Domácí arašídové máslo

Peanut butter, arašídové máslo, oříšková pomazánka. Někdo je na arašídy alergický, jiný je nesnáší a další zase k smrti miluje. Arašídové máslo vyvolává tolik emocí, kolik je lidí na světě.  A taky tolik, kolik je na světě těhle pomazánek. Každé arašídové máslo je totiž úplně jiné. Jedno chutná skvěle, druhé se téměř nedá pozřít. A přitom si jej doma můžete vyrobit úplně jednoduše sami. A pokaždé bude chutnat úplně stejně dobře!

Arašídové máslo

Co potřebujete:

Vše nasypete do mixéru a asi 5 minut mixujete. Průběžně stírejte hlavně na začátku mixování oříšky nalepené po stěně mixéru. Není třeba přidávat žádný olej. Arašídy jsou olejnaté dost. Tím, jak je zahříváte a mixujete se postupně jejich olej uvolní a z hmoty se stane kompaktní pomazánka.

Arašídy po prvním rozmixování. Mixovala jsem asi minutu.

DSC_0924

Po dvou minutách mixování už vidíte, že drobečky arašídů už začínají být vlhké.

DSC_0925

Po třech minutách už se z arašídů začíná stávat arašídové máslo.

DSC_0927

A rašídové máslo máte po 4 minutách mixování hotové ve variantě „crunchy“. Pokud nemáte rádi křupavé pomazánky, mixujte ještě chvíli.

DSC_0928

Hotové arašídové máslo je pěkně hladké, lesklé a nadýchané. Neobsahuje žádné kousky arašídů.

DSC_0930

Dobrou chuť!

DSC_0938

Domácí arašídové máslo použijte třeba na Arašídové cookies!

Domácí arašídové máslo
3.9 (77.5%) 8 vote[s]
19 komentářů Přidat své
    1. Ahoj, jasně! Ideálně s banánem. Nejlepší je dát velkou lžíci arašídového másla třeba do banánových s čokoládou. 🙂

    1. Dobrý den, skladuju ho v uzavřené sklenici (klasicky od marmelády) v lednici. Díky přirozeně se vyskytujícím olejům je docela „zakonzervované“, takže v té lednici vydrží dlouho, klidně 2-3 měsíce. Ale u nás vždycky maximálně měsíc. 🙂

  1. zdravím mohla bych se zeptat zda se dá napravit nějak pokus udělat arašídové máslo…vytvořila se mi lepivá hmota, ale jaksi je tam najednou moc oleje a prostě né a né se to spojit do takové té kašičky 🙁 už prostě nevím co s tím a případně ani jak to použít

    1. Hmmm, to je zvláštní. Obyčejně pomáhá dlouhé mixování dokud se hmota nespojí. A ona je hodně hutná a lepivá. Co je konkrétně špatně na té vaší? Jestli je v ní hodně hrudek, tak se dá použít na cookies, nebo třeba na scones.

  2. Ja mixuju uz asi 10 minut, mam strach ze roztavim mixer a stale je to tuhe, lepi se to na strany, takze to noze skoro neberou. :-/

    1. Jééé, mě se to taky lepí na strany, vždycky seškrábnu a třeba s tím i v průběhu mixování hrkám, aby se to dostalo k nožům. A v jeden moment to prostě všechno začně měnit konzistenci na pomazánku…

  3. Arašídové máslo jsem podle vašeho receptu zkusila. Nejdříve jsem ho dala do foodprocesoru (stejného jako na obrázku a arašídy jsem mixovala snad 10 min, foodprocesor se zahříval a já měla strach, že ho zničím a máslo se stále netvořilo, zkoušela jsem pak tedy i rozemleté arašídy dát do mikrovlnky a stále se to nerozmixovalo do kaše, tak jsem vzala TYČOVÝ MIXÉR a panečku! Máslo bylo během minuty. Takže pokud se vám nedaří arašídy přeměnit ve foodprocesoru na máslo, nezoufejte a použijte týčový mixér! Jinak je skvělé, určitě si ho budu dělat častěji! 🙂

  4. Dobrý večer,chci se zeptat,jestli to jde i v normálním mixéru,protože když jsem to zkoušela s tím tyčovým,tak to všude lítalo po kuchyni :/ a nějaký foodprocesor si nechci kupovat 😀 děkuji za.odpověď

    1. Barčo, co to je „normální mixér”? 🙂 Jde to ve výkoném blenderu, ve foodprocesoru nebo v nástavci na tyčový mixér (ale musíte mít jistotu, že to utáhne). Já mám tyčák Braun 600 watt turbo a máslo dělám v tom sekacím nástavci. Dneska už se tenhle asi nedá sehnat, mají jiné modely. Ale utáhne snad cokoliv a nebyl drahý.

  5. Dá se udělat i jiné máslo? Dneska jsem koupila kokosovo mandlové ale malá sklenička stála 200,-Kč. Dá se i toto nějak udělat doma? Případ. dají se sem hodit recepty na další másla? Moc děkuju za tip !!!

    1. Evi, dá se udělat máslo víceméně ze všech ořechů. Postup bude podobný, jen to u některých bude trvat déle. Fajn recept na vlašsskoořechové máslo má třeba Kitchenette.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *