty, ktere zkusim.

    1. Jano, neměla jste těsto příliš tekuté? Mě se nestává, že by „vyteklo“ na plech. Spíš vyskočí nahoru a udělá pěkný hříbek. Jen když mám těsto hodně tekuté, tak se rozlije a pak jej musím jakoby podebrat nožem, aby se mi nerozdrobily.

      1. Praveze testo bylo krasne tuhe a pak v troube mi to nejak ztekutnelo. Mozna jsem pekla na mene stupnu (mam starou plyn troubu), tak se to mozna zvedlo, ale nestihlo se to propect, aby to drzelo tvar. Musim to otestovat znovu

    1. Nestane se nic, jen v té vodní lázni se trochu tepelně upraví, takže vlastně ty bílky nejsou syrové.

  4. Dneska jsem dělala banánové, ale bez toho krému – bratranec měl tuhle salmonelu 😀 A jsou naprosto výborné. Díky za Vaše stránky ! :-*

  5. Ďakujem! Úžasný recept. Muffiny su bozske. Mnam ;). Aj ked som pouzila krystalovy cukor a sodu bikarbonu namiesto prasku do peciva aj tak sa podarili. Urcite sa budu u nas pripravovat castejsie. Este raz vdaka!

    1. Kvalitní potravinářské barvivo. Ideálně v gelové konzistenci (třeba Wilton). Když mám práškové (takové to, které se dá běžně koupit), tak většinou vyndávám z trouby taky růžovky…

    1. Na 12! Ale já plním košíčky hodně, někomu se povede z množství těsta vytvořit muffinů víc. 🙂

    1. Nikčo, jasně! Možná tak moc nevyběhnou a budou hutnější. Pšeničná obyč hladká je bez chuti a víc vynikne banán.

  6. Poprvé jsem dělala krém na muffiny a jsem nadšená, i to zdobení mi šlo a to jsem levá. 😀 Recept sklidil úspěch. 🙂

  7. Do muffinů jsem dala celý sáček prášku do pečiva a mám 24 menčích muffinů a do jedné várky jsem dala truchu mletých ořechů a myslím že se docela povedly. 👌

  8. U nás doma je velký problém stihnout tyhle banánové cupcakes ozdobit, respektive zachránit je před mlsným manželem 🙂

    1. Může, jen se to asi rozleze a budou to takové muffinoplacky, on ten košíček to sám o sobě neudrží.

  9. Vaše stránky jsou zázrak, moje spása. Nikdy se mi nic nepovedlo upéct, ale na první narozeniny mého syna jsem se rozhodla a NAŠTĚSTÍ natazila na Vaše recepty a rady. Už jsem dělala během měsíce cupcakes 3x a vždy se setkaly s úspěchem:) Moc díky!

  10. O víkendu jsem pekla a samá chvála! 🙂 Do těsta jsem přidala ještě trochu perníčkového koření 🙂 Děkuji za skvělý recept!! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *