Pohankové muffiny s omega-3, banánem a bez cukru

Dnes to bude maličko složitější na ingredience, než jindy. Hodně se mě totiž ptáte na nějaký zdravější recept, který by byl vhodnější pro děti, neobsahoval by rafinovaný cukr a celkově by byl nutričně hodnotnější, než kombinace mlíko-mouka-cukr. Často do těsta přidávám nějaké vařené obiloviny. Nejčastěji pohanku nebo jáhly (recept na skvělé jáhlové muffiny jsem napsala pro deskové hry 4bambini), občas rýži. Mám tu i nachystanou celou špaldu a kamut, jen co to vyexperimentuju, můžete se těšit!

No a teď tedy k těm dnešním muffinům – je v nich pohanková mouka (proto pohankové), hodně konopného semínka (proto omega-3) a jsou bez bílého rafinovaného cukru (dala jsem kokosový, ale můžete použít i sušenou třtinovou šťávu, hodně tmavý třtinový cukr, možná i nějaký slad). Pohankové muffiny jsou fakt skvělé samotné na svačinku, nebo s máslem na snídani.

Pohankové muffiny

Na 12 zdravých pohankových muffinů potřebujete:

Suché ingredience

  • 100 g hladké mouky
  • 120 g pohankové mouky
  • 80 g kokosového cukru
  • lžička skořice
  • 2 lžíce konopných semínek
  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene (bez fosfátů)

Tekuté ingredience

  • 2 lžíce kokosového oleje bez vůně (jestli je tuhý, musíte ho rozpustit)
  • 1 rozmačkaný banán (můžete ho i rozmixovat v tekutině)
  • 150–200 ml tekutiny (mléko, voda, mandlové mléko…)
  • 2 vejce
  • lžička vanilkové esence (nebo zrníčka z vanilkového lusku, nebo vanilkový cukr, nebo nic)

Troubu si rozehřejte na 180 °C. Míchejte tak, jak jsme spolu už zvyklí. V jedné míse si smíchejte odvážené a odměřené suché ingredience, v jiné míse si smíchejte tekuté. Tekutiny dejte jen část a potom postupně upravte konzisteci těsta tou zbylou. Pohankové mouka saje tekutiny trochu jinak, než pšeničná. Banán buď rozmačkejte vidličkou, nebo ho rozmixujte s tekutinou (tyčákem, v blenderu, v sekacím nástavci na tyčák), je to jedno. Záleží, jestli vám vadí, nebo nevadí kousky banánu v těstě.

Obě směsi promíchejte lžící v těsto, upravte si konzistenci zbývající tekutinou (měla by jím krásně nabírat lžíci, až budete plnit košíčky). Naplňte si formičky na muffiny a dejte péct na 20 minut. Po 20 minutách zkuste propečení tím, že do jednoho muffinu píchnete párátkem nebo špejlí, vyjde-li čistá, máte hotovo, v opačném případě jim dejte ještě 5 minut a postup zopakujte.

Po upečení muffiny vyndejte z košíčku a nechte vychladnout na mřížce nebo na talíři.

Já je jím s máslem jako sladké bochánky na snídani, svačinu, no prostě dokud jsou! Ale budou skvělé i na svačinu pro děti do školy.

Pohankové muffiny

Pohankové muffiny servírované s malinovou marmeládou

Pohankové muffiny servírované s malinovou marmeládou

Pohankové muffiny s máslem

Pohankové muffiny s máslem

Co ještě můžete přidat:

  • Můžete dát více pohankové mouky. Díky banánům jí můžete dát 100 %, pokud nemáte moc rádi vůni pohanky, přidejte lžičku skořice navíc. Budete je mít bezlepkové.
  • Abyste přidali víc omega-3 nenasycených mastných kyselin (to jsou ty zdravé tuky, jasný), můžete si přidat lžíci mletého lněného semínka.
  • Tuk můžete v klidu zaměnit za máslo, nebo nějaký jiný olej, pokud se nekamarádíte s kokosovým (ano, je to palma, blá blá, jenže palma olejná je něco trochu jiného, víme). Prostě hlavně tam nedávejte Heru.
  • Vejce můžete vyměnit za ještě jeden banán a budete je mít rázem veganské!
  • Cokoliv! Já jsem přidala i 2 lžíce uvařené nesolené rýže, která mi zbyla od oběda. Když dáte celozrnnou, bude to o to lepší (já měla klasickou basmati).
Pohankové muffiny s omega-3, banánem a bez cukru
4.57 (91.43%) 7 votes

8 komentářů on Pohankové muffiny s omega-3, banánem a bez cukru

  1. Alenka
    28/06/2016 at 20:15 (1 rokem ago)

    Jsou moc dobré. Neměla jsem kokosový cukr tak jsem přidala 50g strouhaného kokosu a 30g cukru, dále jsem nepoužívala kokosový, ale řepkový olej. Určitě by to bylo lepší s kousky čokolády, tak to dodatečně zaliju čokoládovou polevou. Ale samotné muffiny jsou i tak moc dobré, takže jako zdravou variantu rozhodně doporučuji! Dobrou chuť.

    Odpovědět
  2. Martina
    27/12/2016 at 11:50 (10 měsíci ago)

    Trochu jsem s nimi experimentovala. Pracuji s kosmetikou Nobilis Tilia a tak jsem použila některé jejich produkty 🙂 Měla jsem doma BIO kokosovou fantazii … kokosový tuk, který ovšem kokosem cítit je 🙂 Také jsem neměla konopná semínka, ale mám konopný bio olej 🙂 Vzhledem k tomu, že jsme doma uzavřeni z důvodu infekčních neštovic, pekla jsem ze surovin „co dům dá“ 🙂 Místo pohankové mouky byla pohanková kaše 🙂 A banány také nemáme, takže došlo na kompostované meruňky. Jediné, čeho se mi vždy doma dostává, je kokosový cukr 🙂
    Ovšem i z těchto „co dům dá“ surovin jsou muffinky opravdu moc dobré. Nejraděii bych je po svátcích zanesla do jeslí. Možná by viděli, že i dětem se dá dobře a zdravě upéci. Ne jim na svačinky dávat Brumíky a podobné nechutnosti.

    Odpovědět
  3. Marina
    13/01/2017 at 11:33 (9 měsíci ago)

    zdravim, recept vyzera uzasne, urcite vyskusam! Dala by sa podla Vas pripravit aj bezlepkova varianta, tj. dat proste 220g pohankovej muky, alebo by to uz nebolo ono..? 🙂 dakujem! 🙂

    Odpovědět
    • Marina
      13/01/2017 at 12:28 (9 měsíci ago)

      ooo, ja som slepa jak patrona 😀 az teraz.som si vsimla poznamky na spodku 🙂 parada, uz aj idem piect! 🙂

      Odpovědět
  4. Blanka
    27/05/2017 at 14:08 (5 měsíci ago)

    Zkusila jsem a jsou dobré. Dnes hledám recept na meruňkové muffiny a nic, je to možné? To by se tedy mělo napravit. Jdu hledat jinam.

    Odpovědět
    • Muffinárium
      01/06/2017 at 13:49 (5 měsíci ago)

      Jo, je to možné, jednou se mi nějaké nepovedly a od té doby jsem se nehecla do dalšího pokusu. Já ráda meruňkovou bublaninu s drobenkou, a ta by šla určitě rozlít do muffinových košíčků. Nebo vzít jakýkoliv recept na drobenkové muffiny a místo třeba borůvek přidat meruňky. <3

      Odpovědět
  5. sarka
    07/10/2017 at 11:57 (2 týdny ago)

    Dobry den,
    jsem zacatecnik a tak nechapu jeste pekarske souvislosti. Proc pri pouziti 100% pohankove mouky muzu byt klidna, protoze tam jsou banany. Pisete, ze diky bananum muzu pouzit jen pohankovou mouku. Kdyby v testu banan nebyl, proc to neni mozne? Dekuji

    Odpovědět
    • Muffinárium
      08/10/2017 at 15:02 (2 týdny ago)

      Moc by se to droll, protože chybí i vejce. Takže jestli je chcete bezlepkové, jen z phankové mouky, tak doporučuju dát něco, co to „slepí”. Buď banán, nebo vejce nebo „lněné vajíčko” – tedy směs lžičky mletého semínka a asi 2 lžic vody, udělá to takový sliz, který funguje v eveganském pečení jako vejce. Tenhle recept jsem dělala, aby byl bez vajec, když byl syn ještě trochu přecitlivělý na vaječný bílek.

      Odpovědět

Leave a Reply