Bojíte se toho prokletého kynutého těsta, ale chut na jahodové knedlíky je skoro omračující? No tak to musíte vyzkoušet tvarohové jahodové knedlíky. Těsto je krásně vláčné a nemusíte čekat na kynutí. Pracuje se s ním jedna báseň a do půl hodiny máte na stole.
Ještě potřebujete nějakou jinou záminku, proč by měly být k obědu ještě dnes?
Na 15 knedlíčků potřebujete:
- 250 g tvarohu (použila jsem polotučný tvaroh ve vaničce)
- 1 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 20 g rozpuštěného másla
- 15 odstopkovaných, omytých a osušených jahod
- trochu rozpuštěného másla na uvařené knedlíky
- na dochucení knedlíků na talíři – tvrdý tvaroh na strouhání, cukr, rozpuštěné máslo, jogurt nebo zakysanou smetanu, měkkný tvaroh, nakrájené jahody, jahodovou omáčku… prostě to, co máte rádi
Do velkého hrnce si dejte vařit vodu. Vodu nesolte. Smíchejte všechny ingredience (samozřejmě kromě jahod) a vypracujte vláčné těsto. Pokud těst lepí, přisypte mouku. Z vypracovaného těsta odebírejte kusy, do kterých obalíte jahody.
Já jsem si vždycky uďoubla kousek těsta, v dlani jsem z něj udělala placku a do té placky obalila jahodu. Knedlík v dlani „zakoulejte“, abyste zahladili sváry.Pokud máte větší jahody, nemusí jich být přesně 15. Záleží, jak jsou velké a kolik dáváte těsta. Brala jsem to od oka, aby byly jahody hezky zabalené a těsta bylo tak akorát.
Až obalíte všechny jahody / spotřebujete všechno těsto, měly by se vám akorát zařít vařit voda v kastrolu. Náházejte hnedlíky do vody a vařte asi 6 minut. Po uplynutí 6 minut by měly knedlíčky plavat na hladině. Vylovte je (naběračkou se sítkem), dejte do mísy a zalijte trochou rozpuštěného másla, aby se vám neslepily dohromady.
Na talíři si ochuťtě knedlíky tím, co máte rádi. Já použila řecký jogurt s trochou moučkového cukru a hromadu nakrájených jahod.
Zkusit musíte samozřejmě i klasicku všech klasik – kynuté jahodové knedlíky
No a jestli těch jahod máte opravdu přebytek, upečte si i další dobroty:
Tak ty jsou naprosto skvostné… nevím, čím to je, ale ani se nepřilepují na dno hrnce, když je tam hodíte, jako klasické tvarohové knedlíky… za mě 1* a 3x podrtrženo 🙂
Když voda pořádně vře, tak se prostě nepřilepíííííí. 🙂 Ani kynuťáky, ani bramborové (třeba švestkové). Postě kouzlo bublin. 🙂
Musím souhlasit, v sobotu jsem vařila malé kuličky s rozmačkanými jahodami a bylo to dobroučké 🙂 těsto velmi jemné a vláčné 🙂 no a nahoru kysanou smetanu a cukr a božský obídek byl na světě 🙂 děkuji za skvělý recept 🙂
no a zítra se chystám na kakaové muffiny s třešněmi podle vašeho receptu a už teď se nemůžu dočkat až je ochutnám 🙂
Péťo, to je super! Tak mi pak dejte vědět, jak vám chutnaly. 😉
Třešňové muffiny také jak jinak než výborné 😉 a to jsem pekla v „polních“ podmínkách na chatě v kamnech 😀