Čokoládový dort podle Dity P.

Jestli nemáte rádi čokoládu, tak se raději pokřižujte, zaklapněte počítač a s křikem utečte. To, co na vás čeká na následujících řádcích jsou nefalšované čokoládové hody. Tak hutné a čokoládové, že se vám o kousku dortu budou zdát divoké sny tak dlouho, dokud neodoláte a neupečete další. A další a další a další.

Voilá, pojďme si představit čokoládový dort podle Dity P. – krásný, urostlý… a mazaný (jak říká sama Dita).

DSC_0517

Ingredience na čokoládový dort podle Dity P.:

Těsto:

  • 250 ml vody
  • 125 g másla na kostky
  • 35 g holandské kakao
  • máslo na vymazání formy na dort
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečení
  • 400 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 125 ml podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Troubu si předehřejte na 160 °C a začněte korpusem. Do kastrůlku nalijte vodu, přidejte máslo (pokrájejte ho na kostičky, rozpustí se dřív) a zahřívejte na mírném plameni, dokud se máslo nerozpustí. Přisypte kakao a za stálého míchání zapracujte. Do velké mísy (ideálně do mísy robota) prosijte mouku, jedlou sodu, prášek na pečení a cukr. Přilijte kakaovou směs a zašlehejte. Nakonec přidejte vejce, podmáslí a vanilkový extrakt.

Formy na dort si vymažte lehce máslem a vyložte pečícím papírem nebo je vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto rozdělte na dvě oloviny a vlijte do 2 dortových forem. Při pečení si korpust hlídejte, Dita uvádí na 18 cm formu délku pečení 40 minut. Já peču ve formě o průměru 23 cm a většinou jsou do 25 minut hotové. Zkuste si upečení špejlí. Pokud vyjde čistá, máte hotovo. Dejte pozor, abyste korpusy zbytečně nepřesušili.

Nechte je ještě 10 minut chladnout ve formě a pak je opatrně vyndejte na mřížku a nechte vychladnout úplně.

Vychladlé korpusy buď rozřízněte podélně na dvě části nití nebo pilkovým nožem (pokud jste pekli v 18cm formě), nebo nechte tak, jak jsou.

Krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g čokolády se 70 % kakaa
  • 140 g másla

Než vám vychladnou korpusy, tak si připravte krém. Ve vodní lázni si zahřejte smetanu s máslem a nalámanou čokoládou. Až se čokoláda rozpustí, promíchejte směs a sundejte čokoládovou směs z plotny a nechte ji vychladnout. Ze začátku je směs hodně tekutá, ale jak chladne, tak postupně houstne. Počkejte s naléváním, dokud nebude mít konzistenci tak hustou, aby držela nějaký tvar, jinak se vám rozteče po celé kuchyni.

Poskládejte dort! Na servírovací talíř dejte jeden plát, potřete ho čokoládou, posaďte na něj další plát a tak pokračujte, dokud nebudete zakončovat čokoládou.

Jak ho ozdobit?

Já dodržuju přísný minimalismus, dort se mi takto zdá úplně nejlepší. Někdy ho pro efekt nahoře pocukruju moučkovým cukrem, jindy si udělám víc náplně a potřu jej i na bocích čokoládou. V sezóně ho můžete posypat třeba čerstvými malinami nebo ostružinami. Jindy ho můžete posypat třeba nasekanými mandlemi nebo směsí ořechů.

TIP:

Pečete-li v menší formě (průměr 18 cm), vyjde vám těsto na 4 pláty (upečete dva, které po vychladnutí podélně rozříznete). Já někdy tento dort peču rovnou z dvojité dávky, pro jistotu. A taky kvůli větší formě (mám průměr 23 cm). A stavím na sebe 4 velké pláty hustě promazané čokoládou Ať je velký jak chce, nikdy nevím, jak rychle se sní a kolik hladových strávníků bude ještě smutně mrkat očkem po nějakém zbylém drobečku.

čokoládový dort

DSC_0519DSC_0522

Díky za recept, Dito. Tenhle čoko dort je vážně ten nej! Kam se hrabe „pařížák“.

11 komentářů Přidat své
  1. Vaši stránku jsem objevila teprve nedávno – a je perfektní! Mimochodem, tenhle dort je dost slušnej brutus, po tom se musí úžasně tloustnout :3 – tolik čokolády v jednom jediném dortu 😀 Kamarádka bude mít narozky, je to čokoholik jako já, tohle jí prostě musim upíct! Díky 😀

    1. Káťo, když to nejíte každý den na kila, tak co bychom si občas nedopříli podobnou dobrotu! 😀

  2. Jen dotazek, v postupu je uvedeny prasek na peceni, ale v popisu ingredienci uz ne. Tak me to trochu mate 😀

    Ale dort je to vynikajici. Pekla jsem ho pro kolegu z Anglie a oblizoval se az za usima 🙂

    1. Ha! Chybička se mi vloudila. Dita dává sodu, a já raději prášek. Takže namísto sody lžička prášu do pečiva (nejlépe z vinného kamene). Díky za upozornění! Jana

  3. Dobrý den,

    dort vypadá skvěle, o víkendu bych ho chtěla upéct příteli k narozeninám, jenom si nejsem jistá jednou věcí – recept, který uvádíte, je na :

    A) jednu formu 23 cm (takže z toho bude jeden korpus, který se rozřízne, (takže 2ks))
    B) dvě formy 23 cm (takže budou dva korpusy a každý se ještě rozřízne napůl, (takže 4ks))
    C) dvě formy 18 cm

    Omlouvám se za stupidní dotaz, ale jsem z toho zmatená 😀 tenhle týden jsem už zkoušela jeden dort a dopadl tak tragicky, že se bojím pouštět do čehokoliv jiného. Jde mi jenom o to, že mám jen jednu formu 23 cm, tak jestli mám celé těsto na korpus dělat naráz nebo ‚na etapy‘ 🙂

    1. Hani, vysvětlím, možná jsem v tom receptu trochu zmatená! 🙂 Já peču tenhle dort ve formě 23 cm v průměru. Těsto z množství v receptu rozdělím na dvě poloviny a peču v té 23cm formě. Ale je nízké, proto ho už nepůlím a mám tak jenom 2 vrstvy jako na obrázku. Když chci ale větší dort, peču dvojitou dávku, takže potom mám pláty čtyři. Tady na obrázku mám dort jenom ze dvou plátů v 23 cm formě.
      Když budete péct v 18cm formě, tak bude 1 korpus vysoký dost na to, abyste ho podélně rozřízla a vytvořila si ze 2 korpusů 4 pláty. Dort budete mít ale tím pádem v průměru menší, než peču já (to ale samo ničemu nevadí). Jen si hlídejte délku pečení. V menší formě bude těsto vyšší a potrvá to trochu déle. Ale nebojte se toho, tohle těsto není choulostivý piškot, určitě se vám to povede.
      Je to už srozumitelnější? 🙂

  4. Dobrý den, je nutné do krému dávat máslo? Koukala jsem na originální recept podle Dity a ta ho tam neuvádí. Děkuji za odpověď.

  5. Dobrý den,

    dort jsem už jednou pekla, teď bych chtěla uskutečnit pokus číslo 2. Poprvé se mi srazil krém, zachraňovala jsem to teplou vodou, ale pořád to nebylo ono. Nevíte, čím bych tomu mohla předejít? Nejsem si jistá, jestli jsem se tehdy řídila Vaším postupem nebo postupem přímo Dity P. (liší se).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *