Skořicové rolky aka šneci

Na Muffinariu už jeden recept na skořicové rolky potažmo estonský kringel mám. Fungoval poměrně dobře, ale teď mám lepší! Peču ho už půl roku dvakrát týdně. Většinou do kavárny, někdy kolegům a kamarádům jenom ukazuju fotky na Instagramu, že Danielo? Já se polepším. A nebo by sis je mohla podle receptu zkusit upéct sama, to dáš! Vypadá to složitě, ale je to raz dva. Speciálně, pokud šneky necháte kynout v lednici přes noc a pečete až ráno. Doporučuju si dát práci se zhnědlým máslem, je to hned a výsledek je to 300 milionů procent lepší.

Na těsto:

  • 25 gramů droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 40 g krupicového cukru
  • 570 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • 100 g změklého másla

Na skořicovo-máslovou pastu:

  • 250 g zhnědlého másla nebo 250 g změklého másla 
  • 350 g tmavého cukru
  • 3 polévkové lžíce mleté skořice
  • 1 polévková lžíce hladké mouky

Na krém:

  • 100 g zhnědlého nebo jen změklého másla
  • 200 g sýra Philadephia nebo Gervais
  • 50 g moučkového cukru
  • Lžička vanilkového extraktu

Máslo do hněda:

Zní to složitě, ale nenechte se odradit a připravte si zhnědlé máslo. Budete potřebovat celkem 500 g (to jsou dvě standardní kostky) másla, které dáte do kastrůlku, zapnete plotýnku na střední stupeň a počkáte, než se máslo rozpustí, zhnědne a začne vonět po oříšcích. Maximálně 20 minut a je to. Slijte přes cedník nebo plátýnko, které zachytí usazeniny a nechte ho vychladnout (ne v lednici, tam ztvrdne na kost). Můžete pracovat i s obyčejným máslem (potom potřebujete celkem 350 g másla), ale ochudíte se o OMG-TO-JE-DOBRÝ chuť navíc. Já si dělám zhnědlé máslo na šneky den předem.

Kynuté těsto není vyšší dívčí: 

Nasypte mouku do mísy, udělejte důlek, nadrobte do něj droždí a zalijte asi polovinou mléka (vlažné je lepší). Přimíchejte maličko mouky a nechte vzejít kvásek (10 minut), potom přilijte zbytek mléka, vejce, vanilkový extrakt, nasypte cukr, špetku soli a míchejte, dokud mě nezačnete proklínat. Máte-li doma robota (kuchyňského), nasaďte mu hák a úkol svěřte jemu. Manžel/ka nebo silné dítě poslouží stejně.

Těstu zatím chybí máslo, takže brzo se vše spraví. Změklé máslo po kouscích zapracovávejte do toho hadru, co zatím vůbec nevypadá jako těsto. Postupně se to lepší, viďte? No a teď makejte a hněťte růčo-fůčo 10 minut, dokud se pěkně nezpracuje těsto. Jak říkám, vivat robot.

Udělejte z těsta kouli a nechte v dostatečně velké nádobě nádobě hodinu kynout. Chcete minimálně dvojnásobný objem.

Skořicová pasta a rolování rolek:

Teď je čas namíchat si skořicovou pastu. Zhnědlé máslo by nemělo být tekuté, jinak to bude průšvih a poteče to ven z rolek, chcete konzistenci zhruba jako má změklé máslo, tedy neteče to. Přimíchejte cukr, skořici a mouku a vypracujte pastu. Stačí vám levá ruka a v ní lžíce. Tím chci říct, že na tenhle úkol nemusíte vytahovat mixér.

Vykynuté těsto si rozválejte na plát 60×40 cm, mně se to nikdy nepovede přesně. Pomažte těsto rovnoměrně skořicovou pastou, nezvané návštěvníky, které přivábila vůně skořicového cukru, odhánějte loktem, potřené těsto zarolujte po delší straně. Zkuste to průběžně utahovat. A teď přichází čas na krájení rolek. Někdo krájí ostrým nožem, někdo nití jako knedlíky. Mělo by vám vyjít cca 16 rolek o šířce zhruba 3,5 cm. Pekáček vyložte pečícím papírem a naskládejte do něj rolky, mezery nevadí, rolky se nafouknou. Můj pekáček má rozměr 26×34 cm, vejde se jich krásně 16, zbytky peču v nádobce bokem.

Blížíme se do finále:

Teď máte 2 možnosti. Buď necháte rolky přikryté cca 40 minut nakynout, a pak je šoupnete do trouby předehřáté na 180 °C a necháte 35 minut péct. Nebo je dáte na noc do lednice a upečete je úplně stejně až druhý den. Babo raď…

Každopádně, na upečené rolky ještě patří krém. 100 g zhnědlého másla vyšlehejte s moučkovým cukrem (chcete takový nadýchaný světlý máslovo-cukrový krém), do základu zašlehejte krémový sýr (můžete přidat špetku soli a vanilkového extraktu). Potřete kréme až vychladlé šneky, jinak jste se s tím patlali zbytečně, protože se to úplně rozpustí.

Jupí, máte hotovo, v kuchyni jak po výbuchu, ale stálo to za to, že jo! Dejte si šneka, nohy nahoru a zkuste chvíli počkat, jestli se ten binec neuklidí sám.

Dobrou chuť!

Jeden komentář Přidat své

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *