Jak zaručeně zkazit muffiny

Stala se mi doma taková věc. Nebudu tvrdit, že jsem to udělal naschvál, prostě už v průběhu příprav jsem tušila, že to bude průšvih. A tak jsem zkoušela (jak jinak) zachránit, co se dá, ale průšvihy se vrstvily, dokud z trouby nevylezly nedopečené scvrklé hrůzičky. A nebyly ani trochu dobré. A jelikož se mi to staně jednou za sto let (no dobře, jednou za sezónu), musela jsem to pro vás zdokumentovat.

Co všechno tedy musíte na přípravě muffinů pokazit, abyste upekli scvrklé, sražené a nedopečené muffiny?

Měly to být mé famózní mandlovo-banánové muffiny s čokoládou. Vynechala jsem jen brusinky. A vynechání takové zcela doplňkové ingredience nikdy neznamená katastrofu. Ale já udělala víc průšvihů. Pojďme si je rozebrat. Třeba je děláte taky a potom se vám muffiny nedaří tak, jak by měly…

Průšvih č. 1 – Studená vejce

Vejce jsem si nevyndala dopředu z lednice a dala jsem je do těsta studená. Jindy to spraví ohřáté máslo a mléko. Tentokrát se tak ale nestalo. Jednak i proto, že jsem spěchala a máslo si blbě rozpustila.

Průšvih č. 2 – Nerozpuštěné máslo

Dala jsem si rozpustit máslo, ale byla jsem netrpělivá. Část se nerozpustila a já si toho hned nevšimla. Přidala jsem máslo k prošlehaným vajíčkům a vznikly mi tam máslové hrudky. Co s tím? „To se zvládne,“ řekla jsem si. Přidala jsem ingredience tak, jak jsem zvyklá, ale nepomohlo to. Máslové hrudky zůstaly. A ještě se na ně nabalila mouka. Co s tím? Osvítil mě duch svatý – vyšlehám to!

Průšvih č. 3 – Šlehání

Abych rozpustila hrudky másla, šoupla jsem směs do blenderu. Měla jsem v něm předtím už rozmixovaný banán s mlékem. Tak proč ne? Stejně byl už našpiněný. Blender se s tužším těstem trochu pral, skučel a úpěl. Šlehala jsem, šlehala, modlila se, aby hrudky povolily. Povolily! Ale těsto prostě vypadalo tak nějak… našlehaně!

Průšvih č. 4 – Málo vyhřátá trouba

No, doufala jsem, že se to spraví v troubě. Nespravilo. Dala jsem je péct dříve, zhruba když trouba ukazovala 160 °C. Nejdřív to vypadalo slibně. Muffiny krásně vyběhly, rozvoněly se, uběhlo 20 minut, nechala jsem je tam ještě dalších pět, pro jistotu. Sice nechytly v doplňujících 5 minutách zlatavou barvu, v což jsem doufala, ale vypadaly tak nějak normálně.

Vyndala jsem je z trouby, vyjmula z formy a když jsem je šla za chvíli zkontrolovat, zjistila jsem, že padly za vlast a šly k zemi. Uvnitř byly nedopečené, totálně se srazily a ani chuťově nebyly dobré.

IMG_1312

 I mistr tesař se někdy utne. Takže, abychom si to shrnuli:

  • Pořádně si rozpalte troubu.
  • Ingredience by neměly být studené.
  • Máslo si důkladně rozpusťte.
  • Těsto na muffiny proboha nešlehejte! Jen suchou a tekutou směs promíchejte lžící.
  • Prostě, nedělejte s tím psí kusy, nejsou třeba. A potom to nemůžete zkazit.

Mrkněte se na základní recept, tak je to všechno polopatě vypsáno. Držím palce a přeju spoustu krásných muffinů!

6 komentářů Přidat své
  1. To s tou troubou se mi už také stalo. říkala jsem si, jaktože mi miffinky nevylezly a byly z nich tak hnusne zcvrklotiny, druhá várka vykynula nádherně, takže mi pak došlo, že trouba nebyla dostatečně rozpálená, aby to těsto reagovalo na teplotu tak jak má. Takže od té doby fakt radši počkám. A studená vajíčka – na ta už taky dávám pozor :)) od té doby se mi v pečení daří lépe 🙂

  2. Našla jsem Váš recept na základní muffiny bez ‚naplne‘ tak nějak náhodou minulý měsíc a od té doby jsem je dělala už 8krat a někdy, i dvojitou dávku.
    O Velikonocích jsem zkusila těsto dát ‚do beránka’…. A opět úspěch, beranky jsem nakonec taky pekla dva!
    Díky za skvělý, inspirativní web!

  3. Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu, pekla jsem podle Vašeho receptu, kynulo to hezky, dala jsem 25min 180 stupňů, ale nebyly dost zlatavé, tak pak ještě pár minut při zvýšené teplotě, začaly zlatnout, tam jsem je radši vytáhla, na špejli se nic nelepilo a stejně jdou uvnitř jakoby mastné a měkčí, jsou nedodelane? Mám nechat dělat ještě déle?.. Děkuji!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *