Domácí arašídové máslo

Peanut butter, arašídové máslo, oříšková pomazánka. Někdo je na arašídy alergický, jiný je nesnáší a další zase k smrti miluje. Arašídové máslo vyvolává tolik emocí, kolik je lidí na světě.  A taky tolik, kolik je na světě těhle pomazánek. Každé arašídové máslo je totiž úplně jiné. Jedno chutná skvěle, druhé se téměř nedá pozřít. A přitom si jej doma můžete vyrobit úplně jednoduše sami. A pokaždé bude chutnat úplně stejně dobře!

Arašídové máslo

Co potřebujete:

Vše nasypete do mixéru a asi 5 minut mixujete. Průběžně stírejte hlavně na začátku mixování oříšky nalepené po stěně mixéru. Není třeba přidávat žádný olej. Arašídy jsou olejnaté dost. Tím, jak je zahříváte a mixujete se postupně jejich olej uvolní a z hmoty se stane kompaktní pomazánka.

Arašídy po prvním rozmixování. Mixovala jsem asi minutu.

DSC_0924

Po dvou minutách mixování už vidíte, že drobečky arašídů už začínají být vlhké.

DSC_0925

Po třech minutách už se z arašídů začíná stávat arašídové máslo.

DSC_0927

A rašídové máslo máte po 4 minutách mixování hotové ve variantě „crunchy“. Pokud nemáte rádi křupavé pomazánky, mixujte ještě chvíli.

DSC_0928

Hotové arašídové máslo je pěkně hladké, lesklé a nadýchané. Neobsahuje žádné kousky arašídů.

DSC_0930

Dobrou chuť!

DSC_0938

Domácí arašídové máslo použijte třeba na Arašídové cookies!

Domácí arašídové máslo
3.9 (77.5%) 8 votes

19 komentářů on Domácí arašídové máslo

  1. Alex
    09/02/2014 at 14:03 (4 roky ago)

    Zdravím, děláš muffiny i s arašídovým máslem, popř. máš nějaký dobrý recept? Díky
    ALEX

    Odpovědět
    • Jana Moravcová
      24/02/2014 at 15:52 (4 roky ago)

      Ahoj, jasně! Ideálně s banánem. Nejlepší je dát velkou lžíci arašídového másla třeba do banánových s čokoládou. 🙂

      Odpovědět
  2. Kristýna
    09/05/2014 at 20:22 (4 roky ago)

    Zdravím Vás, prosím jak dlouho arašídové máslo vydrží a jak ho skladujete? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Jana Moravcová
      08/06/2014 at 20:28 (4 roky ago)

      Dobrý den, skladuju ho v uzavřené sklenici (klasicky od marmelády) v lednici. Díky přirozeně se vyskytujícím olejům je docela „zakonzervované“, takže v té lednici vydrží dlouho, klidně 2-3 měsíce. Ale u nás vždycky maximálně měsíc. 🙂

      Odpovědět
  3. Peta
    29/10/2014 at 21:39 (4 roky ago)

    zdravím mohla bych se zeptat zda se dá napravit nějak pokus udělat arašídové máslo…vytvořila se mi lepivá hmota, ale jaksi je tam najednou moc oleje a prostě né a né se to spojit do takové té kašičky 🙁 už prostě nevím co s tím a případně ani jak to použít

    Odpovědět
    • Muffinárium
      17/11/2014 at 17:44 (4 roky ago)

      Hmmm, to je zvláštní. Obyčejně pomáhá dlouhé mixování dokud se hmota nespojí. A ona je hodně hutná a lepivá. Co je konkrétně špatně na té vaší? Jestli je v ní hodně hrudek, tak se dá použít na cookies, nebo třeba na scones.

      Odpovědět
  4. Misa
    14/08/2015 at 16:41 (3 roky ago)

    Ja mixuju uz asi 10 minut, mam strach ze roztavim mixer a stale je to tuhe, lepi se to na strany, takze to noze skoro neberou. :-/

    Odpovědět
    • Muffinárium
      17/08/2015 at 9:40 (3 roky ago)

      Jééé, mě se to taky lepí na strany, vždycky seškrábnu a třeba s tím i v průběhu mixování hrkám, aby se to dostalo k nožům. A v jeden moment to prostě všechno začně měnit konzistenci na pomazánku…

      Odpovědět
  5. Lucie
    03/01/2016 at 13:21 (3 roky ago)

    Arašídové máslo jsem podle vašeho receptu zkusila. Nejdříve jsem ho dala do foodprocesoru (stejného jako na obrázku a arašídy jsem mixovala snad 10 min, foodprocesor se zahříval a já měla strach, že ho zničím a máslo se stále netvořilo, zkoušela jsem pak tedy i rozemleté arašídy dát do mikrovlnky a stále se to nerozmixovalo do kaše, tak jsem vzala TYČOVÝ MIXÉR a panečku! Máslo bylo během minuty. Takže pokud se vám nedaří arašídy přeměnit ve foodprocesoru na máslo, nezoufejte a použijte týčový mixér! Jinak je skvělé, určitě si ho budu dělat častěji! 🙂

    Odpovědět
    • Muffinárium
      09/01/2016 at 18:20 (3 roky ago)

      Luci, bezva nápad!

      Odpovědět
  6. KAčka
    13/05/2016 at 11:01 (2 roky ago)

    Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho arašídové máslo vydrží? 🙂 děkuji

    Odpovědět
    • Muffinárium
      13/05/2016 at 14:54 (2 roky ago)

      Kačko, v lednici vydrží dlouho, měsíc s přehledem.

      Odpovědět
  7. Barča
    13/05/2016 at 21:12 (2 roky ago)

    Dobrý večer,chci se zeptat,jestli to jde i v normálním mixéru,protože když jsem to zkoušela s tím tyčovým,tak to všude lítalo po kuchyni :/ a nějaký foodprocesor si nechci kupovat 😀 děkuji za.odpověď

    Odpovědět
    • Muffinárium
      03/06/2016 at 19:58 (2 roky ago)

      Barčo, co to je „normální mixér”? 🙂 Jde to ve výkoném blenderu, ve foodprocesoru nebo v nástavci na tyčový mixér (ale musíte mít jistotu, že to utáhne). Já mám tyčák Braun 600 watt turbo a máslo dělám v tom sekacím nástavci. Dneska už se tenhle asi nedá sehnat, mají jiné modely. Ale utáhne snad cokoliv a nebyl drahý.

      Odpovědět
  8. Eva
    25/11/2016 at 15:21 (2 roky ago)

    Ahoj, místo másla mam něco jako kulicku z těsta, co s tim? 😂 Ale chuťově je to moc dobre

    Odpovědět
  9. Bára
    05/01/2017 at 20:02 (2 roky ago)

    Dá se udělat i jiné máslo? Dneska jsem koupila kokosovo mandlové ale malá sklenička stála 200,-Kč. Dá se i toto nějak udělat doma? Případ. dají se sem hodit recepty na další másla? Moc děkuju za tip !!!

    Odpovědět
  10. Name*
    02/03/2017 at 12:39 (1 rokem ago)

    Naprosto úžasné, lepší než kupované.

    Odpovědět
  11. eva
    07/08/2017 at 14:13 (11 měsíci ago)

    Da se udělat maslo i z jiných orechu třeba z liskovych nebo vlasskych.Dekuji

    Odpovědět
    • Muffinárium
      11/08/2017 at 14:32 (11 měsíci ago)

      Evi, dá se udělat máslo víceméně ze všech ořechů. Postup bude podobný, jen to u některých bude trvat déle. Fajn recept na vlašsskoořechové máslo má třeba Kitchenette.

      Odpovědět

Leave a Reply