Zkouším to neustále. Pořád se snažím udělat nejdokonalejší kokosové těsto pod sluncem. Na muffiny, na bábovku. Vymýšlím a experimentuju. A myslím, že víc kokosu už se do téhle bábovky asi dostat nedalo. A jelikož jsem extrémně líná, a nebaví mě rozbíjet kokosové ořechy, zase jsem se to snažila maličko obejít a vsadila na sušený kokos a kokosové mléko v plechovce. Navíc jsem si ještě usnadnila život hrníčkovou metodou.
A jak to dopadlo?
Úplně skvěle! Takže se s vámi můžu podělit o recept.
Kokosová hrníčková bábovka:
- Hrnek hladké mouky
- Hrnek polohrubé mouky
- Hrnek strouhaného kokosu
- 160 ml (malá plechovka) kokosového mléka, dolít obyčejným mlékem do hrnku (klidně ale použijte celý hrnek kokosového mléka, nebo dolijte zbytek hrnku vodou)
- Půl hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- Hrnek a půl krupicového cukru
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- Kůra z jednoho citronu
- kokosový olej a hrubá mouka na vysypání formy
Použijte standardní zhruba čtvrtlitrový hrnek. Malé odchylky jsou povoleny. 🙂 Pokud použijete veliký hrnek, nevejde se vám těsto do jedné bábovkové formy. Já mám takovou tu úplně nejobyčejnější teflonovou jaká se snad dá koupit.
- Asi půl hodiny předtím, než budete péct bábovku si namočte kokos. Dejte ho do mísy a zalijte směsí kokosového a normálního mléka. Promíchejte a nechte stát, aby kokos nasákl co nejvíc tekutiny.
- Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Formu na bábovku si vymažte kokosovým olejem a vysypte hrubou moukou.
- Teď si našlehejte vejce – odměřte si cukr a dejte ho společně s vejci do mísy. Našlehejte do světlé pěny.
- Mezitím si dejte rozpustit kokosový olej. Ten potom spolu s citronovou kůrou přidejte k namočenému kokosu a promíchejte.
- Do našlehané pěny postupně přidávejte na střídačku dobře promíchanou směs mouky a prášku do pečiva a kokosovou směs.
- Kdyby se vám těsto zdálo moc řídké, tak přidejte trochu hladké mouky. Kdyby byla naopak moc tuhá, tak přidejte trochu mléka/vody.
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct. Peče se asi 40 minut. Ale samozřejmě závisí na formě a vaší troubě. Asi po 35 minutách vyzkoušejte špejlí, jaký je stav uvnitř bábovky. Jestli na ní ulpí syrové těsto, potřebuje ještě trochu času v troubě.
- Po upečení bábovku vyklepněte na talíř, nechte chvíli vychladnout a potom krájejte. Já jsem nezmar, krájím bábovky ještě teplé a moje máma vždycky šílí, že se mi zdrcne (a táta, že mě bude bolet břicho, protože to jim ještě teplý). A ještě nikdy se mi nezdrcla.
Jak se dělá ta nejlepší bábovka? Podívejte se do mého bábovkového rozcestníku, kde najdete spoustu ověřených receptů.
Najdete tam třeba i tyhle recepty:
Můj přátel miluje kokos a moc mu tahle bábovka chutnala a mně taky. Děkujeme 🙂