Domáci bezlepkové mouka – univerzální mix na pečení

Často jste se ptali, jak na bezlepkové muffiny. Z bezlepkových muffinů, které jsem doteď vyzkoušela, jsem ale byla dlouhou dobu dost nešťastná. Na blogu jeden recept už mám. Je ale strašně starý a je z rýžové a pohankové mouky. A i ten není dokonalý, i když tenkrát mi tak přišel. Většinou totiž bezlepková mouka na konzistenci chutná v puse jako jemný písek. A děsně se drobí. Až po důkladném studování různých blogů a vegan-bezlepkových nadšenců jsem se dopracovala k úžasné Daně Schultz a jejímu bezlepkovému mixu. Je prostě skvělý, takže se o něj s vámi musím podělit. Níže najdete i varianty na obměnu ingrediencí, kdyby se nám doma něčeho nedostávalo. Obzvláště s pohankovou moukou mě osobně moc chutná.

800 g bezlepkové mouky:

  • 480 g celozrnné rýžové mouky
  • 192 g bramborového škrobu
  • 80 g hladké rýžové mouky
  • 60 g tapiokového škrobu

Vše dobře promíchejte a skladujte v uzavřené nádobě.

Vyzkoušela jsem i různé obměny ingrediencí. Ne každý má doma zrovna tapiokovou mouku. Nejhorší nepřítel bezlepkového pečení je z mého pohledu kukuřičná mouka. Právě ona dělá tu neplechu v podobě pískové konzistence. Není to s ní prostě dobrý!

Nemáte potřebné mouky na bezlepkový mix? Nevadí, zkuste nahrazovat:

  • 480 g celozrnné rýžové mouky lze nahradit rýžovou moukou z bílé rýže v plném rozsahu, jen nutriční hodnota bude o hodně nižší
  • 192 g bramborového škrobu nahraďte kukuřičným škrobem nebo tapiokovým škrobem
  • 80 g hladké rýžové mouky lze nahradit pohankovou moukou, není jí zase tolik, aby ovlivnila výslednou chuť
  • 60 g tapiokového škrobu lze nahradit kukuřičným škrobem

Pečte s ovesnými vločkami (bez lepku)

Dana ještě ve své kuchařce doporučuje, pokud pečete bez lepku konkrétní recept, nenahrazujte obyčejnou pšeničnou mouku 1:1 moukou bezlepkovou. Sama říká, že nejlepších výsledků se dosáhne tím, že bezlepkového mixu dá jen polovinu a přidá třeba mouku z bezlepkových ovesných vloček. Mně ale u základního receptu na muffiny náhrada 1:1 bezlepkovým mixem funguje krásně. Ale zkuste si klidně i variantu s ovesnou moukou. Budu moc ráda za reference.

Moji variantu muffinu s ovesnými vločkami najdete v tomto receptu. Domů kupuju klasické vločky, pokud se snažíte péct bezlepkově jen z rozmaru, doporučím vám je také. Pokud ale prokazatelně trpíte jakoukoliv formou intolerance lepku, poohlédněte se po bezlepkových vločkách. Oves je sice přirozeně bez lepku, ale díky tomu, jak se zpracovává, je v podstatě kontaminovaný – jede přes stejné stroje a linky jako jiné (lepkové) obiloviny, které daný zemědělec zpracovává.

Bezlepkové muffiny

Sama jsem zkusila tyto 2 varianty:

Bezlepková mouka podle Dany Schultz (800 g):

  • 480 g celozrnné rýžové mouky
  • 192 g bramborového škrobu
  • 80 g hladké rýžové mouky
  • 60 g tapiokového škrobu

Pekla jsem z ní základní bezlepkové muffiny a vafle (recept na ně se objeví brzy).

Bezlepkové mouka bez tapioky v našich podmínkách (400 g):

  • 240 g celozrnné rýžové mouky
  • 100 g bramborového škrobu (Solamyl)
  • 40 g hladké rýžové mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu (Gustin)

Z tohoto mixu jsem pekla tyto bezlepkové muffiny i tyto veganské bezlepkové muffiny.

Zkoušela jsem i variantu bez hladké rýžové mouky, zato s pohankovou moukou. Nemám nafocené muffiny, ale fungovalo to také bezvadně.

P.S. Třeba novou bezlepkovou mouku od značky Nominal vyzkoušenou nemám. Ale vím, že z ní nadšeně peče Lelí’s Cupcakes. Tak mi můžete napsat do komentářů, jak vám funguje pečení z ní. Já se k ní budu snažit brzy propracovat.

P.P.S. Jak pečete bez lepku vy?

—–>  ROZCESTNÍK BEZLEPKOVÝCH RECEPTŮ (KLIK)

Libí?

1 Comment on Domáci bezlepkové mouka – univerzální mix na pečení

  1. katerinka
    16/09/2017 at 19:29 (1 měsícem ago)

    Já peču s bezlepkovou moukou dlouho, nedělám směs. Nahradím pšeničnou mouku rýžovou nebo pohankovou. Sladké muffiny rýžová, slané pohanková. Chuťově jsou perfekt a nedrolí se nikdy.Už jsem pekla i z jáhlové napůl s kukuřičnou, ale spíš piškoty, byly vynikající. S konzistencí těsta i výsledným upečeným produktem nebyl problém. Měkké, kypré a držící pohromadě 🙂 a nikdo stejně nepoznal, že jsou bezlepkové 🙂

    Odpovědět

Leave a Reply