Nejlepší kokosové muffiny? Recept, který vás (skoro) dojme

Nejlepší recept na kokosové muffiny mi leží v žaludku už dlouho. Proč? Protože miluju kokos a tyhle mrchy se mi nevedou tak, jak bych chtěla! Poprvé jsem zapracovala do těsta jenom strouhaný kokos. Bylo ho málo a muffiny byly nevýrazné. Podruhé jsem ho dala podstatně víc a muffiny byly zase moc suché a chuťově to pořád nebylo ono.

Tyhle sice pro mě ještě pořád nejsou dostatečně ok, ale konzistence je super a příště jim bude stačit trocha kokosové esence a budou dokonalé. Nebo by taky stačilo přestat se honit za chutí a lá raffaelo.

Na 6 velkých kousků si nachystáme:

  • 150 g hladké mouky
  • 5 poctivých lžic kokosu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 60g cukru
  • vanilkový cukr
  • půl plechovky kokosového mléka
  • 1 vejce
  • 50ml oleje

Můžete je potřít čokoládou (v mikrovlnce rozpuštěná čokoláda na vaření nebo bílá čokoláda) a posypat strouhaným kokosem.

Smícháme všechny suché přísady. Kokosové mléko si promícháme v plechovce a přidáme k prošlehanému vajíčku s olejem. Promícháme a přisypeme suché přísady. Pokud je těsto řídké, přidáme trochu mouky. Naplníme bohatě košíčky a dáme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 20-25 minut při 180°C. Hotové a vychladlé muffiny můžete potřít rozpuštěnou čokoládou a posypat kokosem.

Kokosovo-čokoládové muffiny
Kokosovo-čokoládové muffiny
Kokosovo-čokoládové muffiny
Kokosovo-čokoládové muffiny
Kokosovo-čokoládové muffiny
Kokosovo-čokoládové muffiny

Dělala jsem jen šest, takže recept píšu na šest. Plánuju totiž otestovat i banán s kokosem, takže si nechávám půl kokosového mléka na ně.

36 komentářů Přidat své
  1. Ahoj. Nejdříve děkuji za recept, už se na něj těším. Chci se zeptat, kolik asi ml jsi dala toho kokosového mléka? Půlka plechovky je hodně obecný pojem, každý máme možná plechovku jinak velikou :). Děkuji

    1. Ahoj,
      cca 200 ml. Standardně jsou ty velké plechovky vždycky 400 ml. Malé vídám jen občas, takže mě ani nenapadlo s nimi počítat. 🙂 Díky za koment.

  2. Dne som ich skusila upiect z bezlepkovej muky. Dala som cukor z kokosovych kvetov a trochu melasoveho. Nemala som kokosove mlieko, tak som pouzila ryzove, ale dala som len 150ml tych 200 by bolo asi lepsie. Trochu sa mi zdaju suche, ale chutovo su dobre a kokos citim az az:) dakujem za recept, uz som stihla urobit aj makove.

  3. Dobrý den.Myslíte,že by toto těsto z dvojitého množství šlo použít na dort? Hledám nějaký zajímavý recept na kokosový dort a tohle vypadá dobře a celkem snadně 🙂 Děkuji.

    1. Určutě to zkuste, jen bych se bála, že vám ta placka udělá uprostřed trochu hrbol… přeci jen je to takové nenáročné těsto na hrubé zacházení, které potom leze z formy jako zjednané. 🙂 Jestli mi rozumíte. Možná to nebude úplně vzhledný rovný dortík, ale případný hrbolek kdyžtak seříznete.

  4. Dobrý den,mám dotaz.Vaše recepty jsou úžasné a já plánuji dělat nějaké z nich na své narozeniny 🙂 vadilo by dát místo kokosového mléka obyčejné?Děkuji za odpověď 🙂

    1. Kristýno, určitě by to nevadilo, jen nebudou ve výsledku tolik kokosové. 🙂 Ať se muffiny vydaří!

    2. Muffinky jsem pekla se synem. Jednoduché těsto, má to rád. K jeho zklamání je však z tohoto množství pouze 6 kusů, takže jsem honem rychle prodělávala ještě jednu tu samou dávku, abychom měli všech 12.
      Lze dělat i s 1/2 prášku do pečiva, odzkoušeno i místo prášku do pečiva půl lžičku sody.

  5. Díky za recept/y a Vaše stránky, jsou parádní!
    Jen pro inspiraci třeba ?někomu?..:) místo cukru jsem použila sušený sladovit (makrobiotika) a taky se vyvedly!

  6. Vyzkoušela jsem tyto muffiny, jen místo kokosového mléka jsem vzala kravské mléko (bezlaktózové), do kterého jsem asi na půl hodiny namočila kokos. Použila jsem asi 2/3 jemně mleté žitné mouky a 1/3 hladké pšeničné. Ještě jsem to vyšperkovala, že do středu každého muffinu jsem dala kolečko banánu. Muffiny byly vláčné a manžel je označil za nejlepší, jaké jsem kdy pekla.

    PS. Vaši stránku mám moc ráda. Od počátku, co muffiny peču (cca 1 rok) beru recepty a inspiraci na tomto webu. Takže super a díky 🙂

    1. Pavlo, díky moc za pochvalu a za inspiraci. Ten váš zlepšovák s namočením kokosu musím vyzkoušet i do muffinů. Zatím si brousím zuby tady na ten koláč s kokosem: http://cukrfree.cz/bounty-kolac/. Jen tu stévii asi čuňácky vyměním za starý dobrý cukr. 🙂

  7. Naprosto fantastické muffiny, luxusní kokosová chuť, úplně jsem jim propadla. Děkuji za úžasné recepty postupně se vaší stránkou prokousávám a zkouším různé variace.

  8. Tak za mě velké zklamání, tolik jsem se těšila, že budou výborné, miluju kokos…s muffinama mám zkušenkst a vždy se mi povedou, ale tentokrát špatný..ač jsem postupovala přesně dle instrukcí, nepřemíchávala, ingredience o pokojové teplotě…pekla jsem, krásně vyskočily, ale ne a ne se dopéct, uvnitř syrové…:-( …skončily v koši…kde se stala chyba?

    1. …vůbec nechytly barvu, snažila jsem se je dopéct, ale zespoda už začínaly být hnědé, ale uvnitř stále syrové…zřejmě se srazily…prosím, kde jsem udělala chybu? Děkuji..

      1. Evičko, to je mi líto. 🙁 Abych zjistila, kde jste udělala chybu, budete mi to muset popsat trochu detailněji.

        1. Stal se mi stejný problém. Postup jsem dodržela, Muffinky vyskocili, ale zespodu jsem je spalila.. vevnitr jsou takove hodne vlacne – jenze nepoznam, jeslti nedodelane, nebo to tak melo byt 😀 😀 Rada bych to svedla na troubu (neznam ji, pro me uplne nova), ale obavam se, ze to bude rukama.. Nemela byste tip?

          1. Ivo, já se obávám, že to bude tou troubou! 🙂 Tedy tím, že ještě není zajetá a nemáte tu troubu v ruce. Elektrika? Vypnula bych spodní ohřev a hlídala je zvrchu. Kdyby klobouky rychle hnědly, stačí přes ně hodit kus alobalu.

  9. Do muffinu jsem zkusil zabudovat kosticku cokolady a rozpadaji se v pulce, testo je okolo cokolady moc slabe, takze nedoporocuji. Nicmene druhou pulku jsem udelal s koleckem bananu navrchu a jsou luxusni.
    Díky

  10. Děkuji za skvělý recept. Muffiny jsou krásně vláčné a opravdu luxusní kokosová chuť! Dovolila jsem si je trochu vylepšit. Použila jsem kokosový olej a cukr jsem nahradila medem a kokosovým cukrem.

  11. Dobrý deň, taktiež sa musím pridať ku všetkým tým pozitívnym komentárom. Muffiny boli geniálne, ako milovníčka kokosu som si naozaj prišla na svoje 🙂 Obyčajnú múku som vymenila za ryžovú a cukor som zmiešala trstinový s kokosovým. Chuť kokosu bola v muffinoch naozaj intenzívna 🙂 Ešte raz ďakujem za super recept a váš web, neviem sa dočkať až vyskúšam aj ďalšie recepty!

  12. Vynikanici muffiny 🙂 hodne cerpam z Vasi stranky a zatim ma kazdy moje muffiny rad. Ted hodne na exprerimentuji se susenkami lotus 🙂 dodavaji takovy pernikovy smrnc.

  13. Mě to vyšlo dokonce na 12 🙂 většina plněna do 3/4, pak už spíš do půlky 😀 ale dá se. Těšim se na ně!

  14. Zdravím! Tohle je můj oblíbený recept z vašich stránek. Jsou boží! chtěla bych se ale zeptat, jestli by bylo možné vynechat vejce? Případně čím nahradit? Ráda bych je připravila pro kamaráda vegana. Díky moc!

    1. Jde vynechat vejce úplněa nic moc hrozného se nestane! Případně doporučuju třeba rzmačkat vidličkou půlku banánu nebo „lněné vejce” – lžíce pomletého lněného semínka, 3 lžíce vody, nechat chvíli stát –> udělá to sliz a funguje to jako pojič. Skvěle to drží třeba i bezlepkové směsi.

  15. Díky za Váš web, často sem chodím pro inspiraci 😉. Taky ráda experimentuji. Trošku jsem recept upravila podle sebe, peču spíš na poměr surovin než na váhu. Vycházela jsem ze Vašeho základního receptu. Mouku jsem dala celozrnou (2 hrnky), 1 hrnek kokosu, kypřicí prášek, nastrouhaná tabulka hořké čokolády, 1 hrnek třtinového cukru jsem trošku rozmíchala se 2 vejci, jedno malé kokosové mléko (dá se koupit v Tesco), asi pět lžic řeckého jogurtu a půl hrnku oleje. Tato dávka byla na 24 muffinků, silikonové formičky cca 6 cm. Jo a chutnají výborně :D.

  16. Naprosto výborné, nadýchané a na povrchu křupavé.. To kokosové mléko tomu ještě přidalo na chuti.. úplně super

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *