Estonský kringel

Je to tady zase, dny se krátí, listí pomalu opadává ze stromů, teplota klesá a vy urputně začínáte shánět boty, které s vámi budou bez řečí vybíhat den co den do toho nečasu. Co vás z té podzimní deprese spolehlivě vyléčí? Skořice! Čím víc, tím líp.

Začneme tou neskořicovější klasikou. Skořicové rolky, skořicoví šneci, cinnamon buns, říkejte jim jak chcete, najdete je v tomhle receptu. A s nimi v tom jede i jejich brácha – estonský kringel. Je jedno jak tomu říkáte a jak to nakonec umotáte, celé je to prostě skořicová lahoda plná másla a cukru, upatlané prsty a úsměv na tváři. Už vám chybí jenom kakao, teplé fuselke a další díl oblíbeného seriálu.

Tak šup, šup, než to dokoukáte, máte vykynuto.

DSC_0857

Estonský kringel:

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 150 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 30 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 polévková lžíce cukru

Na náplň:

  • 100 g změklého másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce mleté skořice

Nejprve si zadělejte droždí na kvásek. Mouku si nasypte do mísy a udělejte v ní důlek. Rozdrobte do něj droždí, zalijte polovinou vlažného mléka, zamíchejte vidličkou trochu mouky a nechte asi 15 minut pracovat. Poté přidejte máslo, cukr, zbytek mléka, žloutek a sůl a vypracujte těsto. Nelepivé zpracované těsto dejte kynout do přikryté mísy asi na hodinu na teplé místo. Mělo by dvojnásobit objem.

Mezitím si smíchejte povolené máslo se skořicí i cukrem. Vytvoříte takovou skořicovo-cukrovou pastu.

Vykynuté těsto rozválejte na tenký plát, potřete skořicovou směsí a zamotejte. Pořádně „hada“ utáhněte a podélně rozkrojte. Spojte horní okraje k sobě a obě části spletete (jako horní patro vánočky). Nakonec stočíte pletenec do kruhu a spojíte k sobě. Zase necháte chvilku vykynout (20 minut mi stačilo bohatě) a upečete. Na 180° asi 30 minut.

DSC_0804

Skořicoví šneci z těsta na estonský kringel (cca 17 šneků):

Mrkněte na recept výše. Zavinutý válet rozkrájejte na cca 17 šneků, naklaďte do pekáčku, nechte ještě 30 minut kynout a potom je pečte na 180 °C zhruba 30 minut.

DSC_0831

DSC_0833

DSC_0839

Skořicoví šneci z těsta na estonský kringel (cca 17 šneků):

Mrkněte na recept výše. Zavinutý válet rozkrájejte na cca 17 šneků, naklaďte do pekáčku, nechte ještě 30 minut kynout a potom je pečte na 180 °C zhruba 30 minut.

A kdybyste té skořice přeci jen měli málo, zkuste:

Pečené skořicové donuty

Jablečné muffiny se skořicovou drobenkou

8 komentářů Přidat své
  1. Dnes jsem vyzkoušela skořicové šneky. Jsou báječné. Jen jsem si vybrala variantu těsta z 300 g mouky. Ještě než jsem těsto rozválela, jsem si aktivně vytvořila skořicovou náplň a musím říct, že jsem nevěděla, kam s tím vším. Náplň z 200g másla je přehnaná, pak to všude teče a při pečení se šneci topili ve skořicovém karamelu. Chuťově výborné, ale do receptu si připisuji tak o třetinu méně náplně. Rozhodně doporučuji všem milovníkům skořice. A díky za tento blog, je inspirující 🙂

  2. Nemáte tam náhodou chybu u toho prvního receptu v množství mléka? Mám to uplně řídký a pochybuju, že z toho něco uválím.

    1. Mirko, nemám, v původním receptu Dity P. je opravdu tolik mléka. Asi záleží na mouce, není to úplně tuhé těsto, chce to hodně hníst, aby se pustil lepek a nechat dobře vykynout. A pak podsypávat při válení.

  3. Dělala jsem tu Estonskou buchtu ale másla v náplni bylo strašně moc, úplně mi to vytékalo.

  4. Na této stránce býval recept na šneky z více než 300g mouky a nebylo tam vejce. Bylo tam více mléka, jak tu někdo píše. Recept jsem používala a teď ho postrádám, můžete mi ho prosím poslat? Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *