Krémová pórková polévka

Je to k nevíře, ale dostat do mých dětí zeleninu je mise nemožná, protože #mojedětinežerouskoronic. Za ty roky jsem ale naštěstí pochopila, že moje děti nejsou jediné a že to po malých krůčcích nějak půjde. Dneska byl ten den! Uvařila jsem (asi po milionté osmé) standardní pórkovou polévku, které mě osobně ohromně chutná. Kecám, můžu se jí užrat. A světe div se, děti jedly a ten malej (ten co nejí vůbec nic a když říkám nic, myslím, řízek, pribiňák a tvarohovej koáček) jedl, až měl boule za ušima. Dokonce ho zajímalo, jak vypadá pórek. Teď budeme mít asi už napořád jen „tu polívku, cos mi ukazovala na mobilu, maminko“.

Je toho na pořádný kastrol, tak se nelekejte, aspoň to vydrží:

  • 2 velké pórky
  • 3 větší brambory
  • 1 velká cibule
  • Do podobných polévek přihazuju aktuálná odřezky košťáků (v tomto případě tedy 2 ohlozky z květáku a jeden pečlivě okrájený košťál z brokolice)
  • 2 lžíce oleje nebo ghí
  • Sůl a pepř
  • Litr horké vody

Rozehřeju si v kastrolu ghí nebo olej a nechám na něm zesklovatět pokrájenou cibuli. (Kdyby náhodou – cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, na mírném plameni restujeme asi 5 minut).

Mezitím si očistíme a důkladně omyjeme pórky. Překrojím je v polovině a horní zelenou část rozeberu a vymyju, protože se v ní ráda drží hlína. Hlínovou polívku jíme jen na oko na pískovišti. Doma raději ne. Horší krajové listy vyhodím. Jinak na tenká kolečka nakrájím i zelené části pórku. A přihodím restovat k cibuli.

Pokud mám koštály, nakrájím i ty a přidám k cibuli a pórku. Posolím a promíchám. Přidám na teplotě. Ještě si oloupu a pokrájím nadrobno syrové brambory, přidám je k zelenině a zaliju horkou vodou (nebo vývarem, ale není to vůbec potřeba). Nechám 20 minut vařit.

Po 20 minutách důkladně rozmixuju tyčovým mixérem a dosolím podle chuti. Při mixování také ignoruju děti, které ječí, že je moje konání ruší při sledování pohádky/stavění lega/ničení nábytku/houpání se na lustru.

Na závěr můžete přidat trochu citronové šťávy pro osvěžení. Tentokrát sem to neudělala, protože mě to nenapadlo a nejspíš je to ten důvod, že děti výjimečně polévku snědly.

Kdyby se vám zdála moc hustá, tak si ji samozřejmě nařeďte. Já mám ráda krémové polívky, ve kterých stojí lžíce, aby mi nahradila hlavní jídlo.

Tip: Na talíři si polévku můžete dochutit oblíbeným olejem, bylinkami (já tu mám petržel) nebo ji posypte opečenými krutony ze včerejšího pečiva.

Všechny velikonoční recepty (i ty jarní) najdete pěkně pohromadě tady. KLIK.

Jeden komentář Přidat své

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *