Levandulový cheesecake

Koketování s levandulí, to je na dlouhé lokte. Nesmělé ošlapování okolo. Čekání na to, kdo udělá první krok. Nakonec zabere jediná věc – její životnost. Když si totiž uvědomíte, že brzy odkvete, začnete jednat a orvete tu zahrádku do posledního fialového kvítečku. Proč? Protože se s ní dají dělat zázraky nejenom ve skřini v pytlíčku proti molům.

Levandule kope první ligu i v kuchyni:

  • levandulová limonáda (neměla jsem zrovna estetickou náladu)
  • levandulové muffiny (sezřáno, nevyfoceno)
  • meruňková bublanina s levandulí (nevyfoceno, sežráno)
  • levandulový cheescake (vyfoceno ještě horké, sežráno ihned poté).

Nevěříte? Určite to zkuste. Ta chuť vám zůstane v mysli ještě hodně, hodně dlouho.

Korpus:

Náplň:

  • 300g Créme fraiche (hustá zakysaný smetana, dejte klidně víc)
  • 2 vejce
  • 3 vrchovaté lžíce cukru
  • hrst čerstvých levandulových květů

Postupujem pěkně od podlahy. Troubu si rozehřejeme na 170°C. Rozmixujeme sušenky, ti odvážnější mohou s klidným srdcem použít recept na klasické koláčové těsto, klidně z receptu na rebarborový koláč. Sušenkovou směs promíchejte s rozpuštěným máslem, rozložte do koláčové formy nebo malých formiček, upěchujte a dejte na 10 minut zapéct. Zátěže jako u koláčového těsta netřeba.

Mezitím si umixujte créme fraiche (hustou zakysanou smetanu) a levanduli. Přidejte cukr, vejce a vlijte do upečeného a vychladlého korpusu. Dejte do trouby péct. Velký pečte cca 40 minut. Malé koláčky poloviční dobu. Pečlivě je kontrolujte.

Koláč z trouby vyndejte ještě ve chvíli, kdy je náplň lehce tekutá. Teplem sama dojde do požadované konzistence. Pokud byste koláč vyndali z trouby pozdě, mohla by být náplň přesušená a drolivá. Na chuť a funkci to vliv nemá. Zmizí šmahem tak jako tak.

Jak na levanduli:

Princip levandulování je velmi podobný jako u vyluhování máty. Do levandulové bublaniny jsem levanduli vhodila do rozpouštějícího se másla, nechala chvíli louhovat v teplém másle a potom ji vylovila. Do muffinů jsem ji svařila v mléce (a následně také vylovila), do cheescaku jsem ji jen tyčákem rozmixovala s créme fraiche. Ujistila jsem se tak, že tepelné zpracování pro plnou leandulovou chuť vlastně netřeba.

Pokud použijete víc plňkového materiálu, přidejte jedno vejce a trochu cukru!

DSC_0810

DSC_0811

DSC_0806

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *