Levandulové sušenky

Byla mi zakoupena velká skleněná dóza. Taková ta úplně překrásná, s víčkem, co z ní voní Provence jenom na pohled. Taková, která potřebuje ještě velkou rustikální kuchyň, výhled na levandulové pole a…

A vlastně jediná podmínka její koupě byla, že musí být neustále plná voňavých máslových sušenek. Tak teda jo. A začneme rovnou tou levandulí!

Levandulové sušenky (na 2 plné plechy) inspirované receptem na blogu  Kitchenstory:

  • 210 gramů změklého másla
  • 120 g levandulového moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu Gustin
  • špetka soli
  • 1 žloutek

Nejdříve si vyrobím levandulový cukr. Nemám ráda, levanduli v těstě, proto se snažím ji spíše nějak extrahovat. Nasypu si moučkový cukr do mixéru, přidám 2 lžíce levandule a pomixuji. Potom nechám cukr stát s levandulí přes noc (pokud spěcháte, tak nevadí, klidně tuto část vynechte, cukr bude jemně levandulový i tak), před pečením potom cukr přesiju přes jemné sítko a levanduli vyhodím.

Všecny sypké ingredience si odvážím a odměřím a promíchám společně v míse. Přidám žloutek a změklé máslo pokrájené na kousky a zpracuji těsto.

Uválím z těsta 2 válečky, které zabalím do fólie a nechám alespoň půl hodinky v lednici. krásně ztuhne a jde lépe krájet na sušenky. Klidně si těsto připravte i den dopředu. V lednici na vás počká.

Troubu si předehřeju na 170 °C, z těsta vytvaruju sušenky. Odřezávám stejně silné plátky z válečku a tvaruju je do obdélníčku. Nevím proč, ale líbí se mi tak. Vyndám si nejprve jeden váleček a až dám první plech to trouby, vyndám i ten druhý. Než se upeče ten první, stihnu si hravě si připravit další. Sušenkami pokladu plech potažený pečícím papírem, nechám mezi sušenkami trošku rozestup, protože v troubě přeci jenom trochu nabydou, a dám péct na 12 – 14 minut.

Pozor, s levandulí opatrně. Jestli nechcete, aby vám jídlo chutnalo jako aviváž, tak pamatujte, že tady opravdu platí „méně znamená více“.

DSC_0851

Máme válečky a teď skládáme na plech.

DSC_0860

DSC_0870

10568984_10204889806712079_3272340890879412516_n

DSC_0867

7 komentářů Přidat své
  1. Recepty jsou báječné. Zatím nejoblíbenější sušenky s aršídovým máslem :-).
    Co se týká všech těchto receptů. Mám dotaz. Potřebovali bychom nahradit máslo olejem a vynechat vajíčka. Co to s těstem udělá, popřípadě jak recept v takovém případě pozměnit? Moc děkuji…

    1. Alice, to určitě nepůjde tak jednoduše zaměnit. Takhle těsto krásně ztuhne při odležení (máslo), netuším, co by udělal olej, ale intiuce říká, že by to dopadlo blbě. Zkusila bych místo oleje dát jiný tuk, třeba Stellu (tak je určitě bez mléčných přísad, pokud jde o tohle, nebo Alsan). A co se vajíček týče… chmmm, možná dát trochu víc škrobu. S náhradami vajíček bohužel nemám v těstech na sušenky zkušenost. Ale když jsem zběžne zkusila hledan „vegan shortbread cookies” nebo veganské sušenky, tak mi přišlo, že nenahrazují.

  2. Ráda bych se zeptala jakou levanduli používáte. Normálně ze zahrádky, nebo z obchodu speciálně usušenou? Na zahradě mám levandule kopec, ale bojím se aby to nebylo zase moc aromatické 🙂

    1. Mám koupenou levanduli, neb nemám zahrádku, ale je to prostě odrbaný usušený květ levandule. Doporučuju rozmixovat a přecedit tu levanduli přes síto a vyhodit. Aby to pak nevonělo jak mejdlo. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *