Jezte česky aneb kuchařkové království a slané muffiny s celerem

Peču, peču hodně, pro některé až moc. A všichni se mě vždycky s plnou pusou (samozřejmě mých výtvorů) ptají, jak to doma zvládáme jíst. Nezvádáme. Proto mě mají v práci tak rádi. Všechny přebytky nosím jim. Stále častěji se mě ptají i na slané muffiny, ve kterých bych se, pravda, měla trochu pocvičit. Nuže ano, ráda. A začnu rovnou těžkým kalibrem – slanými muffiny s celerem.

celerove_muffiny

Kam na tyhle šílené nápady chodím? I přes všechny výhody internetu zůstávám i nadále velkým milovníkem papíru. Chodím se do knihkupectví čas od času pomazlit s knihami a dost často si i nějakou krásnou novou kuchařku odnesu. S mužem máme dohromady už přes čtyřicet kousků a pořád rosteme… Nejnovějším příspěvkem je u nás kuchařka od nakladatelství Smart press Jezte česky.

Proč ji mám doma? Je malá, kompaktní a váže se k ní hezký příběh. A ty mě na kuchařkách hodně baví. V poslední době mám vůbec z českých kuchařských knih radost. Někde ve vesmíru se cosi zlomilo (Díky, Dito P.!) a nakladatelství se začala zajímat i o vizuální stránku věci. Kuchařská kniha najednou není jen pár odrážek a instantní ošklivá fotka. Tyhle socialistické doby máme snad už konečně za sebou (klep klep). Kuchařky mě prostě baví, a nejen ty od Jamieho a Nigelly. A jak říkám, když je v tom ještě schovaný příběh…

Jezte česky, jezte celer

V kuchařce Jezte česky je pro mě ukrytý příběh dvou dam, které kuchařku sepsaly. Typově jde kuchařka ve šlépejích odkazu Hany Michopulu, kdy kopíruje roční období a pracuje se sezónními surovinami. Rok však kopíruje důsledně celý včetně svátků a pečení vánočního cukroví. S autorkami Janou Vašákovou a Zdenou Skokanovou si upečete vánoční cukroví i uvaříve lehkou letní polévku. Kuchařka obsahuje spoustu skvělých rad a výživových tipů a samozřejmě spoustu fajn (i netradičních) receptů. Já se s vámi podělím o jeden typický muffinový.

Jelikož jsem se přes dlouhletý odpor konečně naučila jíst celer, musím se podělit o recept na celerové bábovičky, který mě absolutně nadchl:

Co budete potřebovat na 6 báboviček?

  • 150 g strouhaného celeru na hrubo
  • 2 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • 100 g hladké žitné mouky (klidně celozrnné)
  • 1 lžička plnotučné horčice
  • 1 lžička prášku do pečiva (použijte prášek bez fosfátů)
  • sůl, pepř
  • hrstka posekané čerstvé petrželky

Bulvu celeru oloupejte a nastrouhejte na hrubo. Nasypte do mísy, přidejte vejce, mléko, propasírovaný česnek, hořčici a šťávu z citronu. Nakonec přídejte mouku prosetou s práškem do pečiva, osolte, opepřete a přidejte nasekané bylinky podle chuti (já nejraději přidávám petrželku, skvěle si rozumí s celerem, pokud mám, přidám i listy z řapíkatého celeru). Pokud by bylo těsto příliš suché, přidejte trochu mléka.

Troubu si předehřejte na 180°C. Formičky na muffiny vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Naplňte formičky zhruba do 3/4 a pečte v troubě dozlatova. Bude to trvat 25 – 30 minut.

celerove_muffiny

TIP

Čerstvé bylinky můžete nahradit třeba sušenou majoránkou nebo oreganem. Do těsta můžete dát místo celeru i brambory, červenou řepu nebo mrkev. Fantazii se meze nekladou. Postě si namíchejte váš slaný muffiny podle chuti. Já jsem např. do těsta přidala jednu na drobno nasekanou šalotku.

A pokud byste měli chuť na něco sladkého, čekají na vás v kuchařce recepty na košíčky s černým bezem a na košíčky z mrkve, dýně a vlašských ořechů. Vypadají skvěle, ne?

Muffiny - Jezte cesky

Na celou sbírku se mrkneme někdy trochu komplexně. Dneska už se zase musím ponořit do studia Tartin books o chlebu. Ty jsem si dovezla jako suvenýr zpřekrásného knihkupectví v Portlandu a tuze je miluju.

Upečte si něco ze sezónních surovin. Třeba angreštový koláč nebo malinové muffiny s čokoládou.

Jezte česky aneb kuchařkové království a slané muffiny s celerem
4.8 (95%) 4 votes

13 komentářů on Jezte česky aneb kuchařkové království a slané muffiny s celerem

  1. Kristýna
    04/09/2014 at 8:42 (4 roky ago)

    Opravdu v nich není žádný tuk? V pátek jdu ne ně!

    Odpovědět
    • Muffinárium
      09/09/2014 at 16:50 (4 roky ago)

      Taky jsem se divila a není. Jestli se toho bojíte, přidejte třeba lžíci oleje. Ono tam supluje tuk hořčice a další.

      Odpovědět
  2. Ivča
    18/09/2014 at 19:05 (4 roky ago)

    Přidala jsem plátek rozpuštěného másla a jsou naprosto vynikající! Jediná jejich nevýhoda je, že nic nevydrží… pač hned zmizí 😉 No ostatně jako každé jiné muffiny. Díky, uvažuji o koupi uvedené kuchařky 🙂

    Odpovědět
  3. Lucie
    05/10/2014 at 21:58 (4 roky ago)

    No asi pujdu lovit hmyz: „Nakonec přídejte mouchu“ 🙂

    Odpovědět
    • Muffinárium
      06/10/2014 at 15:11 (4 roky ago)

      Ale hlavně tu mouchu prosít s práškem do pečiva! 🙂

      Už jsem to opravila, dík za upozornění.

      Odpovědět
  4. Melody
    09/01/2015 at 15:23 (4 roky ago)

    Dělala jsem je na Silvestra a byly moc dobré, navíc jsou tou zeleninou příjemně vláčné i bezlepkové (i druhý den) 🙂 Jen přítel byl trochu zklamaný, poněvadž prý když vidí muffin, očekává, že bude sladký, tudíž je pak rozčarován z prvního sousta 😀
    Díky! 🙂

    Odpovědět
  5. Jenis
    02/02/2015 at 15:46 (3 roky ago)

    Vyzkoušeno jako první recept v mé nové formě na muffiny. Koukala jsem do ledničky na opomenutý celer, pak na formu a nakonec se rozhodla je skamarádit 🙂 Bylo to zajímavé, trochu to připomínalo knedlík. Jen bych tam příště dala asi nějakou výraznější surovinu, jako trochu šunky, takhle to bylo trochu fádní. Díky za nápad.

    Odpovědět
    • Muffinárium
      10/02/2015 at 18:29 (3 roky ago)

      Je to takové svačinové, aby se toho nebály ani děti. Určitě se nebojte přidat něco výraznějšího. A když jsme u těch knedlíků, už jsem viděla i recept na „muffinové¨ knedlíky nebo na nádivku v muffinové formě. Rozhodně to jde. 🙂

      Odpovědět
  6. martulina
    05/07/2015 at 12:03 (3 roky ago)

    Mléko jsem vynechala, protože ho nemůžu. Dala jsem trošku vody, ale ne moc, takže se mi ani ve formě neroztekly, ale byly hned hotové, pekla jsem na horkovzduch. Dělala jsem dvojitou dávku, s tím, že jsem dala 150 g celeru a 150 g řepy a jsou vynikající, už teď mám 4 v sobě! 🙂

    Jen jsem se chtěla zeptat, mam problém s tím, že nikdy nevím, jak moc solit. Kolik tam dáváte soli? Dala jsem 4 špetky ale myslím, že by mohlo být i více. Děkuji a super recept. A spoustu dalších takových. Krásné letní odpoledne!

    Odpovědět
    • Muffinárium
      05/07/2015 at 15:56 (3 roky ago)

      Martulino, máme stejný problém. Jak s mlékem, tak se solí. Prostě to syrové těsto ochutnám, lepší rada asi není. Americké recepty vždycky sebevědomě uvádějí třeba 1 lžičku soli, ale mě to přijde zbytečně moc, tak dávám raději méně a ochutnám, než bych zbytečně solila hodně. Je to jako s těstem na bramboráky. 🙂 To taky moc neodhadnu bez ochutnání ještě syrové směsi…

      Odpovědět
  7. Andrea
    11/02/2016 at 8:30 (2 roky ago)

    Vyzkoušela jsem a jsou výborné! Jen jsem nějak nevymyslela, co k nim? Hodil by se mi nějaký dip nebo salát, nemáte nějaké tipy? Děkuji 🙂

    Odpovědět
  8. PaVla
    07/10/2017 at 11:55 (9 měsíci ago)

    Dobrý den, vyzkoušela jsem je, už několikrát. Jsou výborné, jen místo zelené petrželky dávám řapíkatý celer – zelené lístky i nejemno nasekané stonky, taky trochu citrónového tymiánu a jsou opravdu luxusní.
    Také jsem zaměnila celer za řepu a nebo za mrkev s křenem a pažitkou. Taky střídám různé mouky nebo kombinuji žitná, špaldová, kukuřičná, pohanková. Všechny jsou vždy skvělé a vždycky zmizí dřív než ty sladké. Děkuji za inspiraci.

    Odpovědět

Leave a Reply