Švestkový cheesecake se skořicí

Ovoňte si hřejivým podzimem i cheesecake. Rozmixovat do tvarohu pár švestek přece není žádná věda. A švestky se skořicí = přeci totální blaho. A k tomu rumové aroma… Kdo by tomu dovedl odolat?

A přiznám se bez mučení, s tím rumem mi to doma vonělo skoro jako na Vánoce.

 Na korpus:

  • asi 170 g sušenek (doporučuju levandulové sušenky, které upečete bez levandule, nebo čokoládové sušenky z receptu na cheesecake s jahodami)
  • 80 g rozpuštěného másla / podle potřeby slunečnicového oleje

Sušenky rozdrťte v mixéru. Já musela mixovat nadvakrát, protože napoprvé mi zůstlao na povrchu spousta velkých kousků. Rozmixované sušenky promíchejte s tukem (rozpuštěné máslo, nebo olej) a rozprostřete do koláčové formy. Pevně je upěchujte, vyložte pečícím papírem, vysypte fazolemi a dejte na 10 minut péct do toruby předehřáté na 180°C. Po upečení nechte trochu vychladnout.

Na druhý pokus jsem zkoušela Esíčka, množství podle oka, a nepředpékala jsem. A byla to taky lahoda.

Na náplň:

  • 1 vanička plnotučného tvarohu
  • 1 kelímek husté zakysané smetany
  • 2 vejce
  • velký panák rumu
  • 2 lžičky skořice
  • 150 g cukru
  • 5 velkých hodně zralých švestek
  • + švestky na ozdobení

Vypeckované švestky rozmixujte, smíchejte s tvarohem a smetanou, přidejte cukr, rozšlehané vejce, skořici a rum. Důkladně promíchejte a vlijte na předpřipravený (případně i předpečený) korpus a ozdobte dalšími švestkami podle fantazie.

Pečení je trochu věda, ale vyplatí se. Troubu předehřejte na 170 °C a vložte do ní misku s vodou. Vložte cheescake a pečte 15 minut. Poté teplotu snižte na 130 °C a pečte dalších cca 30 minut. Misku s vodou nechte v troubě po celou dobu. Po upečení je cheescake tuhý, ale uprostřed při zatřepání ještě lehce „tančí“ do rytmu třesu. Dojde sám do ideální konzistence ještě před vychladnutím.

svestkovy-cheescake

svestkovy-cheescake

TIP: V jiných receptech se užívá skoro dvonásobné množství náplně. Já nemám ráda ty klasické vysoké cheescaky. Poměr těsta a náplně musím mít podobný, jinak mi nechutnají. Proto je dělám nízké, peču kratší dobu a-tak-dále. Pokud chcete koláč pěkně vysoký, zdvojnásobte dávku náplně a druhou fázi pečení protáhněte na 40-50 minut.

6 komentářů Přidat své
  1. Kruciš… Musím pořídit mixér, mám jen tyčák 😀 Ale co jsem chtěla… Na cheesecake obecně nejraději používám sušenky Lotus (takový ty, co se dávají v kavárnách jednotlivě zabalený v bílo-červeným obalu ke kávě, ale dají se koupit celkem běžně i neseparovaný v jednom balení o cca 150g), chutnají po karamelu a dělala jsem tohoto dortu už dost variant, a ani jednou nezklamaly! 🙂 Zajímalo by mě, jak by chutnala kombinace karamelu, švestek, skořice a rumu… To musí být nebe v hubě! 🙂

    1. Já si myslím, že je to úplně jasný, že to bude nebe v hubě! A hlavně lotusky jsou bez laktózy, takže pro mě taky jasná volba. 🙂
      A tyčákem se to taky zvládne, jen to dá víc práce 😉

  2. Taková technická, z loňska mam přervaný mrazák švestek a nevim co s tím. Ráda bych zkusila tenhle recept – nemáte zkušenost s tím, když budou švestky z mrazáku? Já jen jestli to má vůbec cenu zkoušet 🙂 Díky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *