Bezlepkové muffiny se zázvorem

Věřte nebo ne, ale povedly se mi bezlepkové muffiny, které nechutnají jako písek. Co víc, chutnají dobře, těsto je sice drobivé, ale tomu se u bezlepkových mouk dá těžko předejít.

Bezlepková těsta se doporučuje hodně „mastit“, aby výsledek nebyl dusivý. Dejte proto více másla než obvykle, přidejte drcené či mleté ořechy, semínka, sušené ovoce i čerstvé ovoce jako nastrouhané jablko, mrkev nebo rozmačkaný banán.

A hlavně – hlídejte si všechny přísady. Jogurt přidejte jen opravdu kvalitní (osobně už nekupuji nic jiného než Hollandii), prášek do pečení bez pšenice vyrábí Dr.Oetker (certifikovaný bezpelkový), nebo v receptu zmíněný prášek z DMka.

Když jsem přidala při minulém pokusu kukuřičnou mouku měly muffiny pískovou konzistenci i po upečení. No, nic moc. Bez kukuřice těsto také krásně funguje a vybíhá a chutná o dost lépe.

Na další experimentátorovo odpoledne mám vymyšlené mleté oříšky se strouhaným jablíčkem, mrkví a nějaké sušené ovoce (datle, brusinky, meruňky, rozinky…).

Na 6 kousků jsem použila:

  • 60 g pohankové mouky
  • 60 g rýžové mouky
  • 60 g cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů, s vinným kamenem, prodává DM drogerie)
  • 1,5 lžičky mletého zázvoru
  • hrst drcených mandlí
  • hrstička slunečnicových semínek
  • 1 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce jogurtu (Hollandia)

Smíchejte suché přísady, v jiné míse tekuté, promíchejte dohromady, naplňte košíčky a pečte jako obvykle (cca 20 minut při 180°). Já je opět šoupla do remosky a vykutálely se mi krásné muffinky.

Bezlepkové muffiny se zázvorem
4.29 (85.71%) 7 votes

7 komentářů on Bezlepkové muffiny se zázvorem

  1. radka
    23/11/2014 at 21:51 (3 roky ago)

    Dobry den, mate uzasne stranky.Chtela bych upéct dceri k 1. narozeninam „mega“muffin, v bezlepkove variante, ale nelibi se mi pohankova mouka. Mate vyzkoušenou jahelnou? Slo by to, kdyz kukuricna dela pisek?:-)Dekuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Muffinárium
      20/12/2014 at 22:24 (3 roky ago)

      Úplně to nemám vyzkoušené, ale zkoušela jsem muffiny čistě jen z dopředu uvařené quinoy a výsledek byl super! http://www.yummyhealthyeasy.com/2013/12/quinoa-muffins.html
      Dávala jsem špaldovou mouku, ale kdyby se do nich přidala nějaké kombinace rýžové a jáhelné, tak by to podle mě fungovalo taky skvělě.

      Odpovědět
  2. Jana
    10/02/2016 at 18:21 (2 roky ago)

    Dobry den, skvele recepty, ktere nikdy nezklamou, diky! Vase bezlepkove mufinky jsem modifikovala pridanim jedne nastrouhane mrkve a jablka, misto mandli liskove orisky a pridala jeste jedno vejce a cukru dala jen lzici. Vysledek super!

    Odpovědět
    • Muffinárium
      11/02/2016 at 21:50 (2 roky ago)

      Jani, díky moc. Mějte se krásně a brzy se zase podělte o nějakou modifikaci! <3

      Odpovědět
  3. Martina
    29/04/2016 at 20:20 (1 rokem ago)

    Dobrý den, vzhledem k tomu že mě zítra čeká rodinná oslava a jeden z hostů je Celliak, jsem se pustila do bezlepkových muffinů. Dělala jsem jak sladkou tak slanou variantu. Použila jsem v podstatě základní recept a jen vyměnila mouku za bezlepkovou Jizerku. A musím říci že se povedly, do sladké varianty jsem přidala nastrouhané jablko, mleté ořechy a kousek čokolády. Slané jsem udělala se strouhanou bramborou, pórkem a šunkou. Díky za báječné stránky a inspiraci. Martina

    Odpovědět
  4. Martina
    30/04/2016 at 14:58 (1 rokem ago)

    Právě jsem zkusila tento recept, s obměnou – do těsta jsem nastrouhala 1 jablko + kakao + sušené švestky + ořechy + skořici a moc se povedly 🙂 Jen jsem použila pouze 40 g cukru a bylo to málo, příště dám cukru 60 g, jak je psáno v receptu.

    Odpovědět
  5. Martina
    30/04/2016 at 16:00 (1 rokem ago)

    Tak jsem upekla ještě jednu variantu – brusinky, hořká čokoláda, ořechy, skořice + místo mléka a jogurtu 130 ml kefírového mléka – a tohle je naprostá pecka! Vřele doporučuju 🙂

    Odpovědět

Leave a Reply