Čokoládový muffin z červené řepy

Červená řepa, ale fuj, že? Jenže ono to tak vůbec není! Červená řepa je hrozně sympatická zelenina. Má super barvu, takže vám bezvadně obarví nejen ruce při loupání, ale taky těsto na pečení. Navíc je děsně sladká, takže můžete ubrat cukr, taky strašně zdravá a vůbec… Řepa je prostě fajn. i do buchet.

Tečka!

Pokračujeme podzimní sérii! Minulý týden jsem fotila pro časopis Paní domu muffinovou dvoustranu, vyjde v říjnu, takže aranžmá receptů bylo do podzimu. Jako další se představí mrkvové muffiny s tvarohem.

Na čokoládové muffiny z těsta z červené řepy si přichystejte:
  • Základní ingredience na muffiny s přídavkem
  • do nich přilijete o trochu víc mléka
  • vynecháte vanilku
  • přidáte asi 400 g červené řepy, oloupané, jemně nakrouhané
  • čokoládu nasekanou na kousky (podle chuti, ideální je 80 – 100 gramů)
  • 2 lžíce holandského kakaka (a nebo taky ne)

Promícháte tekuté ingredience společně s řepou. Přisypete promíchané suché ingredience a čokoládu. Pokud chcete výsledek barvy krvavé, vynecháte kakao. Muffiny budou krásně rudé, uvnitř udělají oranžovou červenou mozaiku a budou chutnat a vonět po červené řepě.

Pokud chuti řepy holdujete tak napůl, přidáte kakao. Přerazí intenzivní řepu a těsto bude mít barvu fialovou, po upečené temně hnědou.

Pečeme klasicky při 180°asi 25 minut (necháme tam tu řepu trochu porochnit).

Čokoládové muffiny s červenou řepou
Čokoládové muffiny s červenou řepou
Čokoládové muffiny s červenou řepou
Čokoládové muffiny s červenou řepou
Čokoládové muffiny s červenou řepou
Čokoládové muffiny s červenou řepou
Čokoládové muffiny s červenou řepou
Čokoládové muffiny s červenou řepou
Jak se vám to pozdávalo? Chutnalo? Poznali testovací jezdci tajemnou ingredienci v těstě?
21 komentářů Přidat své
    1. Čokolády podle chuti. Většinou dávám na 12 muffinů jednu čokoládu (80 – 100 gramů).

  1. Dnes jsem delala tyto muffiny prvne…predtim jsem delala kokosove a cokoladove a byly famozni…tyhle z repy jsem pekla pres 25min. Kdyz jsem ochutnala stale byly dole nedopecene vratila jsem znovu so trouby na cca 12min..po vychladnuti jsem zas zkusila a zas nedopecene.. dala jsem je zpet na 15min do ted jsem se neodvazila ochutnat..:((( chytla jsem z toho lehce nerva:)))…nevim kde byla chyba 🙁

      1. Tak presne stejny problem jsem mela,kdyz jsem je delala pred pul rokem… byla jsem z toho celá říčná,přitom už jsem dělala čokoládové kokosové a byly skvělé..

  2. Vyzkoušeno v pátek, varianta s kakaem v těstě, protože červenou řepu máme sice rádi, ale ne zas tak moc, abychom si troufli na růžové muffiny. Bylo to dobré, jen várka vyšla na 15 muffinů, místo 12. Možná to bylo rozdílem mezi 100g a 80g čokoládou? Měla jsem formičky plné až po vrch, standardní velikost od Tescomy. Určitě se dostane mezi pečené stálice u nás, díky.

    1. Tak tak, trochu čokolády a řepy navíc a máte hned o trochu víc muffinů. Já to řeším tak, že na pelch hodím formu a přidám ještě pár silikonových košíčků. Já děkuju, že vám chutnalo a že se vám na blogu líbí.

  3. Zkoušela jsem je upéci a druhý dne po vychladnutí byli mnohem lepší. Jen ten čas pečení se troch lišil. Místo 25 minut to bylo 45 minut, ale to nevadí :D. I když i po této době jsme měla pocit, že ještě stále nejsou. Těsto se mi pořád trochu lepilo na špejli, ale nechala jsem to být. Naopak se mi zdá, že díky tomu jsou uvnitř velmi vláčné a ani to není znát. Myslím si, že to bylo způsobeno i tou řepou, ale těžko říci. A těsto vyjde na více než 12 muffinů, ale to nevadí.

    1. Určitě to nevadí, hlavně, když těsto nelepí. Já včera pekla bábovku asi o 15 minut déle než obvykle. Asi erupce na slunci. 🙂

  4. Tak jsem dnes vyzkoušela tuto variantu – zatím radši jen z poloviční dávky, ale myslím si, že se povedly. Jenom vyběhly trošku méně, než jsem u muffinů zvyklá – myslíte, že je to tou řepou? Dělala jsem je menší (mám menší formičky, takže z poloviční dávky bylo 12 muffinků:-). Jak budou chutnat ještě nevím, protože zatím chladnou na mřížce, ale „domácí mlsouni“ už zavětřili, takže …

    1. Je možné, že je to řepou, ale spíš to bude tím, že bylo málo těsta ve formičkách. 🙂

      1. Těsta dávám vždycky tak stejně. Minule jsem dělala ty vanilkovo-kakaové a udělaly doslova čepici a dnes opravdu vypoukly jen trošku. Ale nevadí, už zbylo jen torzo původního množství, takže na chuti to neubralo 🙂

  5. Malá otázka, řepá má být již uvařená nebo syrová? Nebo to není důležité? 😀 a může se použít to i to.
    Děkuju za odpověď

    1. Já dávám řepu syrovou, stejně jako mrkvičku do mrkvových! Pečením se „uvaří“.

  6. Červená řepa je rozhodně super! A komentář o její barvě pobavil :)) Jinak musím přinat, že v muffinech či jiném sladkém pečivu ji vidím prvně. Zkusím ten recept doporučit přítelkyni, jestli by mi ty muffiny udělala 😉

    1. Honzo, tak jak to dopadlo? Byly už řepové muffiny? A chutnalo? Já teď testuju řepu v brownies. Už jsem je zkoušela s batáty a řekla bych, že pecka (sladila jsem víceméně hlavně batáty a datlema).

  7. Velké zklamání. Dělala jsem vše dle receptu a těsta je hoodně, jak píšou i ostatní. Proč jej není tak akorát na jeden plech? Zbytečné. A pečou se hrozně dlouho. Očekávala jsem lepší výsledek.

    1. Hani, nevím, jak je to možné, ale já mám těsta opravdu na jeden plech (12) muffinů. Možná máte jinou velikost formy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *