Domácí vaječný likér – recept last minute

Napečeno? Naklizeno? Dárky zabaleny? Jazyk na vestě? Tak teď by to chtělo panáčka, co vy na to? Nečeho dobroučkého, hřejivého, mazlivého… Třeba domácí vaječný likér. Recept na něj je snad notoricky známý, potřebujete jen pár vajec, trochu rumu, cukr, vanilku a kondenzované mléko.  Tak jdeme na to? Že nemáte zrovna doma kondenzované mléko? Já bych řekla, že to nevadí, uděláme si ho totiž taky.

Veselé Vánoce!

Na cestě za domácím vaječňákem, který bych mohla beztrestně pít, mi stála jedna malá překážka – kondenzované mléko! Nedá se koupit bez laktózy. Ale pak mě osvítil nějaký duch svatý. Přece by to mohlo jít udělat doma. No a světe nediv se, ono to fakt jde. A je to tááák strašlivě jednoduchý, až hanba. Recept jsem našla u Kláry na webu Co nového na kopci.

Takže jednu překážku bychom měli. Tu druhou (totiž kojení) překonám až příští rok. Do té doby tedy jen po šťopičkách! Na zdraví!

Domácí slazené kondenzované mléko:

  • 600 ml mléka (použila jsem plnotučné bez laktózy od Meggle, takže to funguje s jakýmkoliv mlékem)
  • 200 g cukru (použila jsem moučku, krystal, ale bude taky v pořádku)
  • 40 g másla (dala jsem odhadem, máslo bez laktózy z Albertu)
  • můžete přidat i vanilkový cukr

Připravte si veliký hrnec. Na velké ploše se totiž bude rychleji odpařovat tekutina. No a mléko přirozeně kypí, takže vám z velikého hrnece tak snadno nevyběhne. Silnostěnný hrnec, nebo speciální hrnec na vaření mléka je ideál. Já jsem mléko vařila ve velkém nepřilnavém hrnci.

Tak, do hrnce si nalijte mléko, přidejte cukr a máslo, plotnu zapněte na plno a míchejte. Jakmile se mléko začne vařit, měli byste ho podle původního receptu nechat být až do zhoustnutí. Já jsem ale skoro pořád míchala. Mléko mi vzkypělo do poloviny kastrolu, promíchala jsem, aby opadlo, a tak pořád dokola. Doporučuju vám vařit s/bez míchání podle zkušenosti s vaším nádobí.

Vařila jsem mléko asi 20 minut. Hodně zkondenzovalo, což během vaření není tak vidět, je pořád hodně napěněné. Cítíte ale na vařečce, jak houstne. Bohužel jsem si přesně neodměřila, kolik ho ve finále bylo, odhadem ale mezi 200 – 300 ml. Po odstavení z plotny mi mléko nepřipadalo nějak extra husté, prostě jako kondenzované mléko z plechovky. Hned jsem jej zpracovala do likéru, ale nechala jsem si v malé skleničce trošku bokem. Po vychladnutí mělo konzistenci jako Jesenka z tuby. Kdybych do mléka přidala vanilku a nechala mléko ještě chvíli kondenzovat, chytlo by krásnou karamelovou příchuť. Mohly by se s ním pocákat třeba cupcakes, nebo skořicoví šneci.

Ale my ho použijeme na vaječňák. Že?!

Domácí vaječný likér:

  • 300 ml domácího kondenzované mléko (nebo plechovku)
  • 200 ml mléka, ideálně plnotučného (já dala opět bezlaktózové Meggle)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 150-250 ml tuzemáku (podle chuti)
  • 4 žloutky (ideálně samozřejmě z domácích vajíček, nebo ze „šťastných vajec”)
  • vanilkový lusk

Do mísy, kterou můžete vložit na vodní lázeň vyklepněte 4 žloutky a rozmíchejte je. Přidejte mléko, cukr a semínka z vyškrábnutého vanilkového lusku. Přihoďte i vanilkový lusk a přilijte hotové domácí kondenzované mléko. Jestli ho nemáte vychladlé, musíte ho přilévat pomalu za stálého míchání, aby se vám směs nezdrcla.

Mísu umístěte na vodní lázeň (do kastrůlku dejte tolik vody, aby se nedotýkala mísy a dejte ji na sporák vařit, na kastrůlek umístěte mísu se směsí na vaječný likér). Teď hmotu za stálého míchání nad vodní lázní prohřívejte. Chcete jednak tepelně zpracovat vejce, druhak chcete hmotu trochu zahustit. Hmotu odstavte z plotny, až na míchátku ucítíte, že směs, už není úplně vodová. Druhým ukazatelem je teplota okolo 80 °C. Nečekejte ale, že směs zhoustne jako pudink.

Odstavte mísu z plotny, vyjměte vanilkový lusk, nechte směs trochu vychladnout (nečekala jsem na vychladnutí a dala jsem mísu do velké mísy se studenou vodou a promíchávala, aby se ochladila rychleji) a přidejte rum. Dobře směs promíchejte a nalijte do lahve. Získáte asi sedmičku vaječňáku a jednu skleničku na košt.

domácí vaječný likér domácí vaječný likér

Pít můžete teplé i vychlazené. Panáčka si můžete ozdobit špetkou skořice.

Rum přidejte podle chuti. Skvěle poslouží obyčejný tuzemák, použít můžete i dražší rum. Vyvarovala bych se jen nějakých ochucených divnorumů. Nic nezkazíte ani, pokud nalijete do směsi např. brandy.

Na zdraví!

domácí vaječný likér

2 komentáře Přidat své

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *