Bezlepkové mandlové sušenky

O domácích sušenkách, nebo cookies jsem už popsala pár stránek. Experimentům se nebráním a domácí máslové slušenky mám mnohem raději, než jakékoliv kupované (zvláště proto, že ty „máslové“ jsou mnohdy margarínové až hrůza).

No a jelikož jsem měla po čase maličko chuť dát vale jakékoliv sezónnosti (ehm, bylo to už v červenci), upekla jsem tyhle bezlepkové mandlové sušenky. Jsou absolutně bleskové a absolutně božské.

mandlové sušenky

Co potřebujete na bezlepkové mandlové sušenky:

  • 500 g mandlové moučky (použila jsem loupané mandle, které jsem si rozmixovala na hrubší moučku v robotu)
  • 230 g moučkového cukru
  • 2 velká vejce (nebo 3 menší)
  • lžička mandlové esence
  • špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečení
  • moučkový cukr na posypání
  • celé mandle na ozdobení sušenek (nemusí být)

Smíchejte v míse všechny ingredience krom celých mandlí v hutné těsto. Troubu si předehřejte na 180 °C. Rozdělte těsto na plech na malé hromádky (buď jej odebírejte lžící, nebo rukou tvarujte malé bochánky), ty zasypte moučkovým cukrem, pokud chcete, tak i ozdobte celými mandlemi a pečte zhruba 15 minut dozlatova.

Po upečení nechte chvilku vychladnout na plechu, sušenky zpevní a při přendávání si je nepolámete. Teprve cca po 5 minutách je přemístěte na mřížku nebo na talíř a nechte vychladnout úplně.

Vychladlé sušenky skladujte v uzavřené nádobě. Nevím, jak dlouho vám tyhle sušenky vydrží, protože do jisté míry to závisí na apetitu vašich strávníků. Tuším ale, že moc dlouho ne.

mandlové sušenky

mandlové sušenky

Množství a počet kusů:

Sušenek budete mít podle toho, jak velké je budete dělat. Doporučuju dělat menší bochánky. Já měla ve výsledku 35 sušenek na 2 plechy a pár se jich trošku speklo dohromady (ne nijak dramaticky). Finální těsto si raději rozdělte na 3 díly – na 3 plechy – a potom si už jenom rozmístěte na plech cik cak malé hromádky, třeba 16 na každý plech.

Tip:

Těsto je sice hutné, ale lepí! Jestli chcete tvarovat kuličky, bude se vám to dělat dobře mokrýma rukama. Případně můžete jenom sázet nevzhledné a střapaté hromádky těsta, které necháte absolutně ladem. Vždyď drobné nedokonalosti jsou znakem ruční práce!

mandlové sušenkymandlové sušenky

Máte chuť upéct i jiné sušenky?

Všechny recepty na sušenky a cookies najdete souhrnně v receptu na ty nejlepší cookies s kousky čokolády.

Kromě mandlových sušenek jsem v létě upekla jeden moc povedený muffinek. Jmenuje se Adam a momentálně mě zaměstnává víc, než bych si dovedla kdy představit. Občas proto nestíhám rychle reagovat na vaše komentáře, tak se mnou mějte, prosím, strpení. A nebojte, v mezičasech a odpoledních siestách budu pořád, i když s menšími prodlevami, pro vás chystat nové recepty.

Adam

Bezlepkové mandlové sušenky
5 (100%) 4 votes

2 komentáře on Bezlepkové mandlové sušenky

  1. Petra
    30/08/2016 at 17:13 (2 roky ago)

    Děkuji za tip, sušenky jsou skvělé !! Pokud mohu poradit ostatním, doporučuji je dát do plechu na muffiny, sušenky si zachovají krásný pravidelný tvar! 🙂 Díky za super recepty! Petra

    Odpovědět
  2. Aneta
    21/01/2018 at 21:04 (8 měsíci ago)

    výborné sušenky. Dělala jsem kuličky,které jsem na plechu rozplácla. Mají dokonalou mandlovou chuť.

    Odpovědět

Leave a Reply