Angreštový koláč

Recept na tenhle koláč je tak trochu spatlanina všeho dohromady. Hledala jsem fajn těsto, které by bylo vláčné, sladké a pěkně by šmakovalo angreštu, kterým jsem jej plánovala posypat. Nakonec mi padl do oka recept na Toskánský piniový koláč. Do těsta se mi přimotala citronová kůra, ale vypadly pinie a na vrch přistála drobenka.

Je to taková nová česko-italská láska jako blázen. Temperament tenhle koláč prostě nezapře. Především, když se nakousnete kyselejší bobuli.

Těsto na tenhle božský angreštový koláč uděláte takto:
  • 300 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • kypřící prášek (lze vynechat)
  • 200 ml mléka nebo 12% smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr, máslo a mouku na drobenku
  • angrešt (nevážila jsem, házela jsem, dokud nebylo plno)
  • dortovou formu o průměru 20 cm vymazanou máslem a vysypanou (třeba krupicí nebo hrubou moukou)

Máslo vyšleháte s cukrem do pěny a postupně zašleháte žloutky. Potom na střídačku přisypáváte mouku a lijete smetanu (ano, nešidila jsem). Zadělává se pěkně růčo, ať to nemáte zadarmo. Když je z toho pěkné a hladké těstíčko, zapracujete do něj opatrně sníh z bílků, který jste si vyšlehali s vanilkovým cukrem.

Vršek koláče se bohatě posype angreštem a drobenkou.

Já koláč peču bez kypřícího prášku a v kulaté formě na dort.

Peče se při 180°C zhruba 45-50 minut. Hlídejte to, zkoušejte špejlí, jestli už náhodou není těsto hotové a těšte se. Je totiž na co!

Chcete-li koláč nižší, nalijte těsto na pečící plech. Stačí vám nějaký menší plech, nemusíte používat ten úplně největší, co máte doma. Jestli tenhle koláč pečete na piknik v parku nebo na výlet, bude se vám hodit přenosný plech s víkem. Je to moc praktická věc.

Ale jak říkám, já tenhle koláč dělám nejraději do dortové formy. Pořídíte-li si nějakou kvalitní, bude vám sloužit dlouhá léta.

15 komentářů Přidat své
  1. Kvůli tomuto nebíčku v papuli jsem si zrovna koupila větší dortovou formu. V té mojí to hodně vysoko vyskočilo. Zítra zkusím vyměnit angrešt za rybíz – ten ještě máme. Jinak moje děvčata se olizují, dokonce si i přidaly! A to angrešt nemají rády. Je to vážně dobrota. Díky za recept.

    1. S rybízem to bude stejná bašta! Původní koláč z tohoto těsta je bez ovoce. Ale je tak sladký a dobrý, že já si ho bez kyselého ovoce už nedovedu představit! 🙂

  2. Je to skvělé! Na tento recept jsem narazila náhodou, když jsem hledala co s angreštem (čerstvým, nikoliv v kompotu)… Zvládla jsem to i přesto, že jsem začátečnice jsem na sebe pyšná! Děkuji moc. Web je moc pěkný. Hezký vzhled, fotky, no prostě super! 🙂

  3. Dnes se celá naše rodina potěšila touhle angreštovou dobrotou…a po chvíli bylo jasné, že ta kulatá forma nebude dost..skvělý recept, díky, už chuť těsta věstila dobré výsledky, drobenku jsem si vylepšila trochou mleté skořice a vanilky a je to krásný letní zážitek, který hodlám jistě opakovat 🙂

  4. Recept jednoduchý, ale koláč je výborný. Přihodila jsem ještě trochu červeného a černého rybízu a mám boule až za ušima 🙂 Díky za recept!

  5. Výborný koláč! Dělám ho na plech, protože mám malou formu, ale na chuti to rozhodně neubírá. Je výborný – v létě jsem ho dělala několikrát – a nikoli z čerstvého, ale mraženého angreštu a bylo to perfektní, vždy jsem sklidila úspěch a nadšení 🙂 A protože mám angreštu ještě plný mrazák, můžu ho udělat, kdykoli je chuť 🙂 A když angrešt dojde, nahradím jiným ovocem – myslím, že i jahody budou fajn 😉
    Děkuju moc za výborný recept 🙂

  6. Dekuji za inspiraci. Misto cukr sirup. Špalda mouka, vyškrab z lusku vanilky. Cca 800 g cerstveho angestu. 28 cm dortova forma. Upeceno. Vychlazeno. Uz se tesim zda bude chutnat… Mame jeste cca 6 kg cerveneho angrestu 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *