Bramborové muffiny se šunkou a pórkem

Poptávka po slaných muffinech je kupodivu velká. Hodí se skvěle jako party jídlo, ale zkomponované jako knedlík, skvěle poslouží i jako příloha k masu a omáčce. Kromě muffinových klasik s rajčátky, mozzarellou, olivami a dalšími oblíbenými pochutinami (chorizo atp.) se i u vás jistě osvědčí bramborové kombo. Těsto s bramborou můžete kombinovat snad s čímkoliv, masenko nevyjímaje. A i přesto, že se množí a dále urgují dotazy na bůčkové/řízkové/masové muffiny, vezmu to raději od lesa, i když ideu ideálního masového muffinu už mám načtrtnutou (!!!!). Začínáme triem pórek-šunka-parmazán.

Brambora a pórkem je prvním kouskem z nových podzimních variací. Minulý týden jsem totiž tvořila muffiny pro časopis Paní domu, který vyjde v říjnu. Proto tu straším s podzimními chutěmi už v srpnu. A netradiční muffiny, jak chtěla paní redaktorka, bramboru unesou jedna radost!

Tento recept je na 6 velkých kousků:

  • Suché ingredience:
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • lžička soli
  • pepř
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • Tekuté ingredience:
  • 1 vejce
  • 80 ml oleje / 80 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 150 ml mléka/kefíru
  • Zelenina:
  • 200 g syrových brambor
  • 1 středně velký pórek
  • 1 menší cibule
  • Ostatní ingredience:
  • 50 g šunky
  • olej na orestování zeleniny

Nejprve si připravíme zeleninu. Oloupeme si cibulku, nakrájíme ji nadrobno a necháme na oleji zesklovatět. Mezitím si nakrájíme bílou část z pórku – podélně jej rozpůlíme a nakrájíme na půlkolečka. Dáme ho podusit k cibuli. Když je hotova, směs odstavíme, přidáme i nadrobno pokrájenou šunku a necháme chladnout.

Brambory si oloupeme a nastrouháme na hrubo a nastrouháme si i 2 lžíce parmazánu.

V jedné míse smícháme tekuté ingredience včetně brambor a obsahu pánve, v jiné míse smícháme suché ingredience se strouhaným parmazánem. Promícháme obě směsi dohromady a plníme košíčky.

Směs je hodně pevná, nebojte se košíčky skoro až přeplnit.

Pečeme v troubě předehřáté ns 200°C zhruba 25 minut.

 Máte rádi slané muffiny? Co takhle slaný muffin jako alternativa knedlíku k omáčce?
Všechny velikonoční recepty (i ty jarní) najdete pěkně pohromadě tady. KLIK.
27 komentářů Přidat své
  1. Nedávno som sa konečne odhodlala k pečeniu muffinov a pri hľadaní receptov som narazila na túto stránku. Hneď ma očarila! Skvelé recepty, krásny design, fotky a tiež milé slovo. Chválim autorku a som naozaj vďačná za toto dielko. Zatiaľ som vyskúšala len 3 recepty, no všetky boli skvelé. Tieto „bramborové“ sa doma stali hitom a budem ich musieť piecť často. Určite sa na túto stránku budem vracať aj po ďalšie nápady a už teraz sa teším na ďalšie vypekanie. Prajem pekný deň!

    1. Zuuzan, děkuju moc za milá slova. Přeju hodně zdaru s pečením a spoustu spokojených strávníků! 🙂

  2. Recept vypadá zajímavě, dnes upeču, ale velký pozor na chyby! Nejdříve je napsáno přidat šunku a nechat chladnout, pak – šunku si pokrájíme nadrobno. Brambory si oloupeme a přidáme parmazán – a později napsáno smíchat sypké ingredience se sýrem a tekuté s bramborami.

      1. O pár let později – rádo se stalo, k tomuto receptu se neustále vracím, je úžasný, všichni tyto muffiny milují! Zrovna budu péci kamarádce na párty :))

  3. Chtěla bych moc pochvalit tento recept na mufinky,k porku jsem pridala ještě trošku slaninky,jednu malou nastrouhanou mrkvicku(pro barevnost) a čerstve bylinky a je to vynikajici.Přesně takovouto konzistenci jsem hledala,konečne jsem objevila vlačný mafin který není suchý,ci velmi hutný,je to ideal,budu dělat na cesty a výlety.Moc děkuji 🙂

  4. zapomněla sem na šunku, sýr sem dala až navrch, přidala sem kousek bazalky a jsou v troubě… voní to pekelně, až to vychladne tak je donesu někam, kde mi to nikdo nesní… 🙂

  5. Tak dnes jsem kuchtila tyhle a opět paráda! 🙂 Doma už z toho mýho muffinování kvetou, ale stejně vždycky všechno hned snědí 😀 Už se těšim na další recept, kterej vyzkouším!

  6. Zrovna jsem dala muffinky péct, a v tom mi blesklo hlavou, že jsem tam něco nedala. těsto není osolené 😀 tak za 25 minut uvidíme

  7. Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je nutnost davat polohrubou mouku, popripade jestli by nesla necim nahradit. Ziji mimo Cr a polohrubou mouku tu nikde nesezenu 🙁 Moc rada bych recept vyzkousela. Dekuji za odpoved a za inspiraci, vase stranky jsou uzasne 🙂

    1. Hani, dejte hladkou! Nemám to ozkoušené, ale do bramboráků se taky dává hladká, takže by to neměl být problém. Většinou dávám polohrubou a)když mi dojde hladká, b)když chci křupavější čepici, c)když dávám hodně ovoce, aby se těsto nerozmáchalo. Udělejte si poloviční množství, jestli jste skeptická. Ale myslím, že to za vyzkoušení stojí! 🙂 Tragédie to určitě nebude.

  8. Díky za tip, jsou vážně výborné … já oproti původnímu receptu dala místo pórku jarní cibulku, klasickou šunku nahradila tou výraznější Schwardswaldskou a brambor dala o 50g více …

    Ale jsou úplně dokonalé, radost pro chuťové buňky … moc díky za nápad 🙂

    Lucie

  9. Moc chválím tyto delikátní muffiny, zkusili jsme je až dnes a všichni jsme se doma olizovali až za ušima. V první chvíli jsem si říkala, zda už jsou hotové, ale opravdu jim těch 25 minut zřejmě stačí, člověk je zvyklý na ty vyschliny a toto je krásně vláčné a takové lehce mokřejší těsto, žádná dusivka… Ať se daří i nadále!

  10. Hned na poprvé se povedly a to jsem zvolila bezlepkovou variantu, všechnu mouku jsem nahradila bezlepkovou RUMINI Universal. Jsou naprosto skvělé a nikdo nepozná, že jsou bezlepkové. Díky za skvělý recept !

  11. Děkuji za skvělé recepty.bramborove muffini jsou naprosto dokonale,doma měli úspěch.pekla jsem i čokoládové a jsou také skvěle.takze moc a moc děkuji

  12. Děkuji za tento skvělý recept!! Právě jsem je dopekla a rovnou dva ještě horké snědla 🙊 místo hladké mouky jsem tedy dala do hladka rozmixované ovesné vločky a jsou pořád super!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *