Hruškové muffiny s kakaem v základu

Podzim. Kolegyně Míša dotáhla velkou igelitku hrušek ze zahrádky a pěkně mi naložila domů. Takže co s tím? A co se k tomu hodí? Představila jsem si velký (ale fakt velký) koláč s hruškama. A pak jsem zaplakala, že by to stejně neměl kdo jíst, tak jsem dvě hrušky mixla, třetí pokrájela a nasypala k nim kakao. A byly fakt dobrý a fakt voněly.

Na hruškové muffiny si přichystejte:

  • Základní nezbytnosti pro recept, do kterého budete ještě něco přidávat
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 velké hrušky, oloupat, rozmixovat tyčákem
  • 1 hruška, nakrájet na plátky (ale to nemusí být)

Jak už jsem řekla, 2 velké hrušky si oloupete, vyjmete jádřinec a rozmixujete. Třetí hrušku nakrájíte na tenké plátky a ty překrojíte na menší dílky. Pokud nechcete zdobit, tak nemusíte. Hrušku můžete i pokrájet na drobné kostičky.

Hruškový mix přidáte do tekuté směsi (vejce, tuk, mléko) a smícháte s promíchanými suchými přísadami (mouka, cukr, kypřící prášek, kakao). Pokud máte hrušku nakrájenou na kostičky, přidáte ji do rozmíchaného těsta. Pokud plátkujete, zatlačíte plátky do těsta v košíčcích aby byly nahoře vidět.

Naplněné formičky pečeme při 180°C cca 20 minut. Povrch muffinů musí být pevný na omak.

Hruškové muffiny v kakau
Hruškové muffiny v kakau
Hruškové muffiny v kakau
Hruškové muffiny v kakau
Hruškové muffiny v kakau
Hruškové muffiny v kakau

Dobrou chuť a užívejte podzim.

13 komentářů Přidat své
    1. Určitě by to šlo! Jen to jablíčko nebude tak výrazné, jako hruška. Řekla bych, že spíš zvláční těsto a nebude moc poznat na chuti.

  1. V základním receptu doporučuješ dát ovoce nebo čokoládu do sypké směsi, aby se ovoce obalilo v mouce a nekleslo tolik ke dnu. U hruškových je psáno dát na kostičky už do smíchané směsi. No uvidíme. už se na ně těším.

    1. Heleno, někdy neklesne, záleží na těstu. Tohle hruškové těsto je trochu hutnější, díky kakau.

  2. Tak upečeno snědeno, byly luxusní, hned po upečení a mírném zchladnutí jsem jeden snědla a byl lehký jako sen, tak jsem snědla dva 🙂 druhý den šli krásně vyloupnout a byly správně muffi 🙂 a dnes ráno čtvrtý den ten poslední byl stále krásně vláčný a moc moc dobrý. Odpoledne asi udělám novou várku 🙂
    Děkuji za recept

  3. Recept úžasný, zkusila jsem to půl napůl s žitnou moukou a místo části mléka jsem použila bílý jogurt, takže pečení trvalo trochu déle, ale výsledek je výborný 🙂 Příště tam jen dám trochu víc cukru, dala jsem tam jen 80g moučky, a mohlo by tam být klidně těch 100g… 🙂

  4. Tak jsem si vymyslela, že dědovi k 80. narozeninám upeču 80 muffinů. Právě jsem na 60. Upečkla jsem Citrónové muffiny s lemon curd, základní s marmeládou (kakaové s meruňkovou a bílé s borůvkovou) a tyto hruškové – ještě nevím jak dopadnou. Jako poslední jsem si nechala čokoládové, aby mě to tolik nelákalo 🙂 Tak doufám, že to bude všem chutnat. Děkuji za super recepty.

  5. Včera jsem tento recept zkusila, ale potřebovala bych poradit v jakém poměru dát rozmixované hrušky a tekuté ingredience. Měla jsem totiž dvě větší hrušky a rozmixovala jsem 1 a třičtvrtě, čtvrtku jsem nechala na ozdobení, ale těsta bylo docela více než obvykle a bylo tekutější i s kakaem. Takže se sice upekly, ale po vyjmutí z trouby nadýchané bochánky ihned klesly a když jsem je rozkrála, tak byly takové rosolovité a po ochutnání jsem tam ty hrušky moc necítila. Co s tím? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *