Chleba jako od profíka

Svět se mi najednou točí kolem chleba. Nejenom jak upéct co nejleší, ale jak jej nesežrat během několika málo hodin celý … sama. Dlouze kynuté chleby s instantího droždí jsou absolutně nenáročné na přípravu a zvládne je (fakt!) i naprostý chlebový analfabet. A výsledkem ohromíte i vlastní babičku.

Z řad dlouze kynutých chlebů je i následující semínkový chleba. Jaký si ho uděláte už je jen na vás, záleží čistě jen na výběru mouky.

Slunečnicovo dýňový chleba ve velikosti tak akorát:

3 hrnky mouky

1,5 hrnku vody

čtvrt lžičky sušeného droždí

lžička soli

100 g semínek

Namočené zrní
Zrní
Těsto a zrní před pečením
Těsto

Večer předem si ve velké míse smíchejte mouku, vodu, sůl a droždí. Přikryjte fólií a nechte na teplém místě kynout přes noc cca 12-14 hodin. Do jiné misky vsypte semínka (po 50. gramech slunečnícových a dýňových, můžete ale dát jen jeden druh), zalijte je horkou vodou a nechte přes noc stát. Semínka budou v chlebu potom krásně vláčná.

Těsto bude o vykynutí víceméně hodně tekuté a extrémně lepivé. Po 12 hodinách do něch zamíchejte slitá semínka a nechte těsto ještě hodinku pracovat. Potom jej vysypte na pomoučenou pracovní plochu a párkrát přehoďte, abyste měli v mouce oválený celý povrch těsta. Nehněťte, jinak se z něj zblázníte (fakt extrémně lepí, navíc tento chleba takové zpracování nepotřebuje). Jak říkám, několikrát přehoďte, nejlépe to jde příborovým nožem, potom těsto přesuňte do formy na chlebíček a nechte dvě hodiny kynout. Sravý to hbitý pohyb obouruč, ulepených prstů se nebojte, dá se to umýt.

Troubu rozpalte na 230° a pečte asi 40 minut. Na poklepání zní dutě.

Těsto připravené ve formě
Ve formě

VARIACE TĚSTA

3 hrnky obyčejné pšeničné dvounulky, bez semínek – výsledek je bílý chléb, podobný toustovému nebo bagetě, skvělý na bruschety

3 hrnky obyčejné hladké mouky, se semínky – úžasně voní po semínkách, je skvělý s máslem a marmeládou

2 hrny hladké pšeničné, 1 hrnek celozrnné žitné, se semínky – hutnější chléb

2 hrny celozrnné pšeničné, 1 pšeničné dvounulky – kompaktní chleba, který se nebudete stydět namazat na svačinu
2 hrny celozrnné hladké špaldové, 1 hrnek celozrnné hladké pšeničné – krásná, pevná střídka, chuťově skvělý,

Jak dopadly hardcore verze s celozrnnými moukami, bezlepkový experiment a obilný chléb? To se dozvíte někdy příště.

Chleba jako od profíka
4.7 (93.33%) 3 vote[s]
8 komentářů Přidat své
  1. Chcel bych se zeptat kolik gramú má jeden hrnek protože teď už je množstvo různych hrnků a tak bych rád vědel kolik mouky nebo vody mam dať.
    Ďekuji za odpověď
    P.S. prominte za mou gramatiku jsem slovák a teprve se učím psát po česky.

    1. Nejde ani tak o gramy jako o poměr vody a mouky. Já odměřuji hrnečkem, který má 250 ml. Je to cca 135 g hladké mouky. Sůl a droždí je v původním receptu odměřená na toto množství. Doufám, že se podaří, dejte mi dapk vědět. 🙂

    1. Super! V tomhle případě nevymazáván ničím. Odlepí se sám. Ale jestli máte pochybnosti, vzala bych to něčím pevným (sádlo, máslo, vegani margarínem) a vysypala krupicí.

  2. Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat, jestli jste zkoušela i bezlepkový chléb? Nemůžu najít článek, jak jste zde psala, že bezlepkový experiment příště. 🙂 Děkuji

  3. Dobrý den, zdá se mi toho droždí málo. Mám téměř totožný recept, ale droždí je tam lžička a půl. Opravdu dáváte jen 1/4 lžičky? Děkuji za odpověď.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *