Forma na muffiny

Dnes si povíme něco o formách na muffiny. Pokud formu nemáte a trápí vás rozlezlé muffino-talíře, jejichž tvar nezahrání ani trojitý papírový košíček, na následujících řádcích naleznete řešení.

Silikonové formy

Silikon je hitem poslední doby. Formy jsou žáru (do 240°C) i mrazu vzdorné, ohebné, snadno se z nich vyklopí třeba bábovka nebo právě muffin. Jejich velkou předností je tedy odolnost, variabilita a konec konců u barevnost a rozmanitost tvarů. Neomezují se na klasický kruhovitý tvar. Narazit můžete třeba na srdíčka, kytičky, všelijak tvarované bábovičky a podobně.

Nejčastěji se vyrábí pro 6 nebo pro 12 kousků.

Pro muffiny existují ze silikonu single formičky, které používám třeba já. Koupit ale můžete i formu pro upečení víc kousků najednou.

Cena singl formiček je pohybuje kolem 100 Kč za 6 kusů. Velkou silikonovou formu pořídíte za cca 350 Kč pro 6 muffinů, o sto korun více stojí forma na 12 muffinů.

Chcete si domů pořídit profi kousek, který vydrží věky? Sáhněte po formě od firmy de Buyer. Nejsou z nejlevnějších, ale budou je po vás dědit vaše vnoučata!

Foto: Muffinarium

forma na muffiny

Foto: Kulina.cz

Foto: Tescoma
Foto: Tescoma

Foto: Tescoma

Formy s antiadhézním povrchem

Teflonové formy pro více muffinů jsou  obvyklejší. Je ale možné narazit i na single formičky. Například zde. Stojí 150 Kč za 6 kusů. Forma na 6 muffinů se dá pořídit do 200 korun, na 12 muffinů do 300 Kč. Internetový e-shop Kulina.cz se zaměřuje na prodej luxusních značek. V jejich nabídce najdete takřka nesmrtelné formy na muffiny od společnosti Kaiser. Od standardní úpravy na 6-12 muffinů, přes formu na muffiny s poklopem, až po formy na nevšední muffiny – srdíčka, bábovičky či růže.

Pokud rádi experimentujete, mohla by vás oslovit forma na pečení dutých cupcakes, které potom naplníte nějakým skvělým krémem.KS646251

Foto: Kulina.cz

KS685038
KS750323 (1)
Foto: Kulina.cz
Foto: Tescoma
forma na muffiny
Foto: Tescoma

Papírové košíčky

Papírový košíček je pro pečení muffinů absolutní základ. Nemusíte formy složitě vymazávat a vysypávat a poté ještě složitěji vymývat. Vložíte košíček, naplníte, po upečení hravě vyndáte a je to. Každý strávník už si svůj muffin „vybalí“ sám. Jaké košíčky použijete už je na vás. Měly by vám ale velikostí pasovat do vaší formy. Barevnost už je čistě věcí fantazie. Dají se sehnat jednobarevné košíčky na muffiny, nebo třeba i tematické variace jako narozeninové apod.

KS769271

Foto: Kulina.cz

Foto: Muffinarium

Keramické formy

Můžete péct i v zapékacích miskách či hrnečcích; vymažte je a vysypte, vyložte papírovými košíčky či navlhčenými kousky pečicího papíru; pečení potrvá déle.

TIP:

Na závěr link. Pokud hledáte úchvatné formičky, zdobítka a další udělátka na muffiny, cupcakes, ale i třeba na brownies a tak, určitě zabrouzdejte na britský e-shop Funky Muffin.

Forma na muffiny
3.6 (72%) 15 votes

39 komentářů on Forma na muffiny

    • Jana Moravcová
      13/04/2014 at 11:57 (4 roky ago)

      Barčo, není to nutné. Silikonový košíček ale hned po upečení z muffinu sundejte, aby zbytečně nevlhnul.
      Jestli chcete muffiny opravdu reprezentativní, tak doporučuju péct v papírovém košíčku a nebo v nepřolnavé formě, kterou je ale pro pečení bez papírového košíčku nutno vymazat máslem a vysypat hrubou moukou.

      Odpovědět
      • Zuzka
        04/04/2016 at 21:02 (2 roky ago)

        Dobrý den chci se zeptat když si koupím papírové kosicky na muffiny můžu je v tom péct nebo je ještě musím dát do nějaké muffinove formy?děkuji

        Odpovědět
        • Muffinárium
          07/04/2016 at 11:20 (2 roky ago)

          Zuzko, můžete v nich péct, ale pravděpodobně neudrží muffinový tvar (těsto je na ně příliš těžké a trochu se rozjedou). Jestli chcete krásné muffiny s čepicí, doporučuju koupit nepřilnavou formu na muffiny se 12 otvory.

          Odpovědět
  1. Alena
    30/08/2014 at 20:53 (4 roky ago)

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nemáte nějaký fígl na vyndavání muffinů z papírových košíčků…jdou mi špatně vyndavat, zůstane mi na papíru vždycky tak třetina těsta, hlavně, když dělám například ovocné (a to i přes košíčky z Tescomy, které by snad měly být kvalitní)…

    Odpovědět
    • Muffinárium
      09/09/2014 at 16:54 (4 roky ago)

      Mám většinou úplně stejný problém. Největší problém dělají košíčky od polských výrobců, s Tescomou jsem víceméně spokojená, používám je nejčastěji, ale dost často na nich zůstává hodně těsta. Řeším to tak, že ovocné dávám do vymazané a vysypané (jako na bábovku) teflonové formy na muffiny. Nebo zkuste dát těsto jen do silikonových formiček, potom se hezky vyloupnou.

      Odpovědět
      • Kristýna
        06/10/2014 at 19:59 (4 roky ago)

        Košíčky si vyrábim z pečícího papíru, doporučuju, ulpí jen minimum „připečené“ kůrky!

        Odpovědět
    • Alžběta
      11/06/2015 at 16:02 (3 roky ago)

      Já jsem spokojená s košíčky z Tescomy a taky z Ikea…Tam sice nemají žádné krásné vzory, ale nelepí se mi na ně těsto ani u košíčků ovocných (a to je u rebarbory či borůvek co říct :D). Minule jsem koupila v obchoďáku krabičku se 100 košíčky v 5 barvách a kromě toho, že mi na nich zůstává těsto, tak jsou nízké a široké, takže nepasují ani do silikonové, ani do plechové formy… Takže na design sice skvělé, ale pro praktické využití nic moc…. Njn, za zkoušku se „nic“ nedá a aspoň jsem se poučila a vím, že ani výběr papírových košíčků není jednoduchý 😀

      Odpovědět
      • Muffinárium
        11/06/2015 at 16:37 (3 roky ago)

        Jojo, to je vždycky loterie. Já se často nechám unést pěknými vzory, ale pak když do nich dám třeba čokoládové, tak to stejně nevynikne. 🙂 Je to jen pro takové osobní potěšení. Pokud teda jdou pak muffinky vyloupnout. 🙂 Jinak na Tescomu nedám dopustit, ty mě nezklamaly nikdy!

        Odpovědět
        • Tereza
          18/10/2015 at 17:37 (3 roky ago)

          Taky jsem koupila košíčky v Tescomě, ale nemám s nimi vůbec dobrou zkušenost. Nejenom, že se těsto lepilo na papír, ale bohužel se papír lepil na těsto, nešel pak z muffinů sundat 🙁 Nevím, kde jsem udělala chybu

          Odpovědět
          • Muffinárium
            18/10/2015 at 18:37 (3 roky ago)

            Jejej 🙁 . Já s nimi mám jenom tu nejlepší zkušenost za všech okolností.

        • minareta
          21/03/2016 at 14:34 (2 roky ago)

          Spis bych rekla, ze bude problem v teste. Kupuju papirove kosicky vsude mozne a muffinky mi jdou z toho krasne cele vyndat..

          Odpovědět
  2. Petra
    18/02/2015 at 11:21 (3 roky ago)

    ahoj, chtěla jsem se zeptat – když budu mít plech na muffiny a vložím do něj papírový košíček, který je vroubkovaný – budou muffiny krásné?
    nebo do jakých všech forem mohu papírové košíčky dávat aby stále vypadaly po upečení skvěle? Děkuju

    Odpovědět
    • Muffinárium
      18/02/2015 at 22:29 (3 roky ago)

      Ahoj, jasně! To vroubkování jenom pomůže papír krásně rozbalit okolo muffinu, aby se strávníci mohli v pohodě zakousnout.
      Samotné košíčky z papíru těsto neudrží, ale když se dají do tuhé formy, udrží tvar a těsto pak leze jenom nahoru.
      Co je důležité – dobrá teplota v troubě a nepřešlehané těto (míchat jen v ruce lžící). Pak to musí klapnout. Hustší těsto plním skoro do plných košíčků, krásně pak vyskočí. U těkutějšího hrozí, že se vylije na plech a trochu se nahoře přilepí. Takže pro jistotu doporučuju plnit jenom do 3/4 košíčku. Až chytneš jistotu, tak budeš plnit neohroženě do plna! Držím pěsti, určitě se to povede.

      Odpovědět
  3. Veronika
    15/03/2015 at 9:47 (3 roky ago)

    Ahoj 🙂 Prosím tě mám dotaz. Mám klasickou teflonovou formu na muffinky – 12 ks. Pokud budu chtít péct menší množství, mohu naplnit jen polovinu formy? Nezničím ji tím, že bude polovina prázdná? Někde jsem četla, že se prázdné otvory musí aspoň naplnit moukou nebo něco takového…

    Odpovědět
    • Muffinárium
      16/03/2015 at 18:07 (3 roky ago)

      Myslím, že ne. Tedy nevidím objetivní problém, proč by se musely naplnit moukou… Vždyť různé formy se před některým pečením i nasucho předehřívají. 🙂 Já to tak dělám běžně, že na domácí spotřebu jen pro mě a manžela peču třeba 4 nebo 6 muffinů ve velké formě. Takže směle do toho!

      Odpovědět
  4. Monika
    09/06/2015 at 10:52 (3 roky ago)

    Veroniko, do prazdnych otvoru dej vodu, staci do poloviny formicky. Mouka by se pri peceni pripalila.
    Jinak pouzivam take jednotlive silikonone formicky, bez papirovych kosicku, ty nejsou nutne. Vroubkovani je uz u vsech typu formicek a na upecenem muffinu zustane. Vyhody jsou popsane výše a jsou nesporne. To ale neznamena, ze nemuzes upeci krasne muffiny v celkove forme. Zdravim

    Odpovědět
  5. Polly
    16/08/2015 at 13:25 (3 roky ago)

    Asi budu vypadat jako blbec, ale: musim vymazavat silikonove formicky? Mam ty z IKEA a neumim si predstavit tu praci, kazdou vymazat a vysypat… 😛

    Odpovědět
    • Muffinárium
      17/08/2015 at 9:39 (3 roky ago)

      Silikon vymazávat netřeba! 🙂 Vyloupnou se z něj krásně samy.

      Odpovědět
  6. Kristý
    04/10/2015 at 22:53 (3 roky ago)

    Tak já po dnešní zkušenosti se zdejším receptem na vanilkové cupcakes můžu říct, že jsem maximálně spokojená s jednotlivými silikonovými formičkami a papírovými košíčky Zenker, chtěla jsem se původně v Kauflandu podívat po těch Tescoma, ale našla jsem tyhle, je jich v krabičce 100 a nezůstal mi na nich ani drobeček těsta…snad to tak vydrží až zkusím i další recepty na jiná těsta XD

    Odpovědět
    • Zuzana
      31/01/2016 at 21:09 (2 roky ago)

      Přidávám se k chvále Zenker košíčků 🙂 zatím se mi nestalo, že by na nich těsto zůstalo

      Odpovědět
  7. Hanka
    28/10/2015 at 14:36 (3 roky ago)

    Můžu péct jenom v papírových formičkách?

    Odpovědět
    • Muffinárium
      28/10/2015 at 17:38 (3 roky ago)

      Hani, můžete, ale počítejte s tím, že nebudete mít hezký tvar. Obyčejné papírové košíčky těsto neudrží (ani když dáte třeba 3 do sebe).

      Odpovědět
  8. kája
    13/02/2016 at 9:35 (2 roky ago)

    Ahoj, chystám se péct muffinky v silikonových srdíčkových formách. Jak jsem si přečetla, silikon netřeba vymazávat, pujde to vyšoupnout lehce..? A mám dotaz, chtěla bych na vrch těch muffinků dát nutelu, mám to potřít až po upečení nebo to tem nejak soupnout pred ci v pulce pečení? 😀 DĚKUJI MOC ZA ODPOVĚD

    Odpovědět
    • Muffinárium
      13/02/2016 at 15:46 (2 roky ago)

      Kájo, jasně, silikonové formičky se pak z muffinů jen „sloupnou”. Nutellu bych dávala až po upečení na vychladlé muffiny. Teplem nutella povoluje, takže by se to mohlo totálně roztéct.

      Odpovědět
  9. veronika
    03/03/2016 at 13:51 (2 roky ago)

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda nemáte zkušenost. Mám silikonového košícky na muffiny od tescomy, chtěla bych je vylít čokoládou, tudíž mít jakoby čokoládový košíček a to pak naplnit. myslíte ze mi půjde čokoláda ze silikovnových formiček dobře vyloupnout? nevím zda mám formičky nečím vymazat nebo to zkusit jen tak… děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Muffinárium
      08/03/2016 at 15:35 (2 roky ago)

      Veroniko, určitě to půjde vyloupnout, jen se obávám, že ta čokoláda steče na dno a nebude z toho „košíček”. Ale jestli to vykoumáte, tak mě to rozhdně zajímá! 😀

      Odpovědět
  10. Nelliss
    15/03/2016 at 11:30 (2 roky ago)

    Ahojky, váš web je super.. jen mi tu chybí typ na zdobičku. Na netu je jich taková spousta že mi jde z toho hlava kolem .. nemáte typ, odkaz na nějakou osvědčenou?
    Děkuji. Nelli

    Odpovědět
    • Muffinárium
      22/03/2016 at 16:51 (2 roky ago)

      Nelliss, zdobím zásadně zdobičkama Wilton. Mají strašně moc velikostí, ale na cupcake jsou nejlepší ty úúúplně největší. Dají se koupit i v českých e-shopech (je třeba hodně hledat a třídit). Já jsem si svoje přivezla z USA. Cupcaky zdobím nejčastěji veikostí 2D.

      Odpovědět
  11. Thea
    27/09/2016 at 8:19 (2 roky ago)

    Můžu se zeptat na názor na formu na muffiny z keramiky, popřípadě kameniny? Já si totiž koupila teflonovou v Tescomě, ale po pár pečeních se teflon začal hrozně loupat, hlavně na dně „důlků“. A to vždy peču v papírových košíčcích a pak jsem jen lehce opláchla vodou s jarem. Jsem tak zklamaná, že stejný materiál už nikdy. Silikonu nevěřím, já ho pak z upečeného těsta prostě cítím, smrdí to jak spálený plast. A to jsem vyzkoušela i formičky drahé a značkové. Myslela jsem, že teflon/antiadhezní vrstva bude fajn, ale opak je pravdou. Navíc mi teď posledně trochu vybublaly muffiny s marmeládou… A ani po odmočení to nejde dolů. A kdybych to vzala silou, zbytek teflonu by byl…. Víte kde. Jsem naštvaná, zklamaná a zoufalá. Proto pokukuju po keramické formě, ale o ní tu vůbec napíšete. Je nebo není dobrá? Říkám si, ze když se něco přichytí, půjde to vydrbat houbičkou a formě se nic nestane….
    Díky za názory a rady.

