Vajíčková pomazánka se zlepšovákem – bez loupání vajec

Nebojte, nečeká vás tu recept na křupavou vajíčkovku rovnou i se skořápkama. Vajíčkovou pomazánku zbožňuju, ale nesnáším loupání vajec. To je činnost, která mě vždycky spolehlivě vytočí. A tak mě napadlo udělat vajíčkovku z pošírovaných/ztracených/zastřených/říkejmejimjakchceme vajec.

No, napadlo… Odběhla jsem k telefonu a moje dávka ztracených vajíček ke snídani se jaksi převařila a vejce natvrdo já obyčejně tuze nerada. Nicméně zlepšovák na vajíčkovku byl v tu ránu na světě. Vždyť jsou na tvrdo! Haló! A nemusela jsem je loupat! YESS! Tak jdeme na to.

Na vajíčkovou pomazánku si připravte:

  • 8 čerstvých vajec
  • 2 lžíce másla nebo změklého ghí
  • 2 lžíce hustého jogurtu
  • 1 lžíci majonézy
  • sůl
  • ocet (stačí obyčejný kvasný lihový ocet, žádný fancy ocet netřeba)
  • cokoliv na zdobení a poklad pro mazání (není nutné, dá se totiž sežrat jen tak…)

Nejdřív musíte vychytat techniku toho ztrácení nebo-li pošírování nebo-li vaření ve vodě bez té oné skořápky. Jelikož nepotřebujete vychytat ten správný čas na tekutý žloutek, práce se výrazně zjednodušuje. V podstatě jen vyklepnete vejce do vroucí osolené vody (vejce si vyklepnu vedle do mističky, lžící udělám v kastrůlku jemný vír a vejce do něj naliju z mističky), do které nezapomenete nalít od oka cca velkého panáka octa (to proto, aby se vejce hezky zatáhlo). Časomíru dáte na 6 minut po posledním vyklepnutém vajíčku.

Uvařená vajíčka si sliju a vyložím na papírovou (nebo klidně i látkovou) utěrku, aby odsála z vajíček přebytečnou vodu. Výhoda je, že tím skoro hned vychladnou.

Vejce rozpůlím, žloutky dám do mísy a bílky nakrájím na malé kostičky. Žloutky utřu s máslem (nebo ghí), stačí mi na to lžíce, osolím, přidám jogurt a majonézu, promíchám, přidám nakrájené bílky a voilá. Je to. Tentokrát úplně bez vztekání.

TIPY: Tuhle vajíčkovku uděláte úplně stejně z natvrdo uvařených vajíček ve skořápce, takže i z těch velikonočních. Vrabci si cvrlikali, že vajíčková pomazánka se dá udělat i z vajíček míchaných. Moc mě láká to vyzkoušet. Kdybyste to někdo prubnul dřív než já, dejte vědět.

Všechny velikonoční recepty (i ty jarní) najdete pěkně pohromadě tady. KLIK.

Jeden komentář Přidat své

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *