Chlebový žitný kvásek

Chtěli byste péct doma vlastní chleba, ale nevíte, kde sehnat kvásek? Vypěstujte si jednoduše svůj vlastní! Potřebujete jen celozrnnou žitnou mouku (jemně mletou) a teplou vodu. A nejpozději za týden už můžete péct domácí kváskový chleba.

A kdybyste to u mě nepochopili, určitě to pochopíte z polopatického návodu pana Cuketky.

Den D (středa večer):

Míchám dvě lžíce celozrnné žitné biomouky a dvě lžíce vody, promíchám, přidám trochu vody a tekutější směs nechávám stát, víčko nechám položené na nádobce (plácám to v malé plastové krabičce, neb zavařovačku nenacházím).

Ráno kontroluju, je to nuda, nic se tam neděje.

Den 2. (čtvrtek večer):

Plna nadějí letím z práce, okouknout Ferdu. Už lehce zavání. Za dvacet čtyři hodin od založení embrya přehazuju zárodek budoucího kvásku do větší misky, přidávám 4 lžíce stejné stejné žitné mouky a asi 6 lžic vody. Promíchám, zavřu, vyhřeju troubu na 30 stupňů, a vložím do ní krabičku. Ráno je vidět, že pěkně nakynul, spolupracuje perfektně.

Den 3. (pátek večer):

Učiním s kváskem to stejné jako předchozí večer. Přendám jej do větší mísy, přihodím odhadem stejné množství mouky, kolik je nyní v krabičce, přidám odhadem vodu, dokud nejsem spokojená s konzistencí, promíchám a odcházím spokojeně spát.

Den 4 (sobota večer):

Dvě lžíce kvásku dávám do krabičky stranou a ukládám spát do lednice. A zadělávám na první chleba.

2 komentáře Přidat své
  1. no a když už mám ten kvásek, jak pak postupuju s tím chlebem? Co všecko přidám? Kolik kvásku mám dát do těsta? Jak dlouho peču a jak? 🙂 Stačí odkaz, pokud se to píše někde jinde 🙂
    Díky
    ZK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *