Jahodová sezóna je tu!

Jahodýýýý, jahody, kam se podíváš! Český jahody už taky zrajou. Hurá, začíná jahodová sezóna. Těším se zpravidla už od února (to už jsem většinou totálně přejedená pomerančů a banánů a toužím po malinách, borůvkách a jahodách. Letos jsem se dočkala už na konci května. Některé ty české nejsou ještě úplně zraloučké a slaďoučké, ale pro začátek to ujde. Ti více trpěliví si ještě týden počkají, ale já si jedu jahodový blues už teď.

Jaké jahodové recepty na Muffinariu najedete?

Jahodová bublanina

Samozřejmě se nemusíte bát schovat jahody pod hromady lahodné drobenky, kterou ochutíte třeba skořicí. Já ještě občas přidám do těsta trochu citronové kůry, buchta je pak taková hezky letně svěží.

Jahodová bubanina z celozrnné mouky
Jahodová bubanina z celozrnné mouky

Jahodový koláč s tvarohem

Jasně, klasický cheescake. Tím nic nepokazíte. Naopak, uděláte jím radost všem mlsným jazýčkům v okolí. Jahody můžete schovat i doprostřed tvarohové náplně jako překvapení.

Jahodový koláč s tvarohem

Jahodové knedlíky

To je prostě klasika! A jestli se neumíte rozhodovat, jako já, budete potřebovat recept na kynuté i na ty jednodušší tvarohové.

Tvarohové jahodové knedlíky

tvarohové jahodové knedlíky

 Kynuté jahodové knedlíky

kynuté jahodové knedlíky

Pohanková kaše s jahodami – recept jsem vytvářela pro 4bambini

pohanková kaše s jahodami

Jahodové muffiny s čokoládou

No a recept na jahodové muffiny samozřejmě nesmí chybět! Přiznám se bez mučení, jahoda není úplně nejlepší ovoce na muffiny. Obsahuje hodně vody, takže se při pečení rychle rozmáčí. Spravíte to tím, že dáte větší poměr polohrubé mouky, jahody nakrájíte na droboučké kostičky a můžete si je dát taky dopředu namrazit (šupnete je na 20 minut do prazáku rozprostřené na prkýnku. Doporučuju péct v nepřilnavé formě, kterou si jen vymažete a vysypete moukou.

Jahodové muffiny

Jahodové muffiny s mátou

jahodové muffiny s mátou

Jahodové muffiny s krémem

jahodové muffiny s krémemA jak máte jahody nejraději vy?

2 komentáře Přidat své
  1. Dobrý den, když jsem rozklikla recept na pohankovou kaši s jahodami, napsalo mi to, že stránka neexistuje. Je tenhle recept dostupný ještě někde jinde?

    1. Péťo, bohužel není, a bohužel ho nemám uložený. Ale bylo to zhruba takto: Pohanka (klasická loupaná pohanka), pekanové ořechy. Poměr zhruba 1:1, takže večer do skleničky (velikost skleničky = velikost porce) nasypu pohanku do poloviny a zasypu nasekanými pekany. Zaliju vodou a nechám přes noc v lednici. Ráno to celé rozmixuju (tyčákem nebo v blenderu). To je základní kaše. Dochutit už lze čímkoliv – med, přidat do mixování jahody, strouhaný kokos… Za mě je nejlepší základní kaše s nakrájenými jahodami a nasekanými ořechy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *