Kdyby se vás někdo zeptal, jaká bábovka je vaše nejoblíbenější, co byste odpověděli? U mě by to vypadalo asi takhle:
„Týjo, ořechová. Né, počkej, tvarohová. Ale musí bejt mramorová. Nééé, vlastně jenom olejová, se špetkou citrónu, to je labůžo. A maková taky neni k zahození…„
Éééé, bylo by to jako rozhovor s absolventem oboru Dement roku. Nejoblíbenější bábovku si nějak jednoduše vybrat nemůžu. Bábovka je prostě bábovka a musíte je milovat všechny. Tečka. Dneska se na vás usměje moje tvarohová bábovka. Samozřejmě, že bude mramorová…
Na jednu (mramorovou) tvarohovu bábovku potřebujete:
- 250 g rozpuštěného a zchladlého másla
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 1 vaničku tvarohu (nebuďte troškaři, mrskněte tam plnotučnej, ale polo i netučný nebude na závadu)
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- vrchovatá lžíce dobrého holandského kakaa
- lžička vanilkového extraktu
- Jako první si dejte rozehřát máslo, aby vám stačilo vychladnout. Určitě ho potom nepřilévejte k vaječné směsi horké, aby se vám to celé nezdrclo.
- Bábovkovou formu si vymažte důkladně máslem a vysypte hrubou moukou.
- Oddělte si žloutky od bílků. Ze žloutků a cukru umixujte světlou žloutkovou pěnu (bude to trvat do 10 minut podle výkonu šlehače a vaší výdrže). Do ušlehané pěny přidávejte za neustálého šlehání na střídačku (a tady se hodí robot nebo šikovný pomocník) máslo, tvaroh a směs mouky s práškem do pečiva.
- Dejte si předehřát troubu na 180 °C.
- Z bílků si ušlehejte pevný sních a opatrně ho zamíchejte do vzniklé směsi.
- A téd následuje lámání chleba. Chcete tvarohovou bábovku mramorovou? Jestli ne, tak přidejte (ale nemusíte) lžičku vanilkového extraktu a dejte péct.
- Jestli budete mramorovat, rozdělte si těsto na 2 části. Do jedné poloviny dejte vanilkový extrakt a nalijte na dno formy. Do druhé přidejte štědrou lžíci (a klidně i víc) dobrého kakaa, dobře rozmíchejte (ručně, šlehač, už nechte spát). Pokud bude těsto příliš hutné, přidejte ještě trochu mléka a ručně promíchejte.
- Vlijte kakaovou směs na vanilkovou a trochu kakaovou směs prošťouchněte tou vanilkovou, abyste získali mramorování. Ideálně nějakou silikonovou stěrkou, abyste si nepoškrábali formu.
- Pečte na 180 °C zhruba 45 minut. Pečlivě si bábovku hlídejte a dejte na zkušenosti s vlastní troubou. Někdy stačí 40 minut, někdy je i 50 málo.
- Jak zjistíte, že je bábovka hotová? Zapíchněte do těsta špejli a hned ji vytáhněte. Jestli je čistá, máte hotovo. Pokud na ní zůstalo syrové těsto, tak ještě potřebuje pár minut.
TIP:
Hera není máslo! Jestli chcete krásnou máslovo chuť tak zapomeňte na kraviny jako je „máslová“ Hera a podobně. Vždycky je to jen rostlinný tuk. Máslo je prověřené generacemi. Dopřávejte si sladké hříchy aspoň v trochu kvalitní podobě. A pokud máte problém jako já s laktózou, tak si máslo snadno můžete přepustit (a místo tvarohu dáte podle potřeby 200-250 ml rostlinného mléka, nebo tvaroh bez laktózy).
Jak se dělá ta nejlepší bábovka? Podívejte se do mého bábovkového rozcestníku, kde najdete spoustu ověřených receptů.
Najdete tam třeba tyhle recepty:
Asi neco delam spatne. Uz 3x jsem ji zkousela a pokazde se mi upece tak, ze je gumovita, jakobu zdrcnuta 🙁
Cim to muze byt?
Katko, tahle bábovka je trochu hutnější, ale zdrcnutá? To určitě ne… Jaký používáte prášek do pečiva? Já požívám čistý z vinného kamene. Bez škrobu a mouky, které nekteré prášky obsahují…
Taky jsem pekla 2x, bohužel také dvakrát zakalená 🙁
Ja ji delala dneska poprve a taky je gumovita a spadla skoro o polovinu, co jsem ji vyndala z formy.
Výborná stejně jako všechny bábovky a muffiny z tohoto webu. 🙂
Povedla se! Bála sem se, protože těsto bylo extra hustý, až sem si říkala „bože co z toho bude“. Je výborná, přítel dnes dojedl poslední kousek a už si žádá další 🙂
Děkuji za recept i tento web 🙂
Opravdu se do něj ale dává hladká mouka? Do všech bábovek se dává polohrubá.
Dávám hladkou, nebo podle nálady míchám s pohankovou a nebo nějakou celozrnnou (jediná, která mi vysloveně nechutnala byla ječná). Polohrubou se nic nezkazí, klidně dejte polohrubou!