Mandlovo-banánové muffiny

Byla to láska na první ochutnání. Nejdřív jako lívance s banánem a mandlovou esencí. Potom jako muffiny. A nakonec jako muffiny vytuněné čokoládou a brusinkami. Přijde vám to jako čuňárna? Tak je zkuste a možná se pak budete celé odpoledne červenat. A možná si je namažete ještě malinovou marmeládou …

Mandlovo-banánové muffiny

Mandlovo-banánové muffiny:

  • 2 (pře)zralé banány
  • základní těsto, do kterého ještě budete přidávat další ingredience
  • lžička mandlové esence
  • vysokoprocentní čokoláda
  • hrst sušených brusinek

Banán rozmačkáme vidličkou (můžeme i rozmixovat s mlékem), čokoládu nasekáme na kousky. Brusinky můžete spařit horkou vodou, ale není na to zákon. Smícháme si tekuté ingredience s banánem, v druhé míse promícháme sypké přísady s brusinkami a čokoládou. Promícháme dohromady (pokud bude směs příliš suchá, přilijeme mléko).
Formičky jsem plnila tentokrát silikonové, bez vyložení papírovými košíčky, bez vymazání, nez jakéholiv námahy. Můžeme je před vložením do trouby ozdobit čtverečkem čokolády nebo posypat brusinkami.
Troubu máme předehřátou na 180°, potom pečeme při této teplotě asi 25 minut. Zlatavý povrch jim totiž desně sluší. Košíčky sundavám většinou hned po vyjmutí z trouby (chce to rychlejší chvat, ale silikon vám ruce nepopálí), pokud byste je nechali delší dobu ve formě, mohou vám odspodu zvlhnout.

Mandlovo-banánový muffina
Mandlovo-banánový muffin
Mandlovo-banánové muffiny
Mandlovo-banánové muffiny

Varování: fakt je to hrozná čuňárna, ale je to děsně dobrý. Kdyby vás to přeci jen neoslovilo, mám pro vás několik dalších banánových variant:

chudší verzi bez ničeho

banánové muffiny a lá cupcakes

banánové muffiny na způsob báboviček nebo chlebíčku

15 komentářů Přidat své
  1. Právě jsem se o muffinky pokusila – těsto chutná výborně, voní mi celý byt … ale vůbec mi nevyběhly a jsou to takové placičky, s vašimi na obrázku se nedají vůbec srovnávat :/ Čím to může být? Až když jsem je měla v troubě jsem se tu někde dočetla, že by se nemělo těsto příliš míchat, což jsem asi udělala :/ Tak aspoň vím pro příště a snad budou vypadat líp 😀

      1. Dobrý den,
        dělala jsem nyní muffiny a ve vnitř jsou pořád takové přijdou mi nedodělané ale dělala jsem je minimálně 40 min, tak si tak říkám jestli to tak má být? A nebo to není tím banánem? Mám je celé krásné zlaté jak vršek, tak spodek… Dělala jsem to v silikonových formičkách a poté jsem je dala ještě dodělat i bez ní ale nepomohlo to…

        1. Chmm, Gabi, to je divný, tam musel bejt jinej problém. Třeba moc studený těsto, přešlehaný těsto, málo vyhřátá trouba…

    1. Radko, nemusí to být těstem, spíš stačí blbé papírové košíčky. Zkuste příště silikonové formičky bez košíčků. Nebo vymazat a vysypat nepřilnavou formu. Jaké máte košíčky? Mě se nikdy nepřichytily třeba ty od Tescomy.

        1. Nekupuju polské, takové ty Tesco value a všechno, co mi cenově přijde podezřele laciné. A dobrou zkušenost mám s košíčky z Tescomy (i jejich cena mi přijde hodně OK). Bílé i barevné. Jinak mám doma velkou zásobu košíčků, které jsem pokupovala všudemožně v ČR, po Evropě i v USA a všechny jsou super.

  2. Dnes som skúšala. Pripravila som ich na bezlepkový spôsob, teda s použitím klasickej SCHAR bezl. múky a boli famózne. Už je po nich <3

  3. Ahoj, už pár měsíců nepeču podle jiných receptů, než jsou ty tvoje a jsem nadšená 🙂 sice čas od čase nemám nějakou ingredienci nebo do těsta něco zapomenu dát (zpravidla to bývá kypřící prášek), tak je výsledek vždy skvělý a každý mi jej chválí 🙂 moc díky za inspiraci.

  4. Dobrý den, vyzkoušela jsem první muffiny podle receptu od Vás a už u nich zůstanu….máte tu tolik receptů, že se už těším na další, hlavně čokoládové a s ovocem (už aby byla sezona). Vyzkouším dnes tyto. Jen mám dotaz, koupila jsem si silikonové košíčky z Tescomy (bohužel moc velké, ale dokoupím menší) a vyběhly mi do strany. Je to tím, že jsem přidala 2 lžíce kakaa (holandského) podle receptu a čímž byla čokoládová 1/2 moc hutná? Nebo dáváte na obarvení jiné čokolády? Špatně se mi i míchaly párátkem a neměla jsem to mramorování jako na fotu. Čepice parádní, jen na stranu. A také u některých receptů píšete, že je třeba je ihned vyndat z formy, ale u silikonu z Tescomy je psáno, vyndavat po vychladnutí. Také bych ráda měla muffiny v papírových košíčcích, ale některé je třeba po upečení vyndat i z těch papírových košíčků?Děkuji

    1. Hani, zdravím vás – z papírových košíčků si je vyloupnete, až je budete jíst. Vyndaváné z formy po upečení – ze silikonových se hned nedostanou, potrhaly by se a taky je to horký jako prase, že jo, to sloupnout hned prostě nejde. Vyndejte je až vychladnou, klidně všechny najednou. Jestli si ale ten silikonový košíček vystelete papírovým, tak je z toho silikonu po upečení vytáhněte hned (to jde, chce to rychlý hmat a azbestový ruce, dělám to běžně). Jinak v silikonových košíččích je mám občas taky nakřivo, podle mě vedou teplo hůř, takže se to nakloní. Ale teď se mi naklonily všechny při jedné várce i v nepřilnavé formě, podle mě nebyla dost vyhřátá trouba (nerovnoměrné teplo). Zkuste si příště pořádně předehřát troubu!Já si ji příště taky vyhřeju líp! 🙂

  5. Vyborne mafinky, akorat jsem mela jen jeden banan, tak misto druheho jsem nastrouhala jablko, a teda chut je exkluzivni! akorat se mi teda taky prilepily na kosiky (neni to tim, ze je pozirame jeste teple?:) ) Kazdopadne diky za tenhle web!

  6. Dobrý den,
    dělala jsem nyní muffiny a ve vnitř jsou pořád takové přijdou mi nedodělané ale dělala jsem je minimálně 40 min, tak si tak říkám jestli to tak má být? A nebo to není tím banánem? Mám je celé krásné zlaté jak vršek, tak spodek… Dělala jsem to v silikonových formičkách a poté jsem je dala ještě dodělat i bez ní ale nepomohlo to…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *