Švestkové knedlíky

Když jsem začala sama dělat švestkové knedlíky, porušila jsem hned několik rodinných pravidel. Je to skoro jako popřít vlastní náboženství nebo zříci se vlastní matky. Jenže ony jsou „po mojemu“ tak skvělé, že už na nich nikdy mák nechci vidět ani z rychlíku.

Sorry, mami, sorry, babi.

Švestkové knedlíky po mojemu:

  • 400 g švestek (celých nebo přepůlených záleží na vás a na velikosti švestek)
  • 400 g brambor předem uvařených ve slupce
  • 300 g polohrubé nebo hrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl

K podávání:

  • rozehřáté máslo
  • moučkový cukr
  • plnotučný tvaroh ve vaničce
  • skořice mletá

Nejprve si uvařte brambory ve slupce. Oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle. Ideální je uvařit si brambory den předem. Ale není to nutnost.

Jako druhou věc dejte vařit vodu na vaření knedlíků do velkého kastrolu. Pamatujte si, že vždycky musí voda čekat na knedlíky. Bramborové těsto rádo rychle řídne, proto by se vám čekání na vodu nemuselo oplatit.

Z mouky, brambor a vajíčka vypracujte těsto, které lehce osolte. Já jej většinou nesolím vůbec a ničemu to nevadí. Stejně tak nesolím vodu, ve které se knedlíky vaří… No prostě vypracujte těsto a uválejte knedlíky. Moc se s tím nemažte a pracujte efektivně, než vám to těsto začně řídnout a lepit se (a ono fakt začne). Mějte raději připravenou mouku na podsypávání. Já si uválím dva válečky a z nich odkrajuju/odebírám těsto, dokud je.

Švestky obalte těstem dokonale, aby nebylo žádné místo holé. Pokud by těsto někde povolilo, může vám švestka vyplavat z knedlíku ven. A to přeci nechcete.

DSC_0850

DSC_0852

Hotové knedlíky vhoďte do vroucí vody a nechte vařit asi 5 minut pod poklicí, aby bylo těsto nadýchané. Většinou je to doba, kterou trvá, než knedlíky vyplavu na hladinu.

Knedlíky vylovte a v míse promíchejte s trochou másla, aby se vám náhodou neslepily. Podávejte polité máslem a posypané moučkovým cukrem. Fajnšmekři si přidají tvaroh (ideálně vaničkový plnotučný) a špetku skořice.

A nezapomeňte, že vylízat talíř se v tomto případě přímo sluší a patří.

DSC_0853

DSC_0867

Tip:

Se švestkami pracujte podle jejich velikosti. Buď je obalujte těstem celé, nebo je nakrájejte na půlky. Stejně tak je jen na vás jestli je vypeckujete a budete hledat případné červíky, nebo ponecháte švestku s peckou.

Kdyby byly vaše švestky příliš kyselé, přidejte do nich půl kostky cukru.

Máte intoleranci na laktózu? Ve Sparu nebo v Globusu se dá za velmi sympatický peníz koupit bezlaktózový tvaroh ve vaničce.

Nevíte co s tou hromadou švestek? Nakoukněte do receptu na švestkový koláč a inspirujte se.

Jeden komentář Přidat své

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *