Varianty základního receptu na muffiny

Co se stane, když dáte do základního receptu něco jiného? Třeba vynecháte vejce, protože na ně máte alergii, nebo místo másla dáte olej? Jak budou muffiny vypadat, když se upečou na 200 °C a jak s třtinovým cukrem? A jak budou probůh chutnat, když se do nich nedá vanilka?

To všechno se dozvíte za 3, 2, 1 …

Základní recept na muffiny uvádí přesný počet a poměr ingrediencí. I když budete postupovat přesně tak, jak říkám, nemusí vaše muffiny vypadat stejně. Zklamání, co? Ale jak je to možné? No, protože každá mouka je jiná (i ta stejné značky, fakt!), použijete jiný prášek do pečiva, jinak velké vajičko, dost určitě máte jinou troubu a zapínáte jiný pečící program. A tak různě…

Ale nebojte, zas tak velká věda to není, muffiny jsou s prominutím blbuvzdorné a strašně jednoduché pečení, zvládne to každý, pokud neudělá po cestě nějakou zásadní botu.

Ale jak to dopadne, když musíte místo másla použít olej, nebo vynechat třeba vajíčko či vanilku? Tak to jsem se všechno rozhodla otestovat. Postupně budu přidávat jednotlivé varianty, které jsem upekla, nafotila a postupně snědla. Abych vám ukázala, jak vypadají, jak chutnají, co se s nimi děje za 1–2 dny. Co se stane, když je uděláte malé a naopak i velké. Vycházím ze základního receptu a vždy nahradím nebo vynechám alespoň jednu ingredienci.

základní recept na muffiny

Tohle je základní recept na 12 muffinů (nic dalšího jako třeba čokoládu už do něj přidávat nebudete, ale třeba je ozdobíte krémem, nebo si je dáte ke snídani s máslem a marmeládou):

Sypké ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 110 g cukru krupice
  • 2 lžičky prášku do pečení bez fosfátů
  • špetka soli
  • vanilkový cukr (nebo lžička vanilkového extraktu, ta už patří do tekutých)

Tekuté ingredience:

  • 2 středně velká vejce
  • 220 ml mléka (možná budete muset trochu dolít, každá mouka saje trochu jinak)
  • 85 g másla (rozpuštěného a zchladlého)

Pečou se 20–25 minut na 180 °C. Přesný postup najdete tady.

Jestli chcete základ použít na cupcakes (tedy ještě ho ozdobíte krémem) a nechcete typické muffiní čepice, pečte je 25 minut, ale maximálně na 160 °C. Čepice tolik nenaskočí a muffiny budou hezky nachystané na zdobení.

Jaké modifikace tu najdete?

  • Variantu s máslem, ale bez vanilky
  • Variantu s hrubým třtinovým cukrem
  • Variantu s olejem

A teď už první tři alternativy:

Základní recept na muffiny - variantyVarianta s máslem, pečení na 200 °C a bez vanilky

Základní recept (na fotkách najdete příslušný muffin pod označením “máslo”) jsem tentokrát pekla na 200 °C přesně 20 minut. Přečetla jsem si, že vysoká teplota je esencí k vysoké čepici muffinu. A opravdu to tak je. Abyste dosáhli opravdu superčepice (pověstný muffin top), musíte košíčky hodně naplnit. Na fotce níže vidíte, že jsem zkusila obě varianty. Jeden košíček jsem přeplnila, druhý jsem naplnila sotva do 2/3.

Ptáte se mě, co se stane, když do receptu nedáte vanilku (semínka z lusku, vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci). Nestane se nic, jen nebudou vonět po vanilce. Základní muffin s máslem bez vanilky voní neutrálně, trochu po másle, trochu po vejcích. Menší muffin měl křupavý “obal”, asi jako mívá bábovka trochu silnější kraj. Naopak měl krásně vláčnou a hebkou střídku. Velký muffin měl křupavou čepici a byl také krásně vláčný.

Neřekla bych, že velikost měla nějak zásadní vliv na propečení. Oba, velký i malý, byly krásné upečené, vláčné, dobře chutnaly, velkému jen narostla větší čepice.

Vám 200 °C doporučím jenom v případě, že máte zkušenosti s vlastní troubou a víte, že se vám nepřipálí (z vrchu nebo zespodu). Na 200 °C jsem pekla i další varianty, aby měly hezkou čepici. Základ je pořádně vyhřát troubu. Při mém prvním testovacím pokusu se špatně vyhřátou troubou na 200 °C to dopadlo tak, že se všechny muffiny naklonily na stranu.

I třetí den byly chutné, nedrobily se a nedělaly si ostudu. Budete-li potřebovat muffiny upéct dopředu, nebojte se toho.

Jak postupovat?

Připravte si základní recept na muffiny a vynechte jakoukoliv variantu vanilky. Pečte standardně při 180 °C, pokud víte, že vás nezradí trouba, tak pečte na 200 °C.

základní recept na muffiny
Základní recept na muffiny – varianta s máslem, pečené na 200 °C. Vlevo velký, vpravo malý.

Varianta s tmavým a hodně hrubým třtinovým cukrem

Chtěla jsem vám ukázat, co to udělá, když dáte do těsta místo klasického bílého krupicového cukru hodně hrubý třtinový cukr. Je to samozřejmě vidět na barvě těsta, které je tmavší, ale hlavně na struktuře upečeného muffinu. Čepice je hrubá a křupavá, voní po karamelu a taky tak chutná. Byly o dost chutnější. Větší muffiny jsem dala ještě 5 minut dopéct, přišlo mi, že mají lehce nedopečenou čepici.

I třetí den byly dobré, vláčné, nedrobily se.

Jak postupovat?

110 g cukru krupice nahradíte hrubým třtinovým cukrem o stejné váze.

Základní recept na muffiny a jeho modifikace
První tři modifikace základního receptu na muffiny – malá verze.

Varianta s (olivovým) olejem místo másla

Dost často se ptáte, jestli můžete dát do těsta olej. Samozřejmě, že můžete. Když jsem si vyhradila čas na testování, tak jsem doma měla zrovna jen panenský olivový olej. Dala jsem ho tedy stejné množství jako másla (asi 85 ml). Syrové těsto lehce vonělo po oliváči, upečené už ne.

Tyhle muffiny vyskočily nejvíc. Velká varianta má úplně gigantickou čepici. Vydržely nejdelší dobu dobré a vláčné (jedla jsem všechny varianty po kouskách 3 dny), moji spolutestovači tvrdili, že chutnaly nejlépe.

Všechny se po vychladnutí dobře odlepovaly od papírového košíčku.

Jak postupovat?

Rozpuštené máslo nahradíte 85 ml oleje, ideálně jednodruhového.

Základní recept na muffiny a jeho modifikace
První tři modifikace základního receptu – malá verze, průžez

Tady vidíte, kolik syrového těsta bylo ve formičkách a jak muffiny při 200 °C naskočily.

muffiny koláž
První tři modifikace základního receptu – syrové a upečené muffiny

Podívejte se na

BEZLEPKOVÝ ROZCESTNÍK 

jak vypadají i různé varianty bezlepkových muffinů

Napadá vás, jaký typ bych měla ještě otestovat?

48 komentářů Přidat své
    1. Marti, jasně, ty mám v plánu. Ty bezlepkové se zázvorem jsou moc fajn, ale mám už otestovanou kokosovou mouku. S tou se pracuje dost blbě, ale výsledek je za mě zatím nej! Brzy ho hodím jako samostatný recept, ale určitě udělám i nějaké varianty ze základu.

    1. Peču od začátku se slunečnicovým olejem a třtinovým cukrem a jsou báječné. Dělám je sice podle tohoto webu, ale zároveň dávám obvykle podmáslí/kefír a ne mléko. A funguje to pokaždé 🙂 Chce to jen těsto nepřešlehat, jak je zde někde napsáno. Zapomeňte na mixér 🙂 Pěkně metličku do ruky a s citem spíš míchat, než šlehat 😀

    2. Ty peču já a vypadají stejně jako ty z varianty „třtinový cukr“. Čepice vyskočí podle míry naplnění košíčku, dávám raději víc. Chuťově mám nejraději kokosový olej.

    3. Tak ta vyzkoušena právě dnes – zrovna si všichni pochutnáváme – základní těsto – mouka pšeničná celozrnná a špaldová celozrnná, víc pšeničné, třtinový cukr, olej, pečeno ve vyhřáté troubě na 160, vyskočilA čepice, nahoře křupavé, uvnitř vláčné. Ale mezi nejoblíbenější nepatří – tam řadím citron, kokosové 🙂

    1. Skvělý tip a pracuju na tom! Zatím se mi ale nepovedla varianta, kterou bych s vámi ráda sdílela. Prostě to zatím není perfekt. 🙂

  1. Ahojda, ja mam problem sehnat jinou, nez hladkou mouku. Ziju v Portugalsku a tady se jede jen hladka s kypricim praskem a nebo bez. Bude hodne vadit dat jen hladkou? Mam dat tedy vetsi mnozstvi? Dekuji za radu

    1. Ivo, hladká stačí, dejte jí prostě 300 g. Já dávám i polohrubou, pomůže, aby čepice měla takovou krustičku.

  2. No ta blááho, perfektní článek, moc za něj díky! mě to taky vždycky zajímá, jak to dopadne, ale ještě nejsem takový maniak, abych to takhle navostráka testovala 😀 Takže moc díky, maniačko (je to lichotka:), pro mě se tvý recepty staly modlou a ráda podle nic peču . A ani okolí si nestěžuje 🙂

  3. Zdravím. Já místo cukru používám do muffinů med… Akorát jak je med součástí tekutých ingrediencí a nikoli suchých jako cukr, těsto je pak řidší… Tak ke konci míchání vždy přisypávám a přisypávám mouku, dokud se mi to nezdá ok ta konzistence. Nemohla by si mi, prosím, poradit kolik mám dát teda té mouky navíc hned od začátku? Potrebuju to nějak vybalancovat… Jak to tam totiž domíchávám nakonec, tak se pak bojím, že to těsto bude přemíchané a muffinky se mi kvůli tomu nepovedou… Tak jsem z toho vždy trochu ve stresu a sleduju je v troubě jestli rostou 😀 Díky moc za odpověď.

    1. Klárko, tohle je námět na jednu z příštích variant. Ráda to ozkouším do další várky!

  4. Dobrý den,pekla jsem muffiny podle Vašeho receptu na základní muffiny, jen jsem přidala mleté ořechy. Naplnila jsem košíčky skoro po okraj a na začátek pekla 7minut na 200 stupňů a pak jsem to zlomila. Chtěla jsem, aby se vytvořila velká čepice. Muffinů naskočily, ale jen do špičky, která popraskala. Nevíte, co dělám špatně, když se čepice vůbec neudělá a ještě muffiny popraskají?? Předem moc děkuji za odpověď, fakt už nevím, co s tím mám dělat.

    1. Právě jsem si ještě všimla, že jsem nedala do recepty tu polohrubou mouku, jen hladkou a část mouky jsem nahradila těmi ořechy. Myslíte, že by se ta čepice nevytvořila kvůli vynechání polohrubé mouky? Dekuji

  5. Zdravím, dnes jsem zkoušela nahradit máslo olivovým olejem a jsem nadšená, jak se muffiny povedly. Krásně vyskočily a jsou velice vláčné. Měla jsem trochu strach, jestli se olivový olej neprojeví v chuti, ale není vůbec cítit. Přidala jsem do těsta na kostičky nakrájené švestky a pomletý mák a výsledek je geniální. Určitě doporučuji tuto variantu vyzkoušet 🙂
    Děkuji za krásný přehled a fotografie různých variant těsta, pomohly mi při výběru „inovativního“ postupu.

  6. Zdravím, pokaždé když peču muffiny, tak mi moc nenaskočí a uvnitř jsou takové jak kdyby zdrclé nebo nedopečené no prostě nic moc. Čím to je?

  7. Zdravím do Muffinária.
    Dnes jsem tento recept vyzkoušela s bezlepkovou moukou, kokosovým olejem a kokosovým cukrem. Vše jsem dávala ve stejném poměru jako základní recept. Jsou výtečné, nadýchané, vláčné a sladké tak akorát.
    Markéta

  8. Skvělá stránka!
    Doma máme bezmléčnou stravu (intolerance mléka ve všech podobách), takže dělám základní recept s náhradami – máslo vyměním za tuk Alsan, ale častěji za obyč řepkový olej (je to pohodlnější), mléko za rýžové nebo sojové a muffiny jsou výborné i tak 😉

  9. Dobrý den, skvělý článek, jen se mi nedaří najít slibované pokračování, můžete mi poradit, zda jsem se přehlédla. Moc díky, sama jsem měla chuť to podobně otestovat, tak teď už v tom mám jasno:)

  10. Ahoj, díky za recepty!
    Muffiny jsou tužší, málo porézní, čím by to mohlo být?
    Co se stane, když se těsto „přemíchá“?
    Díky, Jana

    1. Může t být právě tím přemícháním. Těsto se má jen propojit. Míchám ho lžící jen tak dlouho, dokud není vše spojené, víc ne. Žádné šlehání, ani sběsilé hnětení.

  11. OTÁZKA: Dobrý den 🙂 Dříve jsem neměla s muffiny problém ale v poslední době… Už těsto je vždycky divné (až moc se lepí). Samotné muffiny jsou pak po upečení hrozně tvrdé. Nejspíš něčeho dávám více než by se mělo. Nevíte, čím by to mohlo být? :/

  12. Ahojky! Projížděla jsem tvoji stránku a jsem nadšená. Máš pro to cit a nápady máš úžasné…
    Dostala jsem se sem z důvodu toho, že budu mít narozeninovou oslavu a jelikož moc nemusím dotry (ale muffiny miluju) rozhodla jsem se, že bych si místo dortu upekla ,,MuffinTower“ (Zní to fine ale myslím to tak, že bych ty muffiny prostě poskládala do pyramidy a zapíchla tam svíčky) a to mi právě přijde takové… nudné…
    Každopádně když tady vidím ty tvoje skvělé nápady, myslela jsem si, že by jsi mi třeba mohla doporučit nějaký muffinový dort nebo, tak… Jestli je to vůbec reálné…
    Děkuji moc!

  13. Dobry den prave peciem muffiny podla zakladneho receptu z masla a vsetky sa mi vytahuju do jednej strany smerom z kosicku🙁Mam to na svadbu a potrebovala by som ich mat rovnake no neviem kde mohla nastat chyba? Dakujem

    1. Dianko, to taky netuším. Přičítám to tomu, že trouba nerovnoměrně peče. Dporučuju důkladně vyhřát troubu a pak dát péct. Někdy mi to dělají muffiny i v silikonových formičkách.

  14. Mohu se zeptat? mufinci u nas moc neletej, ale chutna mi to testo, je mozne provest cely postup stejne i u male dortove formy prumer 16,5 a upect to jako malou buchtu/velikanskej muf? dekuju

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *