Co to je? Je to jáhelník!

No fakt! Vypadá to sice jako cheescake s mandlemi, ale není. Je to jáhelník. Když se ale peče v kulaté dortové formě nebo remosce, dá se s úspěchem vydávat za dort. Chutí a efektivitou totiž jahelník udělá nejen k nedělní kávě stejnou parádu. No ne?

Plňte podle chuti a sezóny. Dovedu si jej představit jako rýžový nákyp s meruňkami, třešněmi, švestkami…

Na jáhelník do malé remosky (nebo dortové forma s průměrem kolem 22 cm):

  • 1 hrnek jáhel (cca 250 ml)
  • 2 hrnky vody
  • 2 vejce
  • 75 g cukru
  • ovoce
  • špetka soli
  • a tak dále, a tak dále…

Uvaříme si nejprve jáhly. Řídím se většinou údaji na obalu, mnou použité Hirse jsou bio značky Alnatura. Ještě se mi nestalo, že by nešly uvařit, nebo byly hořké, na rozdíl od jiných. Hrnek jáhel spaříte horkou vodou, zalijete dvojnásobným množstvím vody a dáte vařit. Povaříte asi 5 minut, přiklopíte a necháte mimo plotnu asi 15 minut dojít a vychladnout. 

Do vychladlé kaše zamícháme ingredience takto: oddělíme žloutky od bílků, polovinu cukru promícháme se žloutky a zamícháme do vychladlé jáhelné kaše. Zároveň můžeme přimíchat „a tak dále“ ingredience. Já jsem použila dýňová semínka. Přidat  můžete koření (mletá skořice), rozinky,  oříšky, semínka…

Z bílků ušlehejte polotuhý sníh přidejte do něj druhou polovinu cukru a vyšlehejte do pevné, lesklé hmoty. Tu přimíchejte k jáhelné směsi. 

Formu si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou/krupicí a na dno rozetřete polovinu směsi. Poklaďte ovocem (v mém případě mandarinky z kompotu), navrstvěte zbytek směsi. Můžete jáhelník můžete posypat plátky mandlí.

Pekla jsem 25 minut v remosce. V troubě doporučím cca 30minut při 180°. Vytáhněte jej, když je povrch pevný na omak.

Chytré poznámky –  jáhel mělo být 100g, ale nevyšly na plný (rovný) hrneček. Blbě by se mi odhadovalo množství vody, proto jsem dosypala cca 1/5 množství. Sladký je dost, příště ale přidám jedno menší vejce, aby byl vláčnější a méně se oddělovala jednotlivá zrníčka. Pokud použijete kyselejší ovoce, doporučuji přidat trochu cukru, nebo med.

Voilá!

Co to je? Je to jáhelník!
4.4 (88%) 5 votes

1 Comment on Co to je? Je to jáhelník!

  1. kitirina
    10/07/2015 at 20:07 (3 roky ago)

    mnaam. Delavam se susenym ovocem, burizony a kastanovym pyre. A do vody davam jeste hrnek mleka. Podavam se zakysanou smetanou. Kdyz to netrefim s medem, polevam javorovym nebo spaldovym sirupem. 🙂

    Odpovědět

Leave a Reply