Ostružinové muffiny s citronem a jogurtem

Velká světová láska. Moje láska. Netušila jsem, že může bejt něco víc než maliny s čokoládou. Může! A že to bude bez čokolády by mě nenapadlo ani náhodou. Stačily k tomu ostružiny, hodně tučnej jogurt a trochu citrónu. A taky hromada lásky a málo míchání a blaženej úsměv na konci.

12 s obří čepicí (6 s dobenkou, 6 nahoře bez):

  • 250g smetanového jogurtu (10% tuku má Choceň a jogurt z Lidlu)
  • decka mléka
  • 2 vejce
  • 80g másla (rozpuštěné, vychladlé; rychle zchladíte i tím mlékem)
  • šťáva z jednoho citronu
  • 200g hladké mouky
  • 50g polohrubé mouky
  • 120 g cukru (Monika a sladiči na okresní úrovni dají maximálně 100g)
  • 2 lžičky prášku do pečení
  • lžičku jedlé sody
  • kůra z jednoho citronu (chemicky neošetřený je lepší, ostatní vydrhnem v teplé vodě trochu víc)
Ostružinové muffiny
Ostružinové muffiny

Vrchovatý hrneček ostružin (dala jsem si je namrazit, aby z toho nebyla srágora), na váhu to bylo asi 320g, promíchat s trochou hl. mouky.

Na drobenku: trochu másla (ale fakt trochu), cukr a mouku (jedu odhadem, tak nemůžu sloužit množstvím)

Takže si dáme rozpustit máslo, ať se nám pěkně chladí. Pak si smícháme hladkou a polohrubou a prášek do pečení, sodu a cukr v jedné míse. V jiné si rozšleháme vajíčko, do něj jogurt a máslo a mléko (máslo s mlékem), citronovou šťávu a kůru. Nalijeme to do suchého, promíchneme, přisypeme do toho ostružiny a lehce promícháme. Barevně to bude vypadat jako jogurtová zmrzlina (no prostě fantasticky) a naplníme si košíčky do vrchovatoplna.

Pekla jsem v horkovzduchu na 180° kolem 20 minut v plechu na 12 muffinů. Troubu jsem si předehřála.

Množství bylo na 12 vrchovatých mega kousků.

Ostružinové muffiny
Ostružinové muffiny
Ostružinové muffiny
Ostružinové muffiny
Ostružinové muffiny
Ostružinové muffiny
Ostružinové muffiny s citronem a jogurtem
3.8 (76.67%) 12 vote[s]
15 komentářů Přidat své
  1. Dělala jsem dneska, místo ostružin jsem dala borůvky, zrovna je jejich sezona :-), jsou taky super. Jen mi přišlo trochu moc té tekuté části a to jsem nepoužila celé deci mléka a jogurt jsem měla jen 200g. I tak se mi těsto zdálo hodně řídké a raději jsem ještě dosypala trochu mouky.
    Jinak hodotím velkou jedničkou, hlavně ta chuť je skvělá.

    1. Jitko, určitě, jak se vám něco nezdá, upravte si. Každá mouka saje trošku jinak, taky můžete dát úplně jiný jogurt (méně/více tučný, s větším procentem vody…) a výsledek bude hned trochu jiný. Díky za komentář, mějte se krásně. jana

  2. Dobrý den, bylo by možné použít do těsta místo jogurtu 16% zakysanou smetanu? Mám v receptu něco pozměnit, např.ubrat trošku másla? Děkuju za odpověď.

    1. Já bych to klidně zaměnila a s vyšším procentem tuku bych si hlavu nelámala. Budou o to chutnější. 🙂

  3. Právě jsem nasbírala ostružiny a chystám se na tyto muffinky. Jen by mě zajímalo, jestli je dáváte do košíčků? Já je tam chci dát, ale bojím se, aby se těsto k papíru nelepilo… To by byla škoda 🙁

    1. Já dávám ovocné muffiny spíš do vymazané a vysypané formy bez košíčků. Ale ke kvalitním košíčkům (např. Tescoma) se těsto moc nelepí. Kdyby ano, nechte je před konzumací dobře vychladnout, ještě teplé muffiny se lépe „trhají“ a těsta tak ulpí na košíčku více.

  4. Paráda, bezchybné 🙂 Použity mražené ostružiny, těsto přesně podle receptu, akorát bez drobenky (byla jsem moc líná). Pečeno ve formě na muffiny s 12 důlky, které jsem vyložila košíčky od Tescomy – po vychladnutí se dají úplně v pohodě sloupnout. Děti – rypáci obecní – se olizovaly až za ušima 🙂

    1. Míšo, určitě, zkusila bych nejdřív polovinu špaldové a pak třeba i celou várku. Nemám to otestované, tak nevím, co to udělá! 🙂

  5. Zahrada přetéká ostružinami a tak jsem také upekla. Neměla jsem jogurt, tak jsem nahradila tučným tvarohem a jsou famózní. Trik se zamražením funguje skvěle, ostružiny krásně drží tvar a na maxičepicích mám krásné fialové kulíšky :o) DALŠÍ RECEPT OD VÁS CO NEZKLAMAL. Děkuji Martina

  6. Vyskúšala som, chuťovo sú úplne skvelé, akurát, ze miesto toho, aby mi pri pečení pekne napuchli, sa mi rozliali po forme 🙁 takže vyzerali ako tučné hríbiky s placatým klobúčikom. Vedeli by ste mi poradiť, ako sa to da riešit? Piecť na vyššej teplote? Pridať múky? Nemám s muffinovým cestom veľké skúsenosti.

  7. Dobrý den,
    můžete mi poradit, proč mi po upečení čepice na muffiny spadly? Pekla jsem od Vás již více receptů a různé jinné muffiny a nikdy se mi to nestalo 🙁
    Jinak recept opravdu výborný 🙂
    Děkuji Kristýna

  8. Tak nevím, co jsem udělala špatně… 🙁 Těsto super, muffinky v troube s naaadhernou cepici a po vytazeni se mi totalne propadly…. pekla jsem 20 min na 180…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *