Tyhle dva spolu tančej hlavní roli v jedný experimentální muffinový symphonii. Díky Zuzance jsem zkusila polohrubou mouku, což bych se na muffiny asi nikdy dobrovolně neodvážila zneužít. A jak jim to nakonec spolu báječně ladí. Struktura těsta je samosebou trošku hrubší, pokud málo navlhčíte, budete se potýkat s dusivkou. Tenhle problém jsem eliminovala „plňkou“ z rozmačkaného banánu a lžící tahini. Banánové muffiny s tahini splnily očekávání.
Takže – na 6 experimentálních kousků jsem si nachystala:
- 150 g polohrubé pšeničné mouky
- 50 g hnědého cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetičku soli
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 1 hodně zralý a rozmačkaný banán
- 40 g másla (rozpustit, vychladit nebo nalít do mléka a srovnat tak teploty)
- 1 lžíce tahini (sezamová pasta)
Postup jako vždy – smíchat tekuté i s banánem, smíchat sypké, promíchat vše dohromady (přidat mouku, jestli je to moc tekuté), naplnit košíčky a lupnout do trouby.
Za 20 minut při asi 180°C to je hotové.
Pro ty, kdo neví, co je tahini. Na Fashion marketu to byl asi nejčastější dotaz. Tahini je pasta ze sezamových semínek. Někdy se můžete setkat i s názvem sezamové máslo.
Pro lepší ilustraci – v postatě je to stejné jako arašídové máslo, akorát je to vyrobené ze sezamu. Samotné vám to může smrdět, jíst namazané na chlebu se to jaksi nedá, ale do sladkého pečení je to naprostá mňamka. Zvláště v kombinaci s banánem.
Nedávno jsem zkusila slaný muffiny z podmáslí a sušených rajčat, jako bonus dávám dovnitř olivy, račata, mozarelu atp. podle toho, co mám doma.
Slaný jsou taky super! Mám už nachystané nějaké recepty v pořadníčku 🙂 Tahle kombinace ale musí být taky supr!
Práve som ich dopiekla, sú super, namiesto masla som použila kokosový olej 😀 a poliala som ich karobovým sirupom
to je vôňa :-)))))) po celom byte
Jsou opravdu výborné a krásně voní. Ještě, že jsem udělala rovnou dvě dávky, rychle zmizely 🙂