    Odpovědět
  12. Thea
    27/09/2016 at 20:20 (2 roky ago)

    Dobrý den, mohu se zeptat na názor na keramickou/kameninovou formu na muffiny? V článku o ní vlastně moc nezaznělo. Jaké má vlastnosti, neduhy? Já ji teď zvažuji po špatných zkušenostech s jinými materiály. Silikona prostě pokaždé z upečeného těsta cítím, smrdí to jako spálený plast. A to jsou to formičky od zaběhnutého výrobce, nebyly nijak levné. Použila jsem je párkrát, ale kvůli tomu umělohmotnému zápachu leží nevyužité ve skříni. Proto jsem si koupila formu hliníkovou. Také to nebyla nejlevnější varianta – přesto se mi po pár pečeních začal teflonový povrch loupat a to i přesto, že VŽDY peču s papírovými košíčky a umývala jsem jen vodou se saponátem. Navíc mi nedávno trochu vybublaly muffiny s marmeládovou náplní…. i po odmočení nejde zapečená marmeláda dolů. Kdybych to vzala silou nebo drátěnkou, teflonový povrch by byl nenávratně ztracen.
    Proto zvažuju keramickou glazovanou formu. Když se něco připeče, můžu to vzít pořádně houbičkou a formě se nic nestane. Nebo se pletu? Jsou keramické formy vhodné na muffiny, nebo je to spíš přežitek z dob našich babiček?
    Předem díky za jakoukoli radu a zkušenost. Thea

    Odpovědět
  13. Renata
    22/11/2016 at 9:57 (2 roky ago)

    Dobrý den koupila jsem si formu na muffiny od Berndes a chhci se zeptat jestli mám formu vymazat?Děkuji.

    Odpovědět
  14. Soňátko
    04/02/2017 at 21:47 (1 rokem ago)

    Dobrý den, jsem krapítek pekařský truhlík, přesto bych chtěla zkusit upéct si cupcake podle Vašeho návodu. Jenže tím, že jsem truhlík, nevím, jestli je nutné vysypávat a pak vymazávat papírový košíček, do kterého těsto budu lít.. omluvám se, asi je to fakt hloupý dotaz, ale mám z toho pečení fakt hrůzu 😀 Chtěla bych být co nejlépe připravená:)
    Děkuji, Soňátko.

    Odpovědět
    • Muffinárium
      01/06/2017 at 14:03 (1 rokem ago)

      Soni, určitě už jste to zvládla, ale papírový košíček není nutné vysypávat ani vymazávat!

      Odpovědět
  15. Anežka
    26/06/2017 at 13:00 (1 rokem ago)

    Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli musím vymazávat formu na muffiny z teflonu když do ní budu dávat papírové košíčky jelikož moje forma je příliš nízká a chci aby muffiny vypadaly hezky. Nemůže se to nějak ze spodu připálit nebo tak něco? 😀 Děkuji za radu.

    Odpovědět
  16. Sona
    27/01/2018 at 11:32 (6 měsíci ago)

    Dobry den, ja by som sa chcela spytat skor na prevoz cup cakeov. Krasne ich ozdobim a teraz co, ako ich prenies na miesto? doteraz som to riesila vo forme na muffiny v kt sa piekli. ale ked mam spravit viac kusov na oslavu, ako ich prosim prenasate?

    Odpovědět
    • Muffinárium
      27/03/2018 at 18:24 (4 měsíci ago)

      Forma na muffiny, ve které se pekly je super. Já je dávám i do pevnější papírové krabice (třeba na dno dám kus kartonu) a tu krabici pak naplnit úplně, aby nepochodovaly sem tam. Hrozí, že se ale o sebe budou i tak otírat. Pak mám ještě jednu přepravku na cupcakes, ale tam se jich taky vejde asi jen 16… Jestli plánujete aspoň občas dělat cupcakes a někam je převáže, tak doporučuju nějakou přepravku, nebo alespoň papírové krabice speciálně na cupcakes (dají se koupit online). Nestojí to tolik a dají se rozložit a pak zase složit a použít opakovaně. Taky před převozem doporučuju dát cupcakes do lednice, aby ztuhl krém.

      Odpovědět

Leave a Reply