Nadýchané lívance z lednice

Snad každý má recept na ty nejnadýchanější lívance pod sluncem. Pro mě je to nejdůležitější tajemství kynutí přes noc v lednici a hrubá (nebo alespoň polohrubá mouka). Možná máte jiné tajemství. Pochlubte se s ním v komentáři. Moje kamarádka Maika třeba dělá fantastické nadýchané lívance z podmáslí. Mně se ale nikdy nepovedou. Zato tyhle se mi povedou vždycky. Navíc moje děti je milují a dostanu do nich i trochu něco zdravého. Možná zavedu hashtag #mojedětinežerouskoronic. 🙂 Ovšem lívance jedí nahusto.

Na lívance na sobotní snídani pro 4člennou rodinu potřebujete:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g drcených ovesných vloček
  • 40 g cukru, polovina z toho můžete být vanilkový (lze ale také úplně vynechat)
  • špetku soli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla, ghí nebo kvalitního oleje
  • 3 vejce (stačí i dvě, já jich dávám víc, kvůli #mojedětinežerouskoronic)
  • půl kostky čerstvého droždí
  • 400–450 ml mléka

Do mísy si odvážím a nasypu všechny suché suroviny a dobře je promíchám. Přidám vejce, rozpuštěné máslo a polovinu mléka. Vidličkou jen lehce zatím promíchám vejce s mlékem. V malé mističce s trochou mléka rozmíchám droždí (jestli droždí nevěříte, můžete si dopředu zadělat kvásek tak, jak jste zvyklí) a přidám do mísy. Dobře rozmíchám, aby se vše dobře spojilo. Přidám zbytek mléka a promíchám. Někdy se mi zdá těsto moc husté, tak ještě přiliju trochu mléka navíc. Pamatujte, že do rána nakyne a zhoustne, jak se mléko nasaje do vloček a hrubší mouky.

Místu přikryju fólii a vložím do lednice alespoň na 8 hodin. Já ho většinou dávám chladit v 10 večer a ráno snažím mezi 7–8. Můžete ale klidně těsto nechat kynout hodinku v teple a smažit rovnou. Vločkám ale svědčí přenocování v ledničce.

Lívance ráno vyndám z lednice, promíchám (u dna bývá loužička) a rovnou rozpaluju pánev (mám železný lívanečník DeByuer, takže já rozpaluju něžně, na nižší stupeň). Smažím na ghíčku vrchovatou lžíci na jeden lívanec. Hotové lívance ještě potírám ghí, jsou pak úplně heboučké.

Servírujte, s čím máte rádi.

Tipy:

Mouku dávám většinou polohrubou, někdy ale nemám, tak dám půl na půl hrubou a hladkou nebo celozrnnou a polohrubou. Někdy trochu mouky uberu a přidám třeba 50 g mandlové (nebo jiné ořechové mouky). Víc kombinací nemám vyzkoušeno.

Mléko dávám kravské, někdy vyměním za ovesné, jednou jsem zkusila i kokosové Aroy-D a lívance nebyly cítit kokosově.

Nejlepší kombinace podle nás? Malinová marmeláda a rozpuštěná čokoláda. Rozpuštěné máslo/ghí/kokosový olej a skořicový cukr. Borůvková marmeláda a zakysaná smetana.

Všechny velikonoční recepty (i ty jarní) najdete pěkně pohromadě tady. KLIK.

2 komentáře Přidat své
  1. Z nadšení, že se na stránce objevily nové recepty, jsem se rovnou vrhla lívance vyzkoušet. A výsledek? Nejvíc boží snídaně, kterou jsem se rozhodla zařadit do svého stálého repertoáru. Vzhledem k tomu, že jsme pouze dvoučlenná rodina (a také trochu kvůli mojí nedočkavosti) jsem smažení v půlce přerušila… a posléze zbytek těsta vrátila do lednice, kde na mě počkal do druhého dne. A protože se tvářil i další den nezávadně, měla jsem opět čerstvé teplé lívance bez nutnosti večerní přípravy 🙂 Takže děkuji za další skvělý recept a těším se na nové, ať už přijdou za pár dní nebo let <3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *