Snídaně šampionů – ovesná kaše stokrát jinak

Trvalo mi to asi 5 let, než jsem si k ovesné kaši prokousala cestu. Stálice britského snídaňového stolu může mít totiž sto a tisíc různých podob. A jestli vám nechutná, tak ji prostě děláte blbě (jako jsem ji dělala blbě stokrát i já). Dneska je to stálice mojí snídaně a nevzdám se jí, ani kdyby se všichni čerti ženili. No dobře, leda za domácí loupáčky.

Čtete-li ovesný speciál ráno, tak alou k plotně, ať nepromarníte už ani minutu navíc. Určitě máte všechno potřebné doma!

Co mi na ovesné kaši dřív děsně vadilo:

  • Špatná konzistence (velké vločky, moc husté, moc tekuté, moc ovesné…)
  • Kaše jen z vody (blééééé)
  • Banány, banány a zase jen ty banány

A tak jsem to dalekosáhlým výzkumem dotáhla k dokonalosti. Vypustila jsem ty zpropadený banány a naučila jsem se jíst i kaši vařenou jen z vody. A když jsem to zvládla já, zvládnete to taky (a vaši drazí potomci jistě také). Jak na to?

 Domácí ovesná kaše – základní recept:

  • 1:2 ovesné vločky a tekutina, někdo říká, že je lepší poměr 1:3 (vločky celé nebo drcené, tekutina – voda, mléko, mandlové mléko, jakékoliv jiné mléko i „mléko”, odměřuju hrnečkem)
  • 1 kastrol (Nasypeme vločky, zalijeme tekutinou, promícháme)
  • 1 plotna (Zapneme si plotnu a nikam neodcházíme, nebo bude hrnečku vař)
  • do 10 minut času (Až se kaše začne vařit, potřebujete už jenom pár minut. Kaše zhoustne, zkrásní a ovoní vám celou kuchyň.)
  • Trochu másla (Až se kaše dovaří, na chvíli ji odstavte a přimíchejte do ní trochu másla na zjemnění. Ale není to podmínkou)
  • Cokoliv, na co máte zrovna chuť. (Čokoláda, ovoce, cukr, med a sirupy, marmeláda, kakao, oříšky, sušené ovoce…)

Voilá! Za pár minut si každé ráno ukuchtíte snídani jako králové, budou vám ji závidět všichni kamarádi a navíc budete hrozně in (kaše prostě frčí!). Kaše vás ráno parádně nastartuje, nezatíží žaludek a co si budeme povídat, vaše slinivka vám taky poděkuje.

Moje nejoblíbenější snídaňová kaše (1 hladová porce):

Na horním obrázku je vegan ovesná kaše s pohankou, třtinovým cukrem, jahodami (pravda, ještě trochu mdlými), borůvkami (ty byly naopak excelentní) a kokosovými chipsy.

Jak jsem ji dělala?

  • 1 hrneček, asi 230 ml – z poloviny drcené ovesné vločky, z druhé poloviny předem uvařená pohanka
  • 1 stejný hrneček vody + 1 hrneček mandlového mléka
  • Zapnu plotnu, počkám, až se začne vařit, potom ji ztlumím, povařím cca 3-5 minut a odstavím. A když chci úplně krémovou konzistenci, ještě ji trochu promixuju tyčákem rovnou v kastrůlku, ve kterém se kaše vařila. Pak se běžím převléknout a nalíčit. Mezitím mi kaše vychladne na snesitelnou teplotu, takže se do ní můžu hned pustit.
  • Ozdobím si ji tím, co je zrovna po ruce. Tentokrát to byl třtinový cukr s vysokým obsahem melasy (pozor, ten tak trošku smrdí, není to pro každého), borůvky (teď z Marks&Spencer), jahody od místní Vietnamky a kokosové chipsy z Country life.
  • A bylo to omnomnomnom.

Fermentovaná ovesná kaše přes noc

A těch variant je opravdu bezpočet. Nejvíc zdravá a odlehčená verze je fermentovaná ovesná kaše přes noc. Dočetla jsem se o ní v téhle bezva knize. Je to skvělá varianta, když ráno opravdu spěcháte (takže se už vážně nemůžete na nic vymlouvat).

  • Takže, opět dodržíte poměr 1:2. Já dávám na 2 akurátní porce asi jeden a půl hrnečku (cca 230ml) vloček a 3 hrnečky horké vody.
  • Promícháte v nějaké nádobě, která snese teplou vodu, přikryjete a necháte přes noc odpočívat v pokojové teplotě. Doporučuje se 12-24 hodin.
  • Já k téhle variantě kaše přidávám ještě 2 lžičky chia semínek, a někdy nadrcené lněné semínko.

Ráno na vás bude čekat krásná fermentovaná ovesná kaše, kterou si už jenom na talíři ochutíte podle libosti. Doporučuju sladit třeba ječným sladem a ozdobit čerstvým ovocem, opraženými oříšky. Prostě podle chuti. Já mám nejradši nějaký sladký sirup (agáve, ječný slad a nebo datlový sirup), pistácie a borůvky a maliny.

ovesná kaše

K ovesným vločkám můžete přidat cokoliv dalšího. Já moc ráda přidávám pohankové vločky nebo předem uvařenou pohanku. Skvělé jsou i jáhly (buď předem uvařené, nebo jako vločky), nebojte se ani quinoy. Je v tom všem spousta bílkovin a prospěšných látek. Na snídani úplně ideální. Krásně vás to nakopne, doplní živiny a uděláte si báječné ráno.

ovesná kaše s kakaem

ovesná kaše s čokoládou

TIP:

Jestli máte jako já problém s ovesnými vločkami, poohlédněte se po drcených vločkách. Je z nich jemnější kaše, kterou nemusíte dál mixovat. Nabízí je třeba Emco. Najdete je v každém supermarketu v papírovém obalu. Jsou maličko dražší než obyčejné, ale ze zkušenosti v nich nebývá tolik obalů z ovsa (těch tvrdých kousků, které vás potom vytáčejí v kaši, protože vržou mezi zuby a nedají se rozkousnout). Obyčejných vloček se ale také nebojte. Můžete si je předem rozmixovat doma v robotu, nebo si pomixujte vždy svou porci. Já je mixuju hned, když smíchám vločky s tekutinou, potom se mi lépe odhaduje na závěr vaření konzistence kaše.

Tak dobrou chuť a krásná rána!

Co nejradši snídáte vy?

44 komentářů Přidat své
  1. Udělala jsi mi chutě… Dlouho jsem ovesnou kašičku neměla. Mám ji nejradši vařenou v klasickém mlíku, hezky omaštěnou máslem a oslazenou medem… 🙂 Kdysdysi jsem si ji vařila každý den 😀 Ani nevím, proč jsem s tím přestala.

    1. Jééje, s tím se dá někdy přestat? Já myslím, že s jarem a příchodem čerstvého ovoce je to úplně nejlepší snídaně! Já ji mám taky nejrdši v mlíku. Ale díky laktózové intoleranci se mi z toho tak stává trochu dražší legrace, ale to vlastně vůbec nevadí. Jen někdo říká, že je potom obtížněji stravitelnější. Což ale nepozoruju. 🙂

      1. Teť snídám ovesnou kašičku, borůvky a kokosové proužky. Vždy když vstanu, mamka mi vaří kaši a ona voní přes celý byt. MŇAM

        1. Veru, takhle z hlavy neporadím. Doporučuju si těch 50 g vloček přesypat do nějakého hrnečku a podle toho dát 2x tolik tekutiny a postupně ladit konzistenci jak kaše začne houstnout. Matně odhaduju, že můj cca 250 ml hrneček je zhruba těch 50 g. Potom by mělo přijít na 50 g vloček cca půl litru tekutiny.

  2. Heureká! Děkuju, za celou rodinu! Krásnej článeček, výborný postup (přesně pro mě) a konečně nebudu hlídat kde u nás v obchodech mají lepší instantní kaši. JÁ budu mít konečně domácí! Děkuju, ať se daří čím dál líp 🙂

  3. Naposledy mi takovou kaši vařila babička, když jsem byla ještě menší. Je to nejmíň 10 let. Mamka mi ji nikdy vařit nechtěla, protože ji děsila představa připáleného hrnce.
    Před pár dny jsem se odhodlala to zkusit, že to přece nemůže být s tím hrncem tak hrozné. Je to jako návrat do dětství! Je to opravdu skvělý recept.

    P.S.: někdy ji smlsnu i na veřeři! 😀

    1. Jasně, není to vůbec žádná hrůza! Hrnec spáím jenom když zapnu plotnu naplno, odejdu od toho a navíc dělám kaši z mléka. Jinak nikdy 🙂

  4. Skvělý článek! 🙂
    Já snídám povětšinou bílý jogurt s ovocem a vločkami a nebo si udělám právě ovesnou kaši na různé způsoby. Je to fakt super základ do žaludku pro dlouhý den. 🙂

    1. Bílý jogurt není zrovna vhodná snídaně. Má hodně ochlazující účinek a nenastartuje správně trávení. Možná v létě při velkých vedrech.
      Opakem je teplá ovesná kaše, která dá trávení skvělý start.
      Vyčteno převážně z Tradiční čínské medicíny a Ajurvédy.

  5. Sympaticky popsaný postup přípravy. Jen si nejsem jistý tím poměrem 1:2. Už během klokotání na plotně se mi kaše zdála moc hustá a co teprve na talíři. Zabodnutá lžíce v ní stála. Příště zkusím poměr 1:2,5.

    1. Vendo, jasně, to si upravte. Já netuším, čím to je, ale někdy pohoda, a někdy ředím. Asi erupce na slunci. 🙂

  6. Ovesnou kasi jsem mela naposledy jako mala, dnes jsem se do ni pustila a musim rict ze je porat stejne vyborna. Pritel ji nikdy nejedl a naznal ze uz jinou nechce. Dekuji za pripomenuti!

  7. Ahoj Muffinárium,
    Dekuju za super návod a recept. Pro mě byl poměr taky moc hustý ( možná proto, že jsem rozmixovala vločky s mlékem ještě za studena …. )
    No problem – 80gr vloček ( pro jednu osobu až až ) a nejdřív 200ml mléka , postupně jsem dodala ještě 200ml – nebylo to tekuté, ale krásně akorát pro mě konzistence … Rovnou při vaření jsem si nakrajela jablicko a všechno ochutila skořicovým cukrem a na konec kus másla ( podle tebe ) a???? MŇAAAAAAAAAAMKA !!! Ještě mám tuhle kaši rada s borůvkami ( v zimě mražené – rozehřáté s mým domácím vanilkovým cukrem ) nebo malinami… Vím, ze moje varianty nejsou moc dietní , ale já po ránu potrebuju energii na celé dopoledne a musí mi to chutnat …. Díky díky díky …. Super snídaně

  8. Já třeba banány miluji, takže i v ovesné kaši 🙂 Děkuji za tipy na ostatní vylepšení, akorát si na kaši pochutnávám 😉 Lenka

  9. Dobry den,chci moc pochvalit Vase webove stranky!! K ovesne kasi jsem se vzdy vyhybala, i presto ze ovesne vlocky jim. Vybirala jsem z receptu a dala na Vas a veelka spokojenost! Krasne pisete! Dekuji.

    1. Míšo, vločkám se určitě nevyhýbejte. My si teď ujíždíme na domácím müsli. Vločky mícháme podle toho, co zrovna doma je – ovesné celé, drcené, ječné, pšeničné, špaldové. To je potom dobrota! Až se mi to někdy povede nafotit (peču večer, když je tma a pak si prostě nevzpomenu), tak se o tu radost podělím!

  10. Dobrý den, dobré tipy. Nám chutná ještě se strouhaným jablkem a skořicí. Jinak proti slupkám už moje babička měla metodu krátkého namočení. Po chvíli slupky vyplavou a dají se vybrat. Vločky pak přecedím a dám do nové tekutiny.

  11. Dnes jsem kaši dělala k snidani. Jelikož nesmim kvůli našemu malému miminku mléko, tak jsem uvítala i alternativu, že se dá použít ,,mléko,, (u mne mandlove). Už jsem myslela, že bez mléka nic dobrého neexistuje 😀 Pár sušených švestek, vlašské ořechy, skořice, dosladila jsem to stevii a musím říct, že to bylo úplně mnamozni, nečekala jsem, že až tak moc. Teď u nás bude asi každé ráno kaše 😀 dekuji za super recept

    1. Evi, to jsou super zprávy! 🙂 Já si dělám ovesnou dost často i jen z vody. Dneska vločky, voda, nahrubo strouhaný jablko, rozinky a trochu třtinovýho cukru! Bylo to boží! Jinak muffiny zvládnete bez mlíka taky. Použijete olej a zase nějaké to „mléko” a je to. 😉

  12. Dekuji za recept! 🙂 Konecne mi kase zachutnala! 🙂 je to super, pekli jsme i muffiny z Tveho receptu a byla to pecka! 🙂 Diky moc!!

      1. Ono je to možná i jedno, jestli je to váha nebo objem. Nicméně jednodušší (tedy aspoň pro mě) je odměřit si tekutiny na objem. A ve stejné nádobce odměřit i vločky. Doplnila jsem tedy i do základu. Hezký den!

  13. Konečně recept na ovesnou kaši, který je jednoduchý, a co víc, bez BANÁNŮ. Moc děkuju, vyzkouším v sobotu s kokosovým mlékem.

  14. super článek
    můžu se jenom zeptat kdy jsi přidala do té Fermentované ovesné kaše ty chia semínka? jestli si je přidala večer po dovařrní nebo ráno? 😀

  15. super článek
    můžu se jenom zeptat kdy jsi přidala do té Fermentované ovesné kaše ty chia semínka? jestli si je přidala večer po dovaření nebo ráno? 😀

  16. OK, tak jste mě donutili! 🙂 Kaše mi doporučovala výživová poradkyně už před více jak rokem. Dnes jsem to tedy zkusila nakopnutá tímto článkem 🙂 Pomleté ovesné vločky, 1 hrnek vody, 1 hrnek sojového mléka, ochuceno mletými ořechy a medem. Není to to nejlepší, co jsem kdy jedla, ale je to dobré 😉 Tak se těším na další variace – ve špajzce mě čeká spousta domácích marmelád a sirupů, na mražáku kdejaké ovoce. Tak budu zkoušet 🙂

  17. Díky za tipy, někdy zkusím přidat ty jáhly nebo quinou! 🙂 Já mám nejradši kaši teplou a takto na podzim je ideální s jablky, skořicí a medem! Snažím se vyhýbat použití čokolády a cukru, med mi přijde jako dostatečná náhražka cukru 🙂

  18. Ahoj, díky tomuto receptu jsem dostala nápad na vylepšenou verzi. Rozmixovala jsem si jeden šálek ovesných vloček a půl šálku vlašských ořechů. Dala jsem to do kastrůlku a přidala 2 lžíce medu. Zalila jsem to dvěma šálkama obyčejného mléka. Po zhoustnutí jšem přidala trochu másla a posypala grankem. Dobrota. Děkuji za inspiraci.

  19. Ovesnou kaši jsem měl naposledy před více než dvaceti lety. Vařila mi ji babička. Dnešní svačina po chutném obědě (taky vzpomínka na babičku, dušená mrkev)bude monstrózní. Vločky koupeny, vanilkový lusk čeká, do toho banán (miluju) a bude. Díky za skvělé tipy, jako vegetarián toho moc nesnesu, ovšem kaše je TOP! Díky

  20. Dneska jsem se rozhodla udělat ovesnou kaši poprvé ve svém životě a jsem ráda, že jsem narazila právě na vás recept, byla úžasná! Nikdy dřív jsem ji nejedla, ale ten to rozhodně nebylo na posled 😉 na vašem blogu rozhodně nejsem naposledy 😉 mockrát díky! Míša

  21. Ovesná kaše je základ sportovní, nebo jakékoli zdravé snidane. Oproti těm cukerným pseudo zdravým lupinkum a kulickam je v ní spousta plnohodnotných a postupně se uvolnijicich sacharidů. Díky nim vám za půl hodky po snidani nedojde energie, jako je tomu prave po kuličkách a lupinkach. Doporučuji vločky namočit v poměru jak je výše v receptu a zatím na másle osmahnout plátky jablek. Až zmeknou, přidejte k nim právě ty namocené vločky a kaši dodelejte. Přidáním jakýchkoli ořechu zvýšíte hodnotu o prvotřídní bílkoviny a mate snidani excelentní.

  22. Moc vam děkuji za tenhle postup, mne vyhovuje i poměr 1:2. Dělám vzdy z nemletych vlocek a polotucneho mleka a je dokonala. Zatim experimexperimentuji dochucovanim-zatim vedou broskve a med,ale nějaké „spešl“ mleko určitě take vyzkouším.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *