Nehnětený chleba

Upéct doma chleba není žádná věda. Říkal to Cuketka, tak jsem mu věřila a zkusila to. A věřte-nevěřte, ten chlap měl pravdu. Tenhle nehnětený chleba je hotový raz dva.

Trošku jsem si to upravila a nakonec z toho vzniklo toto:

  • 2 hrnky chlebové mouky pšeničné
  • 1 hrnek chlebové mouky žitné
  • 1/4 lžičky droždí instatního
  • 1 a půl lžičky soli
  • 1 a půl hrnku vody (stejný hrnek jako na mouku)
  • pšeničné otruby do spodu a na posyp

Sesypeme mouky, sůl a droždí, promíchneme, zalijeme vodou a vypracujeme těsto (je to bleskovka), zakryjeme fólií, dáme na teplé místo a jdeme spát.

Necháme těsto žít svým životem 12-16 hodin. Potom ho vyklopíme na pomoučený vál, párkrát přehodíme a vytvarujeme kouli, kterou necháme ještě 2 hodiny kynout. Já ji rovnou šoupnu do otrubami vysypané remosky, přikryju víkem a za dvě hodiny ji dojdu zapnout. Peču cca 20 minut odkryté, potom přikryju alobalem, aby mi nahoře chlebík úplně nezčernal a na konci zase tak na 5 minut odkryju.

Po 45 minutách je hotov, kontrolní poklepání a zkouška „dutosti“ je už jen tak pro zábavu.

Technická poznámka:

Nakynuté těsto lepí jako blázen. Z nádoby, kde kyne, ho vyklopte na pomoučenou desku, vyškrábejte ho z mísy třeba nožem. Stejně tak ho nožem nejprve párkrát přehoďte (zbytečně byste si zalepili ruce), není nutné jej vypracovávat jako jiná těsta. Přeložené těsto pak šupněte do otrubami vysypané pečící nádoby, která má víko. To asi v polovině pečení sundáte, aby se chlebu pěkně vypekla kůrka.

Já dávám chleba dokynout rovnou do remosky a pak asi v polovině pečení zakrývám alobalem, aby nebyl navrchu spálený.

Libí?
8 komentářů Přidat své
  1. Ano, lepí! Stačí párkrát přehodit (třeba nožem) na pomoučené desce, aby se obalilo těsto moukou a rychle přehodit do nádoby ve které budete péct.
    V originálním receptu se chleba peče v kruhové kameninové/pečící nádobě s víkem.

    1. Cukr je v mouce (sacharidy), kvasinkám to bohatě stačí. Já nedávám cukr na kvásek ani do sladkého kynutého pečiva. Jestli to nenakynulo, tak byla chyba v teplotě v místnosti nebo s droždí.

    1. No nejde. 🙂 Ale jde si dát na ten chleba kus alobalu, aby se to nepřipalovalo z vrchu. Remoska má i 240 °C, a když se peče dlouho, může to černat. Takže můžete péct „odkryté” bez alobalu a hlídat a případně přikrýt.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *