Ostružinové muffiny s citronem a jogurtem

Velká světová láska. Moje láska. Netušila jsem, že může bejt něco víc než maliny s čokoládou. Může! A že to bude bez čokolády by mě nenapadlo ani náhodou. Stačily k tomu ostružiny, hodně tučnej jogurt a trochu citrónu. A taky hromada lásky a málo míchání a blaženej úsměv na konci. 

Ostružinové muffiny

Ostružinové muffiny

12 s obří čepicí (6 s dobenkou, 6 nahoře bez):

  • 250g smetanového jogurtu (10% tuku má Choceň a jogurt z Lidlu)
  • decka mléka
  • 2 vejce
  • 80g másla (rozpuštěné, vychladlé; rychle zchladíte i tím mlékem)
  • šťáva z jednoho citronu
  • 200g hladké mouky
  • 50g polohrubé mouky
  • 120 g cukru (Monika a sladiči na okresní úrovni dají maximálně 100g)
  • 2 lžičky prášku do pečení
  • lžičku jedlé sody
  • kůra z jednoho citronu (chemicky neošetřený je lepší, ostatní vydrhnem v teplé vodě trochu víc)
Ostružinové muffiny

Ostružinové muffiny

Vrchovatý hrneček ostružin (dala jsem si je namrazit, aby z toho nebyla srágora), na váhu to bylo asi 320g, promíchat s trochou hl. mouky.

Na drobenku: trochu másla (ale fakt trochu), cukr a mouku (jedu odhadem, tak nemůžu sloužit množstvím)

Takže si dáme rozpustit máslo, ať se nám pěkně chladí. Pak si smícháme hladkou a polohrubou a prášek do pečení, sodu a cukr v jedné míse. V jiné si rozšleháme vajíčko, do něj jogurt a máslo a mléko (máslo s mlékem), citronovou šťávu a kůru. Nalijeme to do suchého, promíchneme, přisypeme do toho ostružiny a lehce promícháme. Barevně to bude vypadat jako jogurtová zmrzlina (no prostě fantasticky) a naplníme si košíčky do vrchovatoplna.

Pekla jsem v horkovzduchu na 180° kolem 20 minut v plechu na 12 muffinů. Troubu jsem si předehřála.

Množství bylo na 12 vrchovatých mega kousků.

Ostružinové muffiny
Ostružinové muffiny
Ostružinové muffiny
Ostružinové muffiny
Ostružinové muffiny
Ostružinové muffiny
Ostružinové muffiny s citronem a jogurtem
3.9 (78.18%) 11 votes

15 komentářů on Ostružinové muffiny s citronem a jogurtem

  1. Bohunka
    23/03/2015 at 21:14 (4 roky ago)

    Díky za recept, muffinky jsou nádherně voňavé, kypré, fakt moc dobré!

    Odpovědět
  2. Jitka
    01/07/2015 at 15:42 (3 roky ago)

    Dělala jsem dneska, místo ostružin jsem dala borůvky, zrovna je jejich sezona :-), jsou taky super. Jen mi přišlo trochu moc té tekuté části a to jsem nepoužila celé deci mléka a jogurt jsem měla jen 200g. I tak se mi těsto zdálo hodně řídké a raději jsem ještě dosypala trochu mouky.
    Jinak hodotím velkou jedničkou, hlavně ta chuť je skvělá.

    Odpovědět
    • Muffinárium
      03/07/2015 at 20:23 (3 roky ago)

      Jitko, určitě, jak se vám něco nezdá, upravte si. Každá mouka saje trošku jinak, taky můžete dát úplně jiný jogurt (méně/více tučný, s větším procentem vody…) a výsledek bude hned trochu jiný. Díky za komentář, mějte se krásně. jana

      Odpovědět
  3. lilly
    28/07/2015 at 0:48 (3 roky ago)

    Dobrý den, bylo by možné použít do těsta místo jogurtu 16% zakysanou smetanu? Mám v receptu něco pozměnit, např.ubrat trošku másla? Děkuju za odpověď.

