Takže to máme obyčejně mátu a čokoládu, čokoládu a mátu, kombinaci, která mě vždycky dovede rozčílit. Jsem militantní, mátu neničím čokoládou, čokoládu neničím mátou. Nikdy. Ale takhle jahody s mátou, tam mi to začalo štymovat už o poznání víc. Mátovo-jahodové muffiny prostě musí být pecka. Ale jak to vykoumat? Jak tam té máty dostat co nejvíc?
Jako první jsem svařila mléko a mátou. Přirozeně. Potom jsem začala vyrábět v hmoždíři mátovou pastu. Původně na mátový cukr s jahodami. Polovinu jsem ho ale rozmíchala v mátovém mléce. Pozorovala jsem, co to udělá. Zhnědlo to. Nelekejte se toho, je to přirozené. A nelekejte se ani toho, že jsou veganské.
Co na 6 jahodových muffinů s mátou:
- 100 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 80 g cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- Hrst jahod
- 150 ml sójového nebo mandlového mléka
- 2 lžíce slunečnicového oleje za studena lisovaného
- Hrst máty na pesto
- Hrst máty na svaření do mléka
Mléko přiveďte k varu a vhoďte do něj hrst máty i se stonky, povařte pět minut, stáhněte z ohně a nechte luhovat. Mezitím si připravte mátové pesto. Do hmoždíře vhoďte hrst máty, trochu cukru a potom se modlete, aby vám neupadla ruka. Snažte se pesto rozetřít co nejvíc do jemna. Potom vyhoďte vylouhovanou mátu a pesto rozmíchejte v teplém mléce. Jahody nakrájejte na drobno.
A potom už to znáte – smíchejte zvlášť suché ingredience a jahody, do mléka přidejte olej, promíchejte obě směsi dohromady a plňte košíčky. Z uvedeného množství jich bude 6 velikých (hezkých k focení a vhodných na vydatnou svačinu). Pečte 20 minut při 180° C.
Vyzkoušejte v sezóně jahod i
Jahodové muffiny s čokoládou
zajímavá kombinace!