Člověk je tvor líný. U mě se ta lennost projevuje trošku obráceně. Namísto toho, abych byla líná něco stvořit, jsem extrémně líná běhat do obchodu a vybírat tam jedlé pečivo. Ve výsledku se to projevu je tak, že o víkendech bořím ruce do mouky a celý následující týden si pak užíváme čerstvých (a následně rozpečených) houstiček. Třeba univerzálních žemlí podle Jamie Olivera.
Jak na univerzální housky aka žemle?
- 400 g hladké mouky
- 200 ml vlažného mléka
- 80 ml vlažné vody
- 20 g rozpuštěného a zchladlého másla
- 20 g cukru
- 5 g soli
- 5 g instantního droždí
Postup je tak jednoduchý, že zadělávání můžete svěřit i dítěti. Všechny ingredience prostě smícháte dohromady a vypracujete těsto. Trvá to asi 5-10 minut. Rukodělné práce za vás obstará s láskou robot s hnětacím hákem, a nebo silnější jedinci v domácnosti.
Těsto dejte na cca 30 minut kynout do olejem vymazané mísy. Více času na kynutí tohle těsto nepotřebuje, neb vám vlažné mléko nastatuje sušené droždí jako blázen (i bez rozdělávání kvásku). Samozřejmě za podmínky, že je nedáte kynout do průvanu. Já je dávám kynout to trouby vyhřáté na 30 °C. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 12 stejně velkých kousků.
Z nich vytvarujte kulaté bochánky a ty vložte do máslem vymazaného pekáčku (já ho ještě vysypávám hrubou moukou nebo kukuřičnou krupicí, na burgery je to bezva věc). Přikryjte je (já dávám pekáček do obyčejné igelitky, která se uzavřením nafoukne a vytvoří takový fóliovník) a nechte je ještě 20-30 minut kynout. Bochánky se spojí a budou vám připomínat plněné babiččiny buchty.
Není potřeba je mezi sebou a na povrchu dál potírat rozpuštěným máslem nebo vajíčkem. Po upečení půjdou krásně od sebe i bez toho.
Rozpalte si troubu na 180° a dejte žemle péct na cca 25 minut. Upečené je nechte vychladnout přímo v pekáčku.
Vychladlé žemle můžete zamrazit a rozpékat během týdne ke snídani. Pokud tedy přežijí první den. U nás většinou vydrží dva dny a šmitec.
A kdybyste měli pocit, že je potřebujete ještě něčím naplnit, tak se nebojte. Fungují perfektně i jaké kynuté buchty plněné třeba makovou náplní.
Ahoj, můžu se zeptat, v čem je hotové skladovat třeba přes noc? Stačí pod utěrkou nebo by ztvrdly? Díky
Já je většinou hodím jen tak nepřikryté do vychladlé trouby. Nebo pod nějaký poklop (i kdyby to měla být jen obrácená mísa). Dost často je taky upeču večer a druhý den někam nesu, to je pak mám uložené v papírové krabici. A neztvrdly mi nikdy. I jen přehozené utěrkou by podle mě přežily v pohodě. Moje máma tak skladuje štrůdl, buchty, skoro cokoliv…
Dobrý den,
pekla jsem podle tohoto receptu už několikrát, zkoušela jsem i s různými obměnami (přidávala jsem různě chlebovou nebo celozrnnou mouku) a housky se vždy povedly. Výborný recept, děkuji 🙂
Testo se ani po pul hodine ani nehnulo. Tak nevim, kde byla chyba. Vsude nejdriv nechavaji vzejit kvasek. Priste zkusim jiny recept.
Možná bylo to vaše mléko moc teplé a kvasinky pochcípaly. Ručím krkem, že tohle těsto letí jako blázen. Z instantního droždí nikdy nezadělávám kvásek. Dělám je aspoň jednou týdně (i z celozrnné mouky), čisté nebo i s náplněmi jako buchty. A zklamaly mě jen jednou, když jsem poprvé zkoušela celozrnnou variantu.
Dnes jsem dělala makové ,wauuuuu těsto fakt super vykynulo .Jaké jsou chutově zatím nevím,stydnou ale už ted se těšíme
Musím povedať, že som mala za každým asi nejaké sabotované instantné droždie, pretože to cesto ani za svet nechcelo narásť, čo ma vždy privádzalo do šialenstva. Ale akonáhle som to cesto strčila do rúry, tak vystrelilo a žemle boli krásne bucľaté, aj keď teda trochu hutnejšie než by asi mali byť. A práve včera, som dostala neskutočnú chuť na pečené buchty a zistila som, že nemám instantné droždie. Takže som si urobila kvások z čerstvého a čo myslíte? Buchty boli DOKONALÉ a pekáč je prázdny 😀 Preto sa chcem za tento recept poďakovať, je úžasný a neskutočne voňavý 🙂