Jarní citrónové kuřátko s bylinkovými brambory

Nevím jak vy, ale já mám konkrétní jídla spojená s konkrétním obdobím, svátkem, příležitostí… Jídlo mi prostě protíná naprosto vše. A kuřátko se mi pojí za prvně s nedělí a druhak s jarem, s Velikonocemi. U nás se moc nehrálo na kotletky (obzvláště jehněčí atakdále) nebo jiné pochoutky. Ale kuře s nádivkou, to bylo něco! Ostatně, klasickou velikonoční nádivku bych se do tohohle kuřátka vůbec nestyděla nacpat nebo přidat na talíř upečenou zvlášť.

Inspirovala jsem se u mé oblíbené Yummy paleo. Ale byla jsem jak Babica. Když nemáte pažitku přidejte tam petržel. Ale nakonec z toho vznikla fantastická příloha a o tu svět neochudím!

Potřebujete (na 4–5 porcí podle velikosti hladu, kuřete a strávníků):

  • 1 kuře (ideálně farmářské z volného výběhu, ještě lépe Bio)
  • červená paprika
  • mletý pepř
  • sůl
  • sušený česnek
  • 1 bio citron
  • 2 lžíce ghí
  • kilo menších brambor
  • dvě hrsti čerstvého baby špenátu
  • vydatnou hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • nať z jarní cibulky nakrájená na kolečka

Kuře omyjeme a pečlivě osušíme. Obrátíme ho hřbetem vzhůru a ostrým nožem podél páteře rozřízneme „na motýlka“. Z obou stran kuře pečlivě posolíme. Položíme do pekáčku (musí se nám do něj vejít ještě brambory, bylo by fajn, kdyby váš pekáček měl pokličku) vnitřní stranou dolů a kůží nahoru. Kuře posypeme vydatně mletou paprikou (1-2 lžičky), lehce čerstvě mletým pepřem, sušeným česnekem.

Troubu rozpálím na 200 °C. Brambory vydrbu a nechám ve šlupce (pokud mají vaše brambory slupku tvrdou a ošklivou, raději brambory oloupejte) a celé přidám do pekáčku ke kuřeti. Posolím i brambory a podliju vodou. Voda sahá maximálně do poloviny brambor. Kuře přiklopím pokličkou a dám péct cca na hodinu. Mezitím občas přeliju přes kuře vodou, kterou jsem ho podlila.

Mezitím si připravte citrónovou zálivku – smíchejte povolené ghí, trochu nasekané petrželky, kůru z jednoho citrónu, asi 2 lžíce citronové šťávy a polovinu posekané petrželky. Zhruba po hodině tuto směs vetřete skoro upečenému kuřeti do kůže. Ghí v pokojové teplotě v podstatě teče, takže zálivkou kuře jen přelijete. Pečte už odkryté kuře ještě dalších asi 20–30 minut, podlévejte průběžně výpekem, otočte i brambory.

A teď to nejlepší, kuře dejte stranou, pokud chcete na stole slavnostně porcovat na hezkém talíři, teď je ten správný moment. Brambory rozmáčkněte vidličkou přihoďte do pekáčku baby špenát (množství si upravte podle svého gusta) a přidejte i bylinky. A tuhle směj jen promíchejte s teplými brambory a výpekem z kuřete. Teplem z pekáčku špenát lehce zavadne, ale stále bude působit svěžím dojmem salátu.

Tip: K bramborám nebo na kuře můžete přidat jakékoliv bylinky – skvělý bude čerstvý tymián, pažitka, oregano, medvědí česnek. Nepohrdla bych ani mladými kopřivami.

Všechny velikonoční recepty (i ty jarní) najdete pěkně pohromadě tady. KLIK.

Jeden komentář Přidat své

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *