Estonský kringel a skořicoví šneci

Je to tady zase, dny se krátí, listí pomalu opadává ze stromů, teplota klesá a vy urputně začínáte shánět boty, které s vámi budou bez řečí vybíhat den co den do toho nečasu. Co vás z té podzimní deprese spolehlivě vyléčí? Skořice! Čím víc, tím líp.

Začneme tou neskořicovější klasikou. Skořicové rolky, skořicoví šneci, cinnamon buns, říkejte jim jak chcete. A s nimi v tom jede i jejich brácha – estonský kringel. Je jedno jak tomu říkáte a jak to nakonec umotáte, celé je to prostě skořicová lahoda plná másla a cukru, upatlané prsty a úsměv na tváři. Už vám chybí jenom kakao, teplé fuselke a další díl oblíbeného seriálu.

Tak šup, šup, než to dokoukáte, máte vykynuto.

DSC_0860

Skořicoví šneci (cca 20-25 šneků):

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 420 ml mléka
  • 110 g másla
  • 50 g cukru
  • 30 g droždí
  • 1 lžička soli

Na náplň:

  • 200 g rozpuštěného másla + trochu na vymazání pekáčku
  • 30 g mleté skořice
  • 110 g krupicového cukru

Nejprve si zadělejte droždí na kvásek. Mouku si nasypte do mísy a udělejte v ní důlek. Rozdrobte do něj droždí, zalijte polovinou vlažného mléka, zamíchejte vidličkou trochu mouky a nechte asi 15 minut pracovat. Poté přidejte máslo, cukr, zbytek mléka a vypracujte pečlivě těsto. V robotu vám to bude trvat asi 6 minut, v ruce něco přes deset. Nelepivé a krásně vypracované zpracované těsto dejte kynout do mísy (vymažte ji trochu olejem) asi na hodinu na teplé místo. Počkejte až zdvojnásobí objem. Mezitím si rozpušťte máslo na náplň.

Vykynuté těsto rozválejte na tenký plát, potřete máslem, na něj nasypte rovnoměrně skořici a cukr. Zamotejte, pořádně „hada“ utáhněte, aby se vám rolky neotvíraly, a nakrájete na kolečka – šneky – široké asi jako váš palec. Do pekáčku dejte pečící papír a na něj poklaďte skořicové rolky. Nedávejte je těsně k sobě, ještě nakynou a pak i nabydou v troubě. Nechte je přikryté ještě asi 30 minut kynout v teple. Troubu si předehřejte na 180 °C a šneky v ní pečte asi 16 minut. Měly by mít zlatavý povrch. Upečené šneky vyndejte a nechte trochu vychladnout ve formě. Podávejte je ještě teplé, jsou tak nejlahodnější.

Můžete je ještě polít sladkou javorovou polevou. Na mě jsou šneci i bez polevy sladké až až. Ale jestli chcete, tady je návod:

Javorová poleva a skořicové šneky podle Dity P.:

  • 450 g moučkového cukru
  • 50 g mléka
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 50 ml javorového sirupu
  • špetka soli
  • Ingredience smíchejte v míse nebo rendlíku a důkladně metličkou vymíchejte. Poleva musí být hustá, ale i tak by měla téct. Pokud je moc hustá, přilijte trochu mléka. Šneky, ktteré vyndáte z trouby polijte polevou, nechte trochu vychladnout a pak se děj vůle boží.

S tímhle těstem se mi pracovalo krásně, ale vyválela jsem ho na moc silný plát, takže moji šneci nebyli úplně dvěstěprocentní blaho. Nepovedlo se mi váleček pořádně utáhnout, kapalo z něj máslo všude kolem (a pak i probublávalo v troubě). Pokud můžu poradit – nebojte se válet těsto na co nejslabší plát.

Recept, který najdete o trochu niže mi sedí na cinnamon buns o trochu lépe. A jestli máte nějaký svůj osvědčený, podělte se o něj v komentářích! Moc ráda ho vyzkouším!

DSC_0844 DSC_0848 DSC_0851

Rolky po dokynutí ve formě:DSC_0853

Upečené rolky:DSC_0857

Skořicoví šneci z těsta na estonský kringel (cca 17 šneků):

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 150 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 30 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 polévková lžíce cukru

Postup je víceméně stejný jako u předchozího. Nejprve si zadělejte droždí na kvásek. Mouku si nasypte do mísy a udělejte v ní důlek. Rozdrobte do něj droždí, zalijte polovinou vlažného mléka, zamíchejte vidličkou trochu mouky a nechte asi 15 minut pracovat. Poté přidejte máslo, cukr, zbytek mléka, žloutek a sůl a vypracujte těsto. Nelepivé zpracované těsto dejte kynout do přikryté mísy asi na hodinu na teplé místo. Mělo by dvojnásobit objem.

Mezitím si rozpušťte máslo na náplň a zamíchejte do něj skořici i cukr. Vytvoříte takovou skořicovo-cukrovou pastu.

Vykynuté těsto rozválejte na tenký plát, potřete skořicovou směsí a zamotejte. Pořádně „hada“ utáhněte a nakrájete na plátky – šneky – široké asi jako váš palec. Do pečící nádoby dejte pečící papír a na něj poklaďte skořicové rolky. Nedávejte je těsně k sobě, ještě nakynou a pak i nabydou v troubě. Nechte ještě asi 30 minut kynout v teple. Troubu si předehřejte na 180 °C a šneky v ní pečte tak asi 16 minut. Nebo počkejte, až budou na povrchu zlatavé. Vyndejte, nechte trochu vychladnout ve formě. Podávejte je ještě teplé. Ale studené jsou taky skvělé.

DSC_0831

DSC_0833

DSC_0839

Estonský kringel:

Abych nezapomněla na ten kringel, když už jsme u něj:

Těsto, které najdete o kousek výše si připravte stejným způsob jako na skořicové rolky. Ve finále ale nebudete krájet „šneky“. Skořicový válec podélně rozkrojíte, spojíte horní okraj a obě části spletete (jako horní patro vánočky). Nakonec stočíte pletenec do kruhu a spojíte k sobě. Zase necháte chvilku vykynout (20 minut mi stačilo bohatě) a upečete. Na 180° asi 30 minut.

DSC_0804

A kdybyste té skořice přeci jen měli málo, zkuste:

Pečené skořicové donuty

Jablečné muffiny se skořicovou drobenkou

Estonský kringel a skořicoví šneci
5 (100%) 1 vote

5 komentářů on Estonský kringel a skořicoví šneci

  1. Zuza
    12/04/2015 at 14:55 (3 roky ago)

    Dnes jsem vyzkoušela skořicové šneky. Jsou báječné. Jen jsem si vybrala variantu těsta z 300 g mouky. Ještě než jsem těsto rozválela, jsem si aktivně vytvořila skořicovou náplň a musím říct, že jsem nevěděla, kam s tím vším. Náplň z 200g másla je přehnaná, pak to všude teče a při pečení se šneci topili ve skořicovém karamelu. Chuťově výborné, ale do receptu si připisuji tak o třetinu méně náplně. Rozhodně doporučuji všem milovníkům skořice. A díky za tento blog, je inspirující 🙂

    Odpovědět
    • Muffinárium
      12/04/2015 at 19:31 (3 roky ago)

      Zuzko, díky za komentář!

      Odpovědět
  2. Mirka
    23/05/2017 at 12:36 (6 měsíci ago)

    Nemáte tam náhodou chybu u toho prvního receptu v množství mléka? Mám to uplně řídký a pochybuju, že z toho něco uválím.

    Odpovědět
    • Muffinárium
      01/06/2017 at 13:46 (6 měsíci ago)

      Mirko, nemám, v původním receptu Dity P. je opravdu tolik mléka. Asi záleží na mouce, není to úplně tuhé těsto, chce to hodně hníst, aby se pustil lepek a nechat dobře vykynout. A pak podsypávat při válení.

      Odpovědět

Leave a Reply