Domácí cukrářské piškoty Savoiardi

Recept na cukrářské piškoty Savoiardi je srandovně jednoduchý a stejně jsem narazila, ne až tak zásadní, problém – neumím je na plech nastříkat, aby byly stejné a krásné, jako ty kupované. Asi to není zase takový problém, to jen estét v mojí hlavě pláče při pohledu na výsledek…

Cukrářské piškoty na tiramisu prostě nekupujde, udělejte si je doma za zlomek peněz. Budete mít z výsledku mnohem větší radost!

Na piškoty na zhruba 24 piškotů potřebujete:

  • 3 vejce – žloutky a bílky zvlášť
  • 75 g krupicového cukru
  • 70 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu (Gustin)
  • moučkový cukru na posypání piškotů

Troubu si předehřejte na 175°C. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Ze žloutků a cukru ušlehejte skvětlou žloutkovou pěnu. Do žloutků zamíchejte polovinu mouky (ideálně ji na pěnu prosejte), Potom přimíchejte sníh z bílků. Vmíchejte ho něžně a opatrně, jen tak se s tím mazlete a nespěchejte. Na závěr prosijte druhou polovinu mouky a opět ji něžně vmíchejte do již vzniklé směsi.

Plech vyložte pešícím papírem, hmotu si dejte do zdobícího sáčku s širokou plochou zdobičkou a nastříkejte na plech asi 10 cm dlouhé piškoty (výsledné piškoty na fotce nahoře). A nebo je můžete nandat i lžící rovnou z mísy. Budou pak asi takhle „úhledné” a nepravidelné (ale drobné nedostatky jsou znakem ruční práce):

savoiardi

Na piškoty nasypte cukr a počkejte asi 5 minut než se vstřebá, potom je posypte znovu, počkejte, až se zcela vsákne. Pečte asi 15 minut do zlatava.

PS. Až uděláte tiramisu, ještě vám zbytek pár kousků na mlsání.DSC_0600Jestli ty piškotky budete dělat menší, určitě jich uděláte víc, než 24. Já peču dvě dávky a dělám velikou mísu tiramisu. Milujeme ho a když už ho máme, tak si ho musíme užít.

5 komentářů Přidat své
  1. Právě se chystám vyzkoušet tvůj recept. Jen teď nevím, jestli použít polohrubou mouku nebo hladkou. Máš to tam popletené.
    Snad se mi vše povede!:)

    1. Ups, chybička se vloudila, díky za postřeh! Mouku polohrubou. Ale já myslím, že ani hladkou by se nic nezkazilo. Podobně dělám dětské piškoty z hladké a jsou jen trochu „jemnější“.

  2. Dneska jsem je zkoušela a po mírných obtížích s troubou (pekla pomaleji, potvora) se celkem vydařily. 🙂 Jen mám pocit, že v jejich chuti ještě cítím bílek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *