Ořechová bábovka s čokoládou

Bábovka! Retro jako blázen. Kdy jste ji měli naposledy? Já asi před tisíci lety a pak jednou ráno tady neměli ke kafi máslový croissant, tak jsem s nadšením posnídala kus bábovky. A doma sem musela zkusit, jestli jsem to ještě nezapomněla! A ne, hele! Jupí… Z formy se vyloupla ořechová bábovka s čokoládou jak víno!

Na bábo s tvarohem a čokoládou budete potřebovat:

  • 200 g másla – rozpustit, vychladit
  • 200 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru
  • 4 žloutky
  • sníh ze 4 bílků
  • 1 prdopeč
  • 1 čokoládu nasekanou
  • + mleté vlašáky, 3 lžíce by měly být ok (já je nenašla, čili vynechala, bez nich je fajn, s nimi je to teprve pecka)

Z poloviny cukru a žloutků jsem vyšlehala pěnu. Trvá to asi 15 minut, hmota nabyde, zhoustne a zesvětlá. Do toho postupně zašlehávám máslo a mléko. Na střídačku. Pak metličkou vmíchám mouku s cukrem a prdopečem (dopředu si je promíchám ) a případně i ořechy. Bacha, tady to bude hustý (těsto je konzistencí hodně hustý a práce se sněhem je alchymie) – na závěr obezřetně přimíchám sníh z bílků a čokoládu.

Formu na bábovku doporučuju přepečlivě vymazat máslem, vysypat hrubou moukou. Do připravené formy nalijeme těsto, dáme do trouby předehřáté na 180° asi na 45 minut. Mělo by to stačit, metoda špejle napoví, jestli se vám to vede. Mělo by to být ok. Mě se povedlo, i když po 30 minutách to vypadalo, že ten střed bude tekutej ještě za tisíc let.

Zkuste i recept na tvarohovou bábovku s mramorováním.

Mramorová tvarohová bábovka
Mramorová tvarohová bábovka

Jak se dělá ta nejlepší bábovka? Podívejte se do mého bábovkového rozcestníku, kde najdete spoustu ověřených receptů.

Nemáte doma formu na bábovku? Pořiďte si ji. Bábovka totiž dělá teplo domova. Větší klasika jsou už jenom kynuté buchty a štrůdl!

Na trhu je velké množství forem. Od té úplně nejobyčejnější teflonky, přes formu Tefal z nepřilnavého povrchu, až po robustní skvělou formu od Kaiser, kterou po vás zdědí vaše děti.

13 komentářů Přidat své
  1. Ahoj 🙂 dnes som skúšala Vašu bábovku,.. tak ako iné recepty od Vás,podarila sa, krásne vyrástla, použila som hrozienka miesto orechov a myslím, že aj to je fajn.
    Ďakujem za Vašu prácu 🙂

    1. Zdravím Vás Lucko, stévií cukr nenahrazuju v podstatě ze zásady. Jednou jsem to zkoušela do raw cheescake pro diabetiky a mně osobně to nechutnalo, ale oni byli nadšení! 🙂 Kolem stévie se vede sáhodlouhá diskuse o vhodnosti její konzumace, má to kovovou dochuť, prostě nejsem fanda.

  2. Děkuji za recept na úžasnou bábovku. Upekla jsem ji dnes pro manžela, aby měl něco dobrého ke kávě až přijede z práce….no doufám, že na něho zbyde. 🙂 🙂

  3. Zdravím a děkuji za recept,

    vyzkoušel jsem ořechovou a je opravdu moc dobrá. Jediné co jsem nevychytal je, že při vyklápění se mi část bábovky utrhla. Takže napohled nic moc..ale ta chuť 🙂

    1. Jéé, Jendo, to je škoda! Tak se třeba příště vyloupne celá! 🙂 To se někdy stane i těm nejlepší. Bábovky jsou někdy mrchy. 🙂

  4. Musím říct, že tahle bábovka je fenomenální. Když jsem ji pekla, bála jsem se, aby nebyla příliš máslová, taky moc sladká, zbytečně ořechová, kvůli čokoládě přeplácaná a ve výsledku chuťově těžká. Nicméně jsem se přece jen dodržela přesně recept a je opravdu neuvěřitelná. Všechny obávané suroviny se skvěle prpopojily a jsou vyvážené. Bábovka je hutná, nadýchaná a vyvážená. Doma zmizela opravdu rychle a i sousedka ji nemohla vynachválit. Zakládám do archivu rodinných pokladů. Děkuji za výborný recept. Těším se, že zkusím i vaše další recepty 🙂

  5. Postupovala jsem přesně podle receptu, píšete, že těsto bude po přidání mouky dost husté … já ho husté moc neměla, a to jsem dala víc jak 3 lžíce ořechů. Naopak se mi těsto zdálo řídké, no tak uvidíme … je právě v troubě a snad se povede 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *