Chtěli byste péct doma vlastní chleba, ale nevíte, kde sehnat kvásek? Vypěstujte si jednoduše svůj vlastní! Potřebujete jen celozrnnou žitnou mouku (jemně mletou) a teplou vodu. A nejpozději za týden už můžete péct domácí kváskový chleba.
A kdybyste to u mě nepochopili, určitě to pochopíte z polopatického návodu pana Cuketky.
Den D (středa večer):
Míchám dvě lžíce celozrnné žitné biomouky a dvě lžíce vody, promíchám, přidám trochu vody a tekutější směs nechávám stát, víčko nechám položené na nádobce (plácám to v malé plastové krabičce, neb zavařovačku nenacházím).
Ráno kontroluju, je to nuda, nic se tam neděje.
Den 2. (čtvrtek večer):
Plna nadějí letím z práce, okouknout Ferdu. Už lehce zavání. Za dvacet čtyři hodin od založení embrya přehazuju zárodek budoucího kvásku do větší misky, přidávám 4 lžíce stejné stejné žitné mouky a asi 6 lžic vody. Promíchám, zavřu, vyhřeju troubu na 30 stupňů, a vložím do ní krabičku. Ráno je vidět, že pěkně nakynul, spolupracuje perfektně.
Den 3. (pátek večer):
Učiním s kváskem to stejné jako předchozí večer. Přendám jej do větší mísy, přihodím odhadem stejné množství mouky, kolik je nyní v krabičce, přidám odhadem vodu, dokud nejsem spokojená s konzistencí, promíchám a odcházím spokojeně spát.
Den 4 (sobota večer):
Dvě lžíce kvásku dávám do krabičky stranou a ukládám spát do lednice. A zadělávám na první chleba.
no a když už mám ten kvásek, jak pak postupuju s tím chlebem? Co všecko přidám? Kolik kvásku mám dát do těsta? Jak dlouho peču a jak? 🙂 Stačí odkaz, pokud se to píše někde jinde 🙂
Díky
ZK
Zuzko, třeba tady http://www.muffinarium.cz/kvaskovy-chleba/ a nebo tady http://www.cuketka.cz/?p=11418