    Odpovědět
    • Muffinárium
      04/08/2015 at 16:56 (3 roky ago)

      Já bych to klidně zaměnila a s vyšším procentem tuku bych si hlavu nelámala. Budou o to chutnější. 🙂

      Odpovědět
  4. Evča
    31/07/2015 at 10:33 (3 roky ago)

    Právě jsem nasbírala ostružiny a chystám se na tyto muffinky. Jen by mě zajímalo, jestli je dáváte do košíčků? Já je tam chci dát, ale bojím se, aby se těsto k papíru nelepilo… To by byla škoda 🙁

    Odpovědět
    • Muffinárium
      04/08/2015 at 16:51 (3 roky ago)

      Já dávám ovocné muffiny spíš do vymazané a vysypané formy bez košíčků. Ale ke kvalitním košíčkům (např. Tescoma) se těsto moc nelepí. Kdyby ano, nechte je před konzumací dobře vychladnout, ještě teplé muffiny se lépe „trhají“ a těsta tak ulpí na košíčku více.

      Odpovědět
  5. Lenka
    26/10/2015 at 10:42 (3 roky ago)

    Paráda, bezchybné 🙂 Použity mražené ostružiny, těsto přesně podle receptu, akorát bez drobenky (byla jsem moc líná). Pečeno ve formě na muffiny s 12 důlky, které jsem vyložila košíčky od Tescomy – po vychladnutí se dají úplně v pohodě sloupnout. Děti – rypáci obecní – se olizovaly až za ušima 🙂

    Odpovědět
  6. M
    04/05/2016 at 8:54 (3 roky ago)

    Vypadají úžasně 🙂 mohu použít žitnou nebo špaldovou mouku namísto klasické?

    Odpovědět
    • Muffinárium
      05/05/2016 at 12:48 (3 roky ago)

      Míšo, určitě, zkusila bych nejdřív polovinu špaldové a pak třeba i celou várku. Nemám to otestované, tak nevím, co to udělá! 🙂

      Odpovědět
  7. Martina
    26/07/2016 at 17:07 (2 roky ago)

    Zahrada přetéká ostružinami a tak jsem také upekla. Neměla jsem jogurt, tak jsem nahradila tučným tvarohem a jsou famózní. Trik se zamražením funguje skvěle, ostružiny krásně drží tvar a na maxičepicích mám krásné fialové kulíšky :o) DALŠÍ RECEPT OD VÁS CO NEZKLAMAL. Děkuji Martina

    Odpovědět
    • Muffinárium
      02/08/2016 at 10:34 (2 roky ago)

      Já taky děkuju! A dobrou chuť!

      Odpovědět
  8. Janka
    05/08/2016 at 22:49 (2 roky ago)

    Vyskúšala som, chuťovo sú úplne skvelé, akurát, ze miesto toho, aby mi pri pečení pekne napuchli, sa mi rozliali po forme 🙁 takže vyzerali ako tučné hríbiky s placatým klobúčikom. Vedeli by ste mi poradiť, ako sa to da riešit? Piecť na vyššej teplote? Pridať múky? Nemám s muffinovým cestom veľké skúsenosti.

    Odpovědět
  9. Kristýna
    26/08/2016 at 19:04 (2 roky ago)

    Dobrý den,
    můžete mi poradit, proč mi po upečení čepice na muffiny spadly? Pekla jsem od Vás již více receptů a různé jinné muffiny a nikdy se mi to nestalo 🙁
    Jinak recept opravdu výborný 🙂
    Děkuji Kristýna

    Odpovědět
  10. Sarka
    06/09/2016 at 9:30 (2 roky ago)

    Tak nevím, co jsem udělala špatně… 🙁 Těsto super, muffinky v troube s naaadhernou cepici a po vytazeni se mi totalne propadly…. pekla jsem 20 min na 180…

    Odpovědět

Leave a Reply