Borůvkové muffiny – zdravější a s drobenkou

Recept na klasické borůvkové muffiny už tu jednou byl. Je to klasika všech klasik a v létě se bez ní prostě nemůžete obejít. A navíc, borůvková sezóna se pomalu, ale jistě rozjíždí! Co tedy máte dělat, když máte doma hromadu borůvek, koláčů už jste přejezení a chcete do sebe vpravit alespoň maličko zdravější svačinku, trochu té vlákniny navíc. A taky ještě nějak zajímavě prohloubit chuť?

Prdněte tam trochu celozrnné mouky! Nemusí to být moc, abyste zase neodradili všechny, kteří se ušklíbají jen když pomyslí na zdravější stravu. Přesně dvě lžíce stačí ke štěstí všem. A pokud budete chtít, můžete ji zamaskovat zlatavou a neuvěřitelně dobrou ovesnou drobenkou. Takže vlk se nažral, koza zůstala celá, borůvky už jsou okapané, tak jdeme na to!

Na 12 borůvkových muffinů potřebujete:

  • Suché ingredience:
  • 80 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • trochu polohrubé mouky na obalení borůvek
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr (nebo lžíce domácího vanilkového cukru)
  • 100 g cukru krupice (můžete dát i třtinový)
  • Tekuté ingredience:
  • 220 ml mléka
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 200 ml borůvek (drobných lesních, ne kanadské)
  • Drobenku jsem použila z receptu na třešňové muffiny

Troubu si dejte předehřívat na 180 °C. Omyjte si borůvky a vyberte z nich všechny lístečky a nežádoucí známky lesa. Smíchejte dohromady tekuté ingredience v jedné míse. Já si dám rozpustit na střední plamen do kastrůlku máslo. Než se rozpustí, tak si rozbiju a prošlehám vajíčka. Do rozpuštěného horkého másla naliju mléko. Směs má potom přijatelnou teplotu a neuvaří vám vajíčka. Přileju máslo s mlékem do vajíček a promíchám.

V další míse si důkladně promíchejte všechny suché ingredience. Borůvky lehce promíchejte s lžící polohrubé mouky, aby se obalily a neklesly vám všechny ke dnu. Jestli máte borůvky hodně měkké, a toužíte po nefialovém těstě, tak je dejte cca půl hodiny před pečením do mrazáku. Rozložte je na plech nebo jinou podložku, která může přijít do mrazáku a borůvy se vám z ní neskutálí. Potom s nimi půjde lépe pracovat, nerozbijí se vám a neobarví vám tak muffiny.

Spojte opatrně obě směsi dohromady a naplňte formičky. Já dávám ovocné muffiny většinou do vymazané a vysypané nepřilnavé formy. Pokud máte připravenou drobenku, posypte muffiny drobenkou, pokud drobenku na muffiny nechcete, tak se bez ní v pohodě obejdete.

Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na 20-25 minut. Po upečení je vyndejte z formy a nechte trochu vychladnout. Upozorněte hlavně děti a tvrdohlavé muže, že horké borůvky opravdu pálí.

Borůvkové muffiny  s drobenkou
Borůvkové muffiny s drobenkou
Borůvkové muffiny s drobenkou
Borůvkové muffiny s drobenkou
Ty samé borůvkové muffiny  bez drobenky
Ty samé borůvkové muffiny bez drobenky
8 komentářů Přidat své
  1. Vyskusala som viacero Vasich receptov, vsetky su skvele, najviac nam chutia tieto boruvkove a samozrejme cokoladovo-cokoladove. Dakujeme a tesime sa na dalsie inspiracie. 🙂

  2. S borůvkami jsem nešetřili, takže jsou to spíš boruvky ve tvaru muffinů než muffin s borůvkami 😀 😀 dělala jsem dvojitou davku, tak uvidíme jak dlouho vydrží, protoze už jsem byla dva ochutnat 😀 vynikající, jako vzdy 😉 celozrnna mouka tomu dá vždycky takovou zajímavou chuť, vynikající byla v jablickovych muffinech, ty jsou zatím naše topka 😉

  3. Jsou uzasne. Jen se chci zeptat, jestli je normální, ze po vytáhnuti muffinu z trouby, jsou košíčky úplné promastene.
    Děkuji moc

  4. Muffinky jsou výborné, vláčné. Mile mě překvapila drobenka z vloček je křupavá a velmi chutná. Děkuji za další výtečný recept 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *