Dostat chuť na polívku a dostát úmyslu udělat božský krém jsou dvě trošku odlišné věci. Ale skloubit se to dá docela snadno.
Pravidlo č. 1 zní: PŘIMĚŘENĚ. Jedno nebo dvě vejce jsou tři vejce. V mém případě přihodíme bramboru, petržel, dýni a mrkev a pak netrpělivě čekáme, co z toho vyleze. Když budete stejně trpěliví, jako já, možná vám vyleze podobně skvělá dýňová polévka.
A jak trošku pošťouchnout Jirku babicu? Vařte s limetkovým listem a jestli si nedokážete rozhodnout volbu pertžel-koriandr, doporučuju degustovat oboje až do alelůja. Tenhle boj, totiž rozhodnout spravedlivě nelze. A ta největší parádička teprve přijde!
A pokud nemáte limetkové listy, tak se to obejde i bez nich. Jen vypadne jedna skvělá citrusová chuť.
Problém je, že jsem to dělala od oka:
Půl kila mrkve, očistit, nakrájet na nevelké špalíčky (kdo se s tím chce babrat, tak nadrobno)
Půl takové menší dýně hokkaido, oloupané, nakrájené na malé kousky
2 nevelké brambory, bez slupky, nakrájené
1 kořenová petržel, oloupaná, nakrájená
1 cibule, nakrájená nadrobno
6 limetkových listů
šťáva z půlky velkého pomeranče
olej
sůl
pepř
voda/vývar
petržele a koriandru dle libosti
Postup:
Cibulku necháme na rozpáleném oleji zesklovatět. Přidáme mrkev a chvíli restujeme. Přihodíme zbytek nakrájené zeleniny, brambory, zalijeme vodou/vývarem, aby byla zelenina ponořená. Osolíme, vhodíme limetové listy a vaříme asi 20 minut.
Vyjmeme limetové listy, vložíme tyčák a mixujeme do hladka. Dosolíme, opepříme čerstvě mletým peřem, přidáme pomerančovou šťávu. A podáváme s čerstvými bylinkami.
Nezapomeneme, že je to horké a nespálíme si ústa!
Pozn.:
1) pokud rozmixujete i limetové listy, nic se nestane, chuť bude více citrusová
2) na konci před mixováním jsem odlila trochu tekutiny, aby byla polévka krémovější, doředíte ji případně pomerančovou šťávou
3) nasekaný koriandr nebo petržel přidejte až na konec na talíři