Hot Cross Buns aneb kořeněné velikonoční bochánky

Už je to tak, zase se blíží Velikonoce. No letí to úplně neuvěřitelně. Už jsme spolu pekli naše stálice – velikonoční mazanec a jidáše. No a letos se pustíme do zahraniční velikonoční klasiky.

Na Hot Cross Buns už si dělám zálusk dlouho, pídila jsem se po receptu, kde se dalo. Asi se nebudete divit, že jsem nenašla dva, co by se shodovaly. Největším oříškem bylo tzv. mixed spice, což je něco jako perníkové koření. Nechtělo se mi ale drtit hřebíček a z nového koření mám trochu respekt, tak jsem to pojala trochu po svém.

Jak to dopadlo? No to se hned dozvíte.

hot cross buns

Na 20 malých bochánků potřebujete:

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g instantního droždí
  • 125 ml mléka
  • 125 g másla
  • 90 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g rozinek

Koření:

  • 1 lžička skořice
  • ½  lžička zázvoru
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 2 celé hřebíčky
  • 3 tobolky kardamomy
  • kůra z jednoho pomeranče
  • větší špetka soli

Na kříže:

  • 75 g hladké mouky
  • 100 ml studené vody

Glazura po upečení:

  • Tekutý med, zlatý sirup nebo lžíce meruňkové marmelády (přepasírujte ji, ať je hladká)

Ještě potřebujete:

  • plech nebo pekáček
  • pečící papír
  • zdobící sáček s ustřiženým rohem nebo hladkou zdobící špičkou s malým otvorem

V rendlíku si rozpusťte máslo, přilijte do něj mléko, přidejte hřebíček a tobolky kardamomu a povařte asi 5 minut. Stáhněte z plotny, vyjměte koření a přidejte cukr a rozinky. Nechte vychladnout na teplotu max. 40 °C.

Do mísy (ideální je mísa ke kuchyňskému robotu) nasypejte všechny ingredience a vypracujte nelepivé těsto. V robotu to trvá asi 6 minut, rukama budete hníst o trochu déle. Cílem je získat hladké těsto, které nelepí.

Z těsta vytvarujte kouli a dejte ji do olejem vymazané mísy. Mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem (já si vyhřeju troubu na 30 °C a těsto kyne v zavřené a vypnuté troubě cca 60 minut). Nakynuté těsto si rozdělte na stejně velké kusy. Já jsem těsto rozdělila na 20 dílů. Byly to takové malé kuličky, ale hezky nakynuly a ještě poporostly v troubě.

Bochánky vyskládejte do pekáčku nebo na plech vyložený pečícím papírem a nechte kynout dokud nezdvojnásobí objem. Trvá to asi 30 minut.

Mezitím si dejte předehřívat troubu na 200 °C a připravte si těstíčko na kříže. Mouku a vodu promíchejte na hladké těstíčko, dejte do zdobícího sáčku s malým hladkým otvorem (já jsem zdobila jednorázovým igelitovým sáčkem s odstřiženou malou špičkou). Nakynuté bochánky nazdobte křížem z těstíčka.

Dejte do trouby a pečte 20 minut. Upečené bochánky mají tmavý povrch (ale ne spálený!) a na poklep zní dutě.

Upečené Hot Cross Buns vyndejte na mřížku a potřete glazurou, ať se hezky lesknou. Já jsem potírala medem. A dejte si je ještě vlahé, namazané máslem!

hot cross buns

Chcete vidět kouzlo? Klikněte na fotku!

hot cross buns

Ještě vlahé hot cross buns mazané máslem. Ideální snídaně nejen na Velikonoce.

hot cross buns

Hot Cross Buns

P.S. Nevím, jak to vyjde vám, nicméně kříž z mouky a vody je po upečení takový houževnatý, trochu mě štval, takže jsem si ho z bochánků před konzumací vyšťourala. Příště bych to trošku ošulila, bochánky bych upekla bez kříže a zdobila bych je až upečené a vychladlé něčím jedlejším. Třeba rozpuštěnou bílou čokoládou. Nebo něčím svěžím, třeba hmotou z cukru a citronové šťávy, kterou mají věnečky.

Libí?

2 komentáře on Hot Cross Buns aneb kořeněné velikonoční bochánky

  1. Šárka
    14/03/2016 at 0:25 (1 rokem ago)

    Mňam! Ty vypadají skvěle. 🙂 Souhlasím, ten kříž je vážně takový… nedobrý. Bílá čokoláda nebo poleva zní dobře, asi se do nich přece jen pustím a tohle vyzkouším.

    Odpovědět
    • Muffinárium
      14/03/2016 at 9:12 (1 rokem ago)

      Šárko, určitě! 🙂 Koření už by bylo, tak ještě ty bochánečky! Příště se toho neleknu a umíchám si taky mixed spice.

      Odpovědět

Leave a Reply