„Prosimtě, jak ty bagely dostanou hnědou barvu, když se vařej?“
„Oni se nejdřív vařej a potom se ještě pečou…“
„Ahá, oni se vařej i pečou!“
Ano, bagely se vařej i pečou. Zdá se to trošku jako opruz, ale pro gastromaniaky je to jako balzám na duši. Šup sem, šup tam, nakynout, zakroužit, uvařit, osušit, upéct… A pak, než se stačíte rozkoukat, New York na talíři. Bon Apetit!
Co všechno na bagely:
- 450 g hladké mouky
- 300 ml teplé vody
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce kukuřičného sirupu
- Sáček sušeného droždí
- Ledová voda na potření před pečením
- Sezam na posyp
Sušené droždí rozpustíme ve skleničce teplé vody. Přidáme do mísy zbytek teplé vody, vmícháme kukuřičný sirup a postupně vešleháme mouku smíchanou se solí. Pracujeme růčo-fůčo, pěkně metličkou.
Takto se vám podaří zapracovat asi 3/4 mouky. Zbytek zapracujte vařečkou, těsto vyklopte na pomoučený vál a asi 7 minut zpracovávejte rukama, když se těsto začne lepit, podsypte jej.
Těsto potom uložte do mísy vytřené olejem a dejte kynout na teplém místě hodinu. Mezitím si připravte větší kastrol, ve kterém přivedete k varu vodu s jednou lžící cukru.
Až těsto zdvojnásobí objem, vyklopte jej na pomoučenou pracovní desku a rozdělte na 10 dílů. Vytvarujte ploché a kulaté bohánky, které proděravíte rukojetí varečky. Potom bagelem zahružte na prstu, abyste zvětšili díru a „opracovali“ ji do hladka. Těsto nabyde, proto se nebojte a do tvorby děr se pořádně opřete.
Bagely házejte postupně do vroucí vody. Vařte je z každé strany minutu, po vylovení je nechte oschnout na utěrce. Potom bagely potřete ledovou vodou a každý bagel posypte sezamem, rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 200°C asi 20 minut.
Dobrý den, moc ráda bych zkusila tento recept, ale nemám absolutně žádné zkušenosti s kukuřičným sirupem. Dá se běžně koupit, nebo snad něčím nahradit? Děkuji 🙂
Určitě se dá nahradit! Pouužívá se vlastně proto, že je tekutý a nemusí se rozpouštět. Med je ale na bagely příliš aromatický. Vyzkoušejte agáve sirup nebo klidně rozpusťte 2 lžíce cukru v trošce teplé vody (2-3 lžíce). Kdyby byla konzistence příliš řídká, přidejte trochu víc mouky.
Ahoj, co s tou ledovou vodou? Ráda bych bagely vyzkoušela 🙂
Ahoj, omlouvám se, chybička se vloudila! Aby chytly v troubě matný vzhled a sezam (nebo jiná posypka, třeba mák) na nich líp držela, potírají se před posypáním ledovou vodou. Tj. –> nech je oschnout z horké vody, dej na plech, potři studenou, posyp a dej péct. Ale já na to taky kolikrát zapomenu a ničemu to nevadí. Je to spíš na efekt.