Jahodová bublanina

Začíná to vždycky s prvním silnějším sluníčkem. To se začnou rodit jahody a je tu jahodová bublanina. Postupem času se přesuneme k borůvkám (i když těm víc sluší kynuté těsto), ale pak hned jsou tu meruňky a na konec rybíz. Prostě bublanina. Lehká jako vánek, sladká jako láska a vždycky hned fuč.

Tak se do ní se mnou taky zamilujte a upečme si společně jahodovou bublaninu.

Na pekáček o velikosti zhruba 30×20 potřebujete:

  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g hladké mouky
  • 140 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 125 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 140 ml mléka
  • jahody pokrájené na poloviny (množství závisí od velikosti jahod, měi byste hezky pokrýt plochu pekáčku a mezi jahodami mít i maličko rozestupy)

Troubu si předehřejte na 180 °C. Pekáček si vymažet a vysypte, nebo jej vyložte pečícm papírem.

Vejce s cukry vyšlehejte do světlé pěny. Potom přidávejte na střídačku máslo s mlékem (obě tekutiny klidně slijte dohromady (ohřejete si mléko a zchladíte rozpuštěné máslo) a mouky promíchané s práškem do pečiva.

Hmotu nalijte do pekáčku a poklaďte půlkami jahod. Jestli je dáte nahoru řezem nebo obloučkem je vcelku jedno. Doporučuju ale tu spodní stranu jahody (která přijde na těsto) obait lehce moukou. Jahody se vám potom tolik nepropadnou do těsta. Ale pokud vám nevadí propadnutí jahody až na dno, tak obalovat nemusíte.

Pečte na 180 °C (horkovzduch stačí na 175 °C) zhruba 30 minut. Po vyjmutí z trouby můžete nechat bublaninu chladnout v pekáčku. Já jsem zvyklá péct na pečecím papíru a bublaninu z pekáčku přemístím na mřížku, kde ji nechám vychladnout. Na závěr můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

TIP:

Bublanina z celozrnné mouky je trochu hutnější než je z hladké, chuťově je ale o to rozmanitější. Samozřejmě je to i varianta o trochu zdravější. Zvlášťe, přidáte-li ještě třtinový cukr). Chutnat bude dětem od cca 1,5 roku. Záleží na tom, jak je váš drobeček schopen trávit celozrnné obilniny.

Pokud chcete opravdu nadýchanou a lehoučkou bublaninu, tak si připravte jenom hladkou pšeničnou mouku, jen 125 ml mléka a vejce si rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky ušlehejte s cukrem a dál postupujte podle receptu. Na závěr přimíchejte do těsta sníh z bílků. Pečte na 180 °C zhruba 25 minut. Délku pečení si ohlídejte podle zkušeností s vlastní troubou.

jahodyjahodová bublanina

jahodová bublanina

Hmmm, co bychom z těch jahod ještě tak vyzkoušeli…

Jahodové muffiny s čokoládou

Jahodové muffiny s mátou

Jahodové muffiny s krémem

9 komentářů Přidat své
  1. Tak nevím, kde se stala chyba, ale pekla jsem tuhle bublaninu – zkusila jsem variantu pouze s hladkou pšeničnou moukou – a ačkoliv těsto vypadalo dobře, tak v troubě vůbec nevyběhla a místo nadýchané bublaniny jsem z ní vytáhla tuhou placku :-((((

      1. Dala jsem tam 1 lžičku prášku, tak jak píšete v receptu a výsledek fakt k pláči. Naštěstí jahody pořád dozrávají, tak je šance na další pokus, ale už mám trochu strach, aby to nedopadlo stejně 🙁

        1. No je to divné, protože i na celozrnnou mouku byla jedna lžička prášku dost. Bublanina je sice trochu hutnější (to kvůli celozrnné mouce), ale rozhodně to není podrážka. Ještě bych možná zkusila jiný prášek a přidt třeba půl lžičky navíc. Já kupuju prášek z vinného kamene v DM, nikdy mě nezklamal. Nebo se dá koupit i v obyčejném supermarketu. Ale ty škrobové bych jim tam raději nechala. 😉

  2. Tak buchta se povedla na 100%, obávám se, že do zejtřka nevydrží… Má fakt skvělou chuť, nadýchaná je, zkrátka dokonalá, děkuju za recept 🙂

  3. Zkoušela jsem z hladké mouky a musím říct, že nic moc 🙁 nadýchaná moc není, chutově to není špatné, ale konzistence je zvláštní… Udělala jsem vše podle receptu.

  4. Dneska jsem pekla tuto bublaninu, vyhrála jsem si se vším přesně dle receptu (použila jsem napůl obyč. mouku a špaldovou) a musím říct, že se sice povedla, ale není to ta nejlepší buchta, co jsem kdy vyzkoušela, něco je na tomto receptu zvláštního..ale nevím, co přesně?
    Vaše recepty mám moc ráda a skoro vždycky jsem spokojená, jak se povedou na první pokus, ale tady u toho se bohužel přidávám k názoru, že buď je bublanina chuťově velice zvláštní a nebo je v receptu něco špatně..nicméně mě to rozhodně neodrazuje zkoušet péct i nadále podle vašich receptů 😉

  5. Tak jsem ji dnes upekla, přesně podle návodu a i vypadá uúplně stejně jako na fotkách.
    S partnerem nám chutná, ale bublaninou bych to nenazvala. Tu si představuji vyšší a nadýchanější. Toto je spíš taková nízká placka, která je na povrchu tvrdší a uvnitř hodně měkká až nedopečená (přitom jsem ji pekla o 5 minut déle). Dle mého názoru by tam mohlo být více PDP a mohla by se déle péct. Je pravda, že se špaldovou moukou nemám moc zkušeností. Příště to asi zkusím jen s obyčejnou hladkou. 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *