Kakaové muffiny s polevou

Tyhle muffiny jsou úplne ideální pro všechny čokoholiky. Nemůžete se nabažit čokolády? Zkuste tyhle extra kakaové muffiny a nebudete chtít jiné.

Na extra kakaové muffiny (cca 12 kusů) budete potřebovat:

  • 225 gramů mouky
  • 55 gramů holandského kakaa
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 115 gramů cukru
  • 2 středně velká vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • 85 gramů rozpůštěného a vychladlého másla

Poleva: 55 gramů čokolády, 115 gramů másla, 225 gramů cukru

Smíchejte si nejdříve všechny suché přísady, v jiné míse vyšlehejte vejce a přidejte zbylé tekuté přísady a poté všechno jemně promíchejte se suchými přísadami. V těstě mohou zůstat hrudky, nemusí být dokonale hladké.

Hlavně nepřemíchat!

Pečte v troubě předehřáté na cca 200° zhruba 20-25 minut. Skvěle to jde i v remosce, kterou zapnete až po vložení muffinů.

Na polevu si ve vodní lázni rozpusťe čokoládu s máslem a přidávajte cukr.

Polevu můžete ozdobit oříšky a nebo taky ne!

Dobrou chuť!

Tipy:

Mouka – můžete použít až polovinu uvedeného množství celozrnné mouky (špaldové, pšeničné).

Čokoláda – doporučuju vybrat čokoládu se 72% kakaové hmoty.

Máslo – můžete použít místo másla kvalitní rostlinný olej, na uvedené množství surovin připadne 6 lžic oleje.

Pokud použijete máslo, rozpusťte jej a nechte vychladnout.

Cukr – můžete použít co nejtmavší přírodní cukr.

Suroviny z lednice vyndejte s předstihem. Pokud budou všechny suroviny pokojové teploty, nemělo by se při pečení nic pokazit.

Poleva – cukr přidávajte podle chuti a konzistence hmoty, natírejte na vychladké muffiny.

Forma – pokud máte silikonové košíčky nebo formu plňte po okraj, můžete i přeplnit, budete mít krásné hříbečky. Jestli pečete pouze v papírových, plňte do poloviny a použijte dva košíčky vložené do sebe.

Prášek do pečiva – kupte raději bio prášek bez fosfátů; pokud ho přídáte více, mohou vám muffiny rychle vyběhnout a poté zase spadnout a budou potom tuhé a nevzhledné